Solarne lampe u borbi protiv mraza

nauka stres tehnologija vinova loza zastita loze

Solarne lampe. Startup Wine Protect iskoristit će posjetu Bernard-a Magrez-a kako bi finalizirao svoje lampe protiv smrzavanja. Instalirane u nivou stuba vinove loze, lampe se same pokreću kada temperatura padne i pune se pomoću solarnih panela.

Solarne lampe
Svakom lampom dominira solarna ploča koja joj pruža dovoljno energije da zaštiti lozu od mraza 5 sati.

Cilj je za najviše dvije godine izaći sa novim rješenjem za borbu protiv mraza, kaže Deborah Ducamp. Ona je prekinula svoju karijeru u zimu 2018. kako bi stvorila Wine Protect. „Dizajn-ured Microtech 3D pomaže mi u razvoju grijnih infracrvenih LED lampi za koje sam upravo prijavila patent“, otkriva ona. Ideja je da se same pokrenu za zaštitu loze kada temperatura padne ispod praga koji je definisao vinogradar.”

Solarne lampe – 50.000 € za testove

Deborah Ducamp obećava da će njene lampe biti vrlo lako instalirati i koristiti. „Možemo ih brzo složiti i prevesti traktorom. Jednom kad se nađu na parceli, jednostavno će biti postaviti ih na kolje u nivou vinove loze. Startup kaže da će trebati postaviti lampu na svaka dva metra ili tako nekako. Nada se da će u narednim mjesecima prikupiti 50.000 evra za testiranje svojih prototipova u različitim vinskim regijama. “Za Bernard-a Magrez-a to je vrlo mala svota novca, ali za mene puno.”

Déborah Ducamp takođe radi na manjem sistemu koji neće ometati prolaz kroz redove vinove loze. Željela bi i da njene lampe mogu duže zagrijavati čokote. „Danas im baterija koju napaja mali solarni panel koji ih nadgleda omogućava da neprekidno proizvode toplotu 5 sati“, kaže ona. To je dovoljno za region Médoc, ali bojim se da će biti malo teže u regionima Champagne ili Bourgogne, gdje smrzavice duže potraju. Baterije se mogu puniti i pomoću uobičajene električne utičnice, ako vinogradaru to bude prikladnije.

“Dostupno svim vinogradarima”

Nakon što se ti detalji riješe, Déborah Ducamp bi ih željela pretvoriti u povezane svjetiljke. „Korisnici bi sa svojih pametnih telefona trebali moći vidjeti jesu li svjetla aktivna i imaju li pristup podacima o temperaturi. “Ne razmišlja o dodatnim aplikacijama kako ne bi povećala cijene. „Želim da ove lampe budu dostupne svima. Vinogradar koji nema sredstava da se osigura od vremenskih neprilika morat će biti u mogućnosti opremiti svoje imanje svjetiljkama Wine Protect.” Deborah Ducamp će možda neke svoje dijelove morati kupiti u inostranstvu. Ali ona je već sigurna u jedno: “Sve lampe Wine Protect bit će sastavljene u Francuskoj, od ekološki prihvatljivih materijala”.

Pogledati i: https://ovinu.info/tehnologije-u-preciznom-vinogradarstvu-pregled-stanja-vjestina/

Naslov orginala: De nouvelles lampes solaires chauffantes pour lutter contre le gel. Izvor: https://www.vitisphere.com/. Slika: Wine Protect. Objavljeno: 05.01.2021. by Marion Bazireau. Prevod: Dragutin Mijatović