Vinska industrija i kriptovaluta

kriptovaluta vinarstvo vino vinska kultura

Vinska industrija i kriptovaluta. U maju 2021 su vinari četvrte Mondavi generacije Angelina, Alycia, Riana i Giovanna Mondavi najavili da će prihvatiti kriptovalutu za svoje marke Dark Matter i Aloft.

Vinska industrija i kriptovaluta
Getty

„Ovo je prilika da proširimo našu mrežu za naša vina na globalnom nivou“, kaže Alycia Mondavi. „To treba biti ispred našeg vremena, baviti se nečim jedinstvenim za našu industriju. Vidjeli smo da je nekoliko aukcija finih vina takođe počelo sakupljati kripto, pa mislim da smo krenuli u nešto, čak i ako smo možda malo u ranoj fazi igre.”

Jedna od njih je Acker Wines, najstariji američki trgovac vinom i najveća svjetska aukcijska kuća za fino i rijetko vino. Najavila je da će u početi prihvatati kriptovalute. Kriptovaluta je virtualna ili digitalna valuta koja često koristi blockchain tehnologiju za registraciju transakcija i provjeru vlasništva. Rani korisnici su velike korporacije poput Microsoft, Starbucks, Overstock i Whole Foods.

S druge strane, vinska industrija notorno je otporna na tehnologiju. Mnoge firme rezervišu samo telefonom, a neke ne koriste društvene mreže. Bez obzira na to, šačica vinarija i trgovaca stavila je prste u kriptovalutu. Priznaju njegovu nestabilnost i nedostatak široko prihvaćenog usvajanja, ali vjeruju da je kripto možda samo budućnost financija.

Siromašna gotovina

Sestre Mondavi i Acker završili su neke kripto transakcije, ali kažu da je interes potrošača do sada bio minimalan. Alycia Mondavi vjeruje da većina ulagača u kriptovalute, uključujući i nju samu, drži do svojih ulaganja i jaše izuzetno temperamentni talas, barem za sada.

“Vinska industrija nije bogata gotovinom, ona je siromašna gotovinom”, kaže vinar Napa Valley Dan Petroski, zaljubljenik u kriptovalute. “Ako se Bitcoin odluči napuniti, neću imati novca za ono što trebam za flaširanje vina.” Petroski ne planira prihvatiti kriptovalutu za svoja Massican vina dok tržište ne postane puno stabilnije. “Kao mala firma koja se bori sa gotovinom, sa kriptiranjem možete ili bankrotirati ili učiniti jako dobro za sebe”, kaže on.

Dodavanje vrijednosti pomoću NFT-ova

U aprilu je Yao Family Wines, koju je osnovala penzionisana zvijezda NBA-a Yao Ming, najavio da će na aukciji prodati svoje vino najmanje proizvodnje, Cabernet Sauvignon 2016. godine pod nazivom The Chop, zajedno sa ograničenim izdanjem, nezamjenjivim simbolom (znakom) ili non-fungible token-NFT. NFT je jedinstveno digitalno sredstvo, poput umjetničkog djela ili videozapisa, koje se ne može kopirati a može prodati.

Četiri NFT-a na kojima je slika Yao Minga podijeljena su između boca. Dodatni, jedinstveni NFT stvoren je za bocu br. 11, broj koji je nosio tokom svoje košarkaške karijere. Ovi NFT-ovi su slični naplativim karticama za trgovanje, ali u digitalnom obliku. Polovina od 200 dostupnih boca, koje se mogu kupiti samo sa kriptovalutom Ethereum, prodaje se nakon lansiranja. Ostatak, kaže Bill Sanders, glavni direktor marketinga kompanije, “prodaje se na stalnom nivou”.

<Porodična vina Yao na aukciji su ponudila svoje vino najmanje proizvodnje sa NFT / Photo porodična vina Yao

Mjesec dana nakon što je Yao Family Wines predstavio ovaj paket, Acker je pokrenuo svoju prvu aukciju praćenu NFT-om i zabilježio ogromne povrate. Za puštanje 16 lotova sa jednom bocom iz 2019 Domaine du Comte Liger-Belair, svaka je boca bila uparena sa NFT-om koji se sastojao od videa Comte Louis-Michel Liger-Belair.

Ukupno su se vina prodala za 61.752 dolara, nevjerovatnih 332% iznad najniže procjene.

“To je jedinstven način da se kupci i ljubitelji vina na ličnom nivou povežu sa najvećim svjetskim proizvođačima”, kaže John Kapon, predsjednik Acker Wines-a. „Zamislite za 100 godina da želite vidjeti velikog Comte Liger-Belair, legendu vinarstva. Znate da je umro, ali ovo živi zauvijek. Iskusiti vino Comte-ovim očima, to je vrlo opipljiva stvar.”

Budućnost kolekcionarstva?

Apel NFT-ova za vinsku industriju nadilazi zabavu i prava hvalisanja. Svaki put kada se NFT proda, transakcija se zauvijek zapiše na blockchain-u, koji nudi izvor za kolekcionare. NFT-i bi jednog dana mogli pomoći u borbi protiv prevare sa vinom.

“Recimo da imam bocu Pétrus-a iz 1975, a i vi imate, ali moja je sa NFT-om”, kaže Jack Ambriz, direktor marketinga Yahyn-a. „Vino pokušavamo prodati kolekcionaru, ali moja boca je atraktivniji komad jer znaju da je došao iz vinograda. “Vaša boca, oni o tome ništa ne znaju”, kaže on. „Sa NFT-om zaista mogu vidjeti sve što se događalo sa tom bocom. Od podruma do podruma, oni mogu vidjeti ko je bocu prije posjedovao. “

Vinska industrija i kriptovaluta

<E-trgovina vinom startup Yahyn u partnerstvu sa vinarijama nudi NFT-ove sa svojim bocama na aukciji / Foto Yahyn

Vinska industrija i kriptovaluta – Pitanje održivosti

Pored usvajanja, velika prepreka kriptovalutama u vinskom svijetu je održivost. Vino je poljoprivredni proizvod, a vinari i potrošači imaju prioritet u očuvanju prirodnih resursa posljednjih godina.

Iskopavanje kriptovaluta ili postupak održavanja blockchain i stavljanje više novčića u opticaj ponekad zahtijeva velike, sofisticirane procesore koji koriste ogromnu količinu energije. U maju je izvršni direktor Tesle Elon Musk povukao utikač na prihvatanje kompanije Bitcoin-a zbog uticaja na okolinu. “Na kraju dana, to je vjerovatno deset puta veća količina energije koja se koristi za stvaranje novčanice u dolarima, a to nije dobro”, kaže Petroski.

Ipak, vjeruje da je kriptovaluta budućnost. Razvija svoj prvi NFT za Massican, ali planira lagano koračati dok se “carbon footprint” kriptokopa ne smanji. Kada ga pokrene, svaki NFT će se prodati za samo 0,1 Ethereum, trenutno vrijedan ekvivalent od otprilike 210 dolara i za njegovu eksploataciju potrebna je minimalna energija.

Nekoliko “operacija iskopavanja” započelo je korišćenje solarne energije i hidroelektrike, koja koristi tekuću vodu za proizvodnju energije. Vijeće Bitcoin-a, stvoreno ubrzo nakon Musk-ovih komentara, obvezalo se objaviti trenutnu i planiranu upotrebu obnovljivih izvora. „Tehnologija koja stoji iza blockchaina i kriptovaluta još je uvijek vrlo mlada“, kaže Petroski. “Vjerujem da će to biti čišće, efikasnije za okolinu i promijenit će život.”

Izvor: https://www.winemag.com/. Naslov orginala: Is the Wine Industry Ready for Cryptocurrency? (Maybe) Da li je vinska industrija spremna za kriptovalutu? (Možda). Objavljeno: 13.07.2021. by Jess Lander. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/10-nacina-da-se-buducnost-vina-mijenja-brze-nego-sto-mislite/