Šta je Biološka sigurnost?

vinograd vinogradarstvo vinova loza zastita loze

Biološka sigurnost. Biosigurnost je sistem za smanjenje rizika od ulaska, uspostavljanja i širenja štetočina, bolesti i korova (štetnih) koji prijete ekonomiji, društvu i okolini. To je i sistem za upravljanje i oporavak od napada štetočina ili bolesti smanjujući njihov uticaj iskorjenjivanjem, zadržavanjem i stalnom zaštitom imovine. Biosigurnost je zajednička odgovornost vlade, industrije i društva i zahtijeva istinski praktični pristup.

Pejzaž Biološka sigurnost

Zaštita vinograda od štetočina nikada nije bila izazovnija. Sa nacionalnog stanovišta, faktori biološke sigurnost su: globalna trgovina i turizam, poljoprivredna ekspanzija i intenziviranje. Tu su još: urbanizacija i klimatske promjene faktori koji povećavaju priču o biološkoj sigurnosti.

Što je u riziku?

Biosigurnost u industriji grožđa i vina govori o osiguranju zdravlja naših čokota-vinograda tako da budu produktivni. Biosugurnost pomaže vinarskim firmama da budu dugoročno održive i profitabilne. Štetnici i bolesti mogu se pokupiti kretanjem po zemljištu. Mogu se pokupiti dijelovima organa vinove loze (poput lišća, lastara, korijena, reznica, korijenjaka, biljkama u saksiji, grožđa, soka od grožđa, kljuka). Nije rijedak slučaj da se nose na odjeći, obući, strojevima, opremi, vozilima i teretu. Naši vinogradi su posebno osjetljivi na ulazak i širenje štetočina zbog jake povezanosti unutar industrije. Ljudi, oprema, grožđe i proizvodi od grožđa, sadni materijal, vozila i mašine obično se kreću od vinograda do vinograda. Oni se kreću i unutar regija, između regija i između država.

Posledice jakog napada štetočina.

Introdukcija i širenje biljnih štetočina može imati pogubne posljedice za vlasnike vinarskih preduzeća. Introdukcija štetočina može imati uticaja na društvo, privrednike i dobavljače.

• Vinogradi će pokazati pad zdravlja čokota, prinos i kvalitet će se smanjiti i na kraju će nastupiti smrt čokota.  To će dovesti do smanjenja vrijednosti imovine u kratkom roku.

• Vinograde će na kraju trebati ponovo zasaditi. Za one koji su zaraženi filokserom bit će potrebna tolerantna ili otporna podloga koja košta oko pet puta više od vlastitog korijena.

• Vinarska preduzeća bit će podvrgnuta većoj usklađenosti radi svog poslovanja. Tako će doći do povećanih troškova poslovanja kroz postavljanje opreme za dezinsekciju. Potrebno je više opreme zbog ograničenih mogućnosti dijeljenja i uzimanja u obzir vremena za dezinfekciju. Vrijeme za preduzimanje zahtjeva za usklađivanje takođe će se morati uzeti u obzir u dnevnom kapacitetu operacija, kao što su površine za berbu u danu, količina grožđa koja se prerađuje u danu ili površina vinograda koja će se dnevno orezati. Označene rute putovanja mogu produžiti i promijeniti vremena za prijevoz.

• Povećana regulacija može ograničiti kretanje grožđa iz vinograda, što znači da se ne može preraditi. Daljnja ograničenja mogu se postaviti na kretanje proizvoda grožđa između vinarija i na kretanje sadnog materijala vinove loze iz vinograda ili rasadnika.

• Vinske marke sa starim čokotima u svojoj osnovi više ih neće moći koristiti kao marketinšku strategiju niti će moći koristiti svoje stare čokote vinove loze od kojih će se podizati novi vinogradi.

• Nastavljen je rizik da se pojedinačna proizvedena vina dovedu u opasnost, kao što je i miješanje vina rizik za vinare.

Pogledati i: https://ovinu.info/bioenergetsko-vinogradarstvo-i-vinarstvo/

Naslov orginala: What Is Biosecurity? Izvor: https://vinehealth.com.au/; Prevod: Dragutin Mijatović