Sorte grožđa

Sorte grožđa za uzgoj u regionima sa hladnijom klimom

sorta vino vinogradarstvo

Klima ima veliki uticaj na izbor sorte koju želimo da gajimo. Klima naravno utiče na okus vina kojeg želimo da proizvedemo od grožđa te sorte. Određene vinske sorte pojedinih godina neće dovoljno dozreti u potpunosti ako se uzgajaju u području sa hladnijom klimom.  Umjesto toga, za ovakva područja treba se potruditi i pronaći više bijelih sorti vinove loze i crnih sorti koje daju  laganija ili aromatična vina crvene boje.

Vina hladne klime
Sorte grožđa

Određene vinske sorte pojedinih godina neće dovoljno dozrjeti u potpunosti ako se uzgajaju u području sa hladnijom klimom. Na primjer, rijetko će, ako ikada i budu tamo gajene, grožđe sorti poput sorti Grenache i Cabernet Sauvignon uspješno rasti u hladnijoj regiji. Umjesto toga, za ovakva područja treba se potruditi i pronaći više bijelih sorti vinove loze i crnih sorti koje daju laganija ili aromatična vina crvene boje. Evo nekoliko primjera sorti od kojih se proizvode izvrstna vina kada se gaje u hladnijem klimatu:

Sorte grožđa za proizvodnju crvenih vina. Pinot Noir, Gamay, Schiava, Merlot, Cabernet Franc, Rondo, Regent, Lagrein, Chambourcin. Crvena vina iz hladnih klimatskih područja imaju tendenciju da daju vinu veću kiselost, više začinjen okus, imaju niži sadržaj alkohola i lakše tijelo.

Sorte grožđa za proizvodnju bijelih vina. Müller-Thurgau (Rizvanac), Sauvignon Blanc, Chardonnay, Chasselas, Pinot Gris, Riesling, Madeleine Angevine, Bacchus, Solaris.
Bijela vina iz hladnih klimatskih područja imaju tendenciju da imaju nešto više kiselina. Ova vina imaju više aroma koje podsjećaju na limun i krečnjak, a obično su sa nižim sadržajem alkohola i sa vrlo laganim tijelom.

Klimatske promjene dovode do novih klimatskih regione za proizvodnju vina. Sa klimatskim promjenama, može se očekivati da će regioni za proizvodnju grožđa i vina koji su trenutno “hladni” postati topliji. Regioni koji su ranije zahladnili ponovo će početi sa uzgojem vinove loze i proizvodnjom vina.

Pored pdf fila, Pogledajte i: http://winefolly.com/ i: https://ovinu.info/top-deset-lokacija-sa-hladnom-klimom/

Preuzmite PDF ovdje