Autentično vino, za to morate razumjeti Terroir

terroir vino vinogradarstvo

Autentično vino. Posebnost vina je njegova povezanost sa određenim mjestom i određenim vremenom. Naravno, nemaju sva vina ovu vezu. Neka vrlo fina vina kombinacija su berbi, kao i neka vrlo jeftina. A neka su vina proizvedena na takav način da je vrlo teško znati odakle su došla.

Autentično vino

Ali ovdje je važna činjenica da za tipove vina koja obično volim piti i u kojima najviše uživam postoji određena veza između mjesta i vina: lokalni okus, poznat široko kao terroir.

Autentično vino

O terroir-u je mnogo napisano. Sve što ovdje želim reći za sada je da je to definišući koncept u dobrom vinu. Ako uzgajate sortu grožđa (ili sorte) na odgovarajućem mjestu za ove sorte, a vinogradarstvo vam je dobro, a onda ne zabrljate stvari previše u vinariji, imat ćete vino koje mu odgovara. Neka mjesta imaju više ličnosti od drugih, naravno: Nisu svi terroir-i jednaki.

Autentično vino – dokaz

Dokaz terroir-a ipak leži u rukama vinogradara koji vina proizvode na isti način sa različitih parcela, a onda nastala vina pokazuju razlike koje mogu nastati samo zbog lokacije. To je dokaz koncepta i od tog polazišta možemo nastaviti dalje, proširujući ovaj koncept i čineći ga nijansiranijim. To je ono što vino čini tako zanimljivim.

Moraju li sva vina biti vina terroir-a? Ne: Mislim da postoji mjesto za kombinacije više lokacija ili više regija. Vintage Port rezultat je vještog miješanja, a vrhunski šampanjci takođe su često iz više vinograda. Međutim, možete tvrditi da vješti blenderi rade sa dobrim terroir-ima i razumiju terroir. Stvaraju komponente za uspješno miješanje. Tu je i poznati primjer Penfolds Grange, najpoznatije australijsko fino vino i mješavina više lokacija i više regija. Ipak bih tvrdio da ovi izuzeci ne dovode u pitanje moju tvrdnju da je terroir u srcu finog vina.

Autentično vino

A šta sa vremenom? Vino nije fiksno. Rađa se u vegetacijskoj sezoni i nosi karakteristike vremena te godine. Matrica berbe i mjesta je beskonačna, ali mjesto bi trebalo biti sidrište. Vintage tada postaje sočivo kroz koje vidimo mjesto i pratimo ga sa vremenom. Vino se razvija u boci sve dok se na kraju ne izgubi potpis mjesta i vino postane bezvremeno i staro. Nijedno vino nije beskonačno, a ovaj privremeni kvalitet odražava našu smrtnost.

Izvor: https://www.winemag.com/Naslov orginala: If You Want ‘Authentic’ Wine, You Need to Understand Terroir (Ako želite ‘autentično’ vino, morate razumjeti Terroir). Objavljeno: 15.08.2020. by Jamie Goode. Slika: Getty. Prevod: Dargutin Mijatovć

Nezaboravite pogledati i: https://ovinu.info/mogu-li-probati-terroir/