Šta treba znati o vinu-1.

Šta treba znati o vinu-1. Degustacija – Sorte svijeta

degustacija sorta vino vinska kultura

Šta treba znati o vinu-1. Od glavnih svjetskih sorti grožđa do osnovnog uparivanja vina i hrane, ovaj vodič za vino pokriva osnovno znanje o vinu koje bi svi trebali poznavati!

Ovo je 10 najvažnijih stvari o vinu, ako ih želimo imati pri ruci.

 • 1. Kako probati i ocjenjivati vino
 • 2. Glavne sorte svijeta
 • 3. Glavne sorte grožđe vašeg regiona
 • 4. Kako se nazivaju vina
 • 5. Kako pravilno čuvati vino
 • 6. Temperature na kojima se služe različita vina
 • 7. U kojoj čaši da poslužim vino?
 • 8. Znati kada treba vratiti vino nazad…
 • 9. Osnovna pravila uparivanje vina sa hranom
 • 10. Šta berba grožđa govori o vinu?

Idemo redom, danas Prva i Druga.

1. Kako kušati i procjenjivati vino

“Pivo prave ljudi, vino je od Boga.” ― Martin Luter, oko 1500-ih

Šta treba znati o vinu-1.

Vaša osjetila su kanali kroz koje će se otkriti vaša omiljena vina i steći važno iskustvo. Kao takavo, prvi korak na vašem vinskom putovanju trebao bi biti učenje kako probati i ocjenjivati kvalitet vina:

 • Posmatrajte vino naspram bijelog papira ili stolnjaka (nemojte ga držati na svjetlu). POGLEDAJTE njegovu boju i intenzitet boje. Na primjer: da li je svijetlo rubin crvena vidljiva do srži? Ili bogata ljubičasta sa neprozirnim središtem?
 • Zavritite vino u čaši i MIRIŠITE, obraćajući pažnju na voćne note, a zatim na cvjetne, biljne i začinske arome.
 • PROBAJTE vino, koncentrišući se na njegov spektar okusa. Pokušajte da razaznate njegovu kiselinu (kiselina – daje vam vodu u ustima), alkohol (toplota se oseća na nepcu, sinusima i grudima – kao kada popijete tekilu), slatkoću i tanine (isušuju vam usta).
 • OSJETITE vino u ustima. Da li je lagano ili ima težinu? Da li je glatko i baršunasto ili svijetlo i svježe? Ostavlja li vam usta luksuzno obložena ili se osjećate kao da ste grgljali sredstvo za skidanje boje?

U početku, ovo može biti teško. Razdvajanje onoga što u suštini ima „okus vina“ ne samo da može da se oseća neodoljivo već i pretenciozno. Nije. Osim toga, negdje morate početi. A učenje metodologije za ocjenjivanje vina podići će i ubrzati vaš put učenja!

Pogledajte Brainscape-ove flash kartice o tome kako pravilno probati i procijeniti vino (how to properly taste and assess wine). Takođe biste mogli razmisliti o preuzimanju aplikacije za vino koja će vas voditi kroz proces, stoga svakako pogledajte naš vrhunski izbor najboljih aplikacija za vino (top selection of top wine apps)!

2. Glavne sorte grožđe svijeta. Šta treba znati o vinu-1.

Vaš sledeći korak je da počnete učiti o glavnim svjetskim sortama grožđa i osnovnim karakteristikama vina koja te sorte daju. Cilj? Da naučite da je, na primjer, Cabernet Sauvignon tamno rubin crveno vino punog tijela. S druge strane, Sauvignon Blanc je bijelo vino srednjeg tijela. Samo to će vas obavijestiti kada odabirete vino koje će ići uz obrok.

Šta treba znati o vinu-1.

S vremenom i iskustvom probanja naučit ćete i da vina sorte Cabernet Sauvignon imaju tamne voćne okuse poput šljive, crne trešnje i kupine i arome toplog začina, vanilije, crnog bibera, duvana i kože. I naučit ćete da vina sorte Sauvignon Blanc obično imaju svijetle voćne arome poput limete, zelene jabuke, marakuje i bijele breskve i opojne, zeljaste i citrusne arome poput ljute limete, zelenog bibera i svježe pokošene trave.

Prijedlog za degustaciju/probanje vina. Za brzu referencu, evo 16 glavnih svjetskih sorti grožđa sa koje bi trebali upoznati:

Crne vinske sorte grožđa:

Bijele vinske sorte grožđa:

Za još uzbudljivije sorte grožđa, pogledajte Brainscape-ovu kolekciju flash kartica WSET Level 2 (WSET Level 2 flashcard collection).

NASTAVAK SLIJEDI …..

Naslov orginala: 10 Things everyone should know about wine (10 stvari koje bi svi trebali znati o vinu). Izvor: https://www.brainscape.com/. Tekst: Brainscape. Prevod i obrada: Dragutin Mijatović

Preporuka za pročitati: https://ovinu.info/sta-treba-znati-o-vinu/

Život: “Stultitiam patiuntur opes” – Bogatstvo smije sebi dozvoliti glupost.  Horacije, Epistulae.