Istorija vina – Pogrebne prakse – dio 2E

istorija vino vinska kultura

Istorija vina – pogrebne prakse. 700 tegli u grobnici “U-j” iz Abydos-a, pripisane su kralju Škorpion-u (Scorpion). U predinastičnom Egiptu vinova loza još nije uzgajana. Slično kao i Mezopotamci, stari Egipćani proizvodili su žitarice i konzumirali pivo i hljeb, koji su bili osnovni proizvodi.

Istorija vina - pogrebne prakse

Vino, koje se takođe cijenilo, moralo se uvoziti. Jedno od najstarijih svjedočanstava – i jedan od prvih do danas poznatih tragova pisanja – otkriveno je 1988. godine, tokom iskopavanja na nekropoli Abydos-a (Umm el Qaab).

Unutar grobnice datirane na 3.300 do 3.150 pne i pripisane kralju Škorpion I (kraljevstvo Nagada III), na pronađenim velikim teglama bile su pričvršćene table, što ukazuju na isporuku vina, ulja i lana. U ovoj grobnici pohranjeno je 700 tegli punjenih smolastim vinom sa dodatkom šećera ili sirupa od smokava. Svaka tegla zapremine od 6 do 7 litara, to predstavlja ništa manje nego 4.500 litara vina koje je pokojnik ponio sa sobom na zagrobno putovanje!

Ovo vino nije proizvedeno u Egiptu, već je uvezeno iz današnje Palestine. To potvrđuju i hemijske analize gline od koje su napravljene posude. Posude su bile zatvorene čepovima druge gline, koja je dolazila iz doline Nila. To ukazuje da je vino uveženo mlado iz Palestine. Vino je oslobođeno od taloga i ponovo zatvoreno u Egiptu.

Pogledati i: https://ovinu.info/mit-i-religija-istorija-vina/

Izvor: https://www.inrap.fr/. Naslov orginala: Archéologie du Vin: Histoire du vin – Pratiques funéraires Néolithique. Prevod: Dragutin Mijatović