UV Robot ratuje protiv opasnosti u vinogradu

bolesti grožđe nauka vinograd vinogradarstvo vinova loza zastita loze

UV Robot. Oregon Winery Willamette Valley Vineyards izgradila je robota za borbu protiv pepelnice, koja ako se ne zaustavi može smanjiti prinos grožđa i do 95%.

UV Robot

ZID Vinskog svijeta je tu, ne da spasi svijet, već da spasi naše vino … što je gotovo ista stvar. Vodeći proizvođač vina Pinot Noir Willematte Valley udružio se sa kompanijom Saga Robotics. Oni su zajedno sa nizom naučnika sa univerziteta Cornell i Oregon, razvili novu održivu tehnologiju. Tehnologiju za borbu protiv ozbiljne vinogradarske prijetnje.

Thorvald

Električni robot, nazvan Thorvald, isporučen je iz Norveške. Sada se prebacuje između čokota vinove loze primjenjujući posebnu traku ultraljubičastog svjetla. Traku nazvanu UV-C kako bi čokote zaštitio od oštećenja uzrokovanih pepelnicom. UV svjetlo koje šalje lukavi robot je bez hemikalija i zamjenjuje tradicionalniji način korištenja organskog sumpora u borbi protiv bolesti.

Pepelnica je jedna od najrasprostranjenijih biljnih bolesti na svijetu.  Ona je tu oko kućnih vrtova do gotovo svih poljoprivrednih operacija širom svijeta. Ako se ne spriječi, može smanjiti prinos grožđa do 95% (UC Davis). Može pogoršati kvalitet vina povećanjem kiselosti i smanjenjem antocijanina, što predstavlja ozbiljnu prijetnju vinogradarima. Samo u SAD-u se svake godine za borbu protiv bolesti koristi više od 45 miliona kilograma hemijskih fungicida. Međutim, s vremenom pepelnica je razvila otpornost na mnoge moderne fungicide, zahtijevajući sve veću rotaciju hemikalija da bi se održala na odstojanju.

Willamette će biti prva vinarija koja će upotrebu organskog sumpora zamijeniti ovom održivijom metodom zaštite od pepelnice u zaštiti svoje vinove loze. Tretman UV-C svjetlom, koji je Willamette prvi put prošle godine primijenio u borbi protiv koronavirusa, mora se isporučivati u velikim dozama pri malim brzinama i noću. Sve kako bi se zaobišla prirodna odbrana pepelnice na UV, uslovi koji bi primjenu traktora kojim upravlja čovjek bili neracionalni i skupi.

Pepelnica

“Pandemija i potreba za ubijanjem koronavirusa doveli su nas do detaljnijeg proučavanja UV-C svjetlosti”, rekao je Jim Bernau, osnivač i izvršni direktor vinograda Willamette Valley. „Saznali smo da se može koristiti za ubijanje virusa i drugih stvari poput pepelnice – prirodno, bez upotrebe hemikalija. Ovo vidimo kao izvanrednu priliku za našu industriju da uzgaja visokokvalitetno vinsko grožđe i to na vrlo prirodan, održiv način.”

Pål Johan iz Saga Robotics, koji je pomogao u stvaranju Thorvalda, rekao je: „Zaista smo ponosni što smo u partnerstvu sa vinogradima Willamette Valley razvili prvi komercijalni robot Thorvald u vinogradima u SAD-u. Vinogradi Willamette Valley je vinarija svjetske klase koja je okrenuta prema naprijed i koja je vrlo posvećena svom zanatu. Radujemo se saradnji sa Willamette timom i doprinosu održivoj budućnosti proizvodnje vina.” Može li ovo biti budućnost poljoprivrede?

Izvor: https://www.thedrinksbusiness.com/. Naslov orginala: UV robot wages war on vineyard threat. Objavljeno: 28.05.2021. by Sarah Neish. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/robot-ubija-mikrotalasima/