Zašto pitanje o vinu

vino vinska kultura
Pitanje o vinu

Pitanje o vinu. Zašto je pitanje o vinu stvar koju tako duboko držim u sebi? Koja je to beskrajna povezanost? Oduvijek sam znala šta nije. Ne radi se o bodovanju ili takmičarskoj analizi, mada kao i svaki vinar profesionalac, ja sam za narednu slijepu degustaciju. I ne radi se o potrebi da se prepričava ono što sam naučila, iako mogu satima ležati budna razmišljajući o tome kako uhvatiti vino riječima. Možda je to upravo to: Volim vino jer je to jedna od posljednjih pravih stvari.

U svijetu digitalizovanom do poremećenosti, svijetu u kojem ne možete izaći iz pidžame bez mobilnog telefona, vino ostaje krajnje primarno. Nezaštićeno. Tiha muzika prirode. Osam hiljada uzastopnih godina vinova loza koja se hvatala u koštac sa zemljom, gurala se prema suncu i davala nam sočne bobice, i na kraju vino. U svakom gutljaju koji uzmemo u sadašnjosti, pijemo prošlost – trenutk kada je ta bobica bila ubrana; trenutak koji je prošao, ali ponovo oživljen – i tako živopisan da je naša veza sa prirodom duboko zapečećena. Vino je važno zbog te neraskidive veze. Vino i hrana je kolijevka u našem zajedničkom čovječanstvu. Antropološki oni su užici koji su nosili život naprijed i održavali nas kroz ponekad mračne dane naše vlastite evolucije. Pijenje vina – koliko mala ta akcija može izgledati – je i prizemno i transformativno. Podsjeća nas i na ostale stvari koje su važne: ljubav, prijateljstvo, velikodušnost.

Pogledati i: https://ovinu.info/grozdje-je-mnogo-vise-nego-samo-vino/

Naslov orginala: Why Wine Matters. Izvor: https://winespeed.com/. Objavljeno: 24.04.2020. by Karen MacNeil. Prevod: Dragutin Mijatović