Šta je Federweisser

hrana i vino kvalitet vinska kultura zabava

Federweisser. Kada ljudi razmišljaju o putovanju u Njemačku na jesen, često misle na Oktoberfest. Ali, zemlja ima još mnogo toga za ponuditi, osim ove poznate atrakcije! Na primjer, Šta je Federweisser? Alkoholno piće, dostupno je samo tokom septembra i oktobra. Ovo je prava jesenja tradicija mnogih Nijemaca, posebno u vinorodnim krajevima zemlje. Ovaj napitak je zaista dovoljan i da se nakratko turistički razgleda.

Federweisser, što doslovno znači “bijelo pero”, u osnovi je alkohololzirani sok od grožđa ili vrlo mlado vino. U izmuljano grožđe – sok od grožđa (crveno ili bijelo), vinar dodaje kvasac. Šećer u soku od grožđa (širi) brzo počinje fermentisati u prisustvu kvasca, stvarajući mjehuriće, alkoholnu tečnost.

Čim Federweisser ima četiri promila alkohola, vinari ga mogu početi prodavati. Ovo osvježavajuće piće je od supermarketa do festivala široko dostupno širom zemlje i vrlo je popularno. Za turistu koji nestrpljivo uživa u punom Federweisser iskustvu, vjerovatno je najbolje uputiti se u vinogradarsku regiju poput Rheingau ili Moselle Valley. Mnogi gradići i gradovi na ovim područjima imaju godišnji Federweisserfest – festival koji traje vikend, nekoliko dana ili čak sedmicu, a zasniva se na ovom jesenskom piću. Lokalni vinari prodaju svoj Federweisser (i crvene i bijele sorte, a često i svoja druga vina) sa štandova koji se protežu ulicom ili ispunjavaju gradski trg. Kupci mogu lutati od štanda do štanda ispijajući različita pića u ponudi.

Sve što trebate znati o ovom VRLO mladom vinu. Naslov orginala: What is Federweisser? All you Need to Know About this VERY Young Wine. Izvor: https://germangirlinamerica.com/. Objavljeno: 09.09.2017. Slika: Wikipedia Commons by Dot Nielsen.  Prevod: Dragutin Mijatović