Šta treba znati o vinu

Šta treba znati o vinu?

vino vinska kultura

Šta treba znati o vinu? Od glavnih svjetskih sorti grožđa do osnovnog uparivanja vina i hrane, ovaj vodič za vino pokriva osnovno znanje o vinu koje bi svako trebao imati! Poslije ovog članka, u nastavku priče slijedi 10 novih članaka: 10 stvari koje bi svi trebali znati o vinu.

Šta treba znati o vinu

Istini za volju, mogli biste ići od kolijevke do groba, a da ne znate ni jednu informaciju o vinu. To je izvodljivo, ali tragično… plus, propustili biste svo ono čudo o kojem je Ernest Hemingway pisao:

Vino je jedna od najprirodnijih stvari na svijetu koja je dovedena do najvećeg savršenstva i nudi veći raspon za uživanje i uvažavanje od, eventualno, bilo koje druge čisto senzualne stvari.”

Nesretna stvarnost je da svijet vina ima reputaciju da je… pa, komplikovan. A možda samo malo nepristupačan. To ćemo promijeniti DANAS. Ako ste štreber u pogledu vina kao i mi, pridružite se našoj Vinskoj zajednici u kojoj dijelimo sve naše najzgodnije činjenice, savjete za uparivanje hrane, vinske lajf hakove, trivijalnosti i još mnogo toga. Ovdje možete razgovarati sa drugim vinskim štreberima iz cijelog svijeta i jednostavno živjeti svoj najbolji vinski život!

Budući da su ljubitelji vina sa strašću za obrazovanjem, tim ovdje u Brainscape spojio je naše želje kako bi pripremio vodič za vino koji sadrži najosnovnije osnovno znanje o vinu. Činjenice koje trebamo znati ovdje su za svakoga i sve, bez obzira da li krećete na formalno obrazovanje uz – kurs vina ili samo želite da su potrebni alati da zvučite pametno kada naručujete vino. Pokrivamo najvažnije stvari koje trebate znati o vinu:

Šta treba znati o vinu?

  • 1. Kako probati i ocjenjivati vino
  • 2. Glavne sorte svijeta
  • 3. Glavne sorte grožđe vašeg regiona
  • 4. Kako se nazivaju vina
  • 5. Kako pravilno čuvati vino
  • 6. Temperature na kojima se služe različita vina
  • 7. U kojoj čaši da poslužim vino?
  • 8. Znati kada treba vratiti vino nazad…
  • 9. Osnovna pravila uparivanje vina sa hranom
  • 10. Šta berba grožđa govori o vinu?

Ali prije nego što krenemo u te stvari, često pitanje “neupućenih”, vinskih pridošlica, širom svijeta je… Zašto bih uopšte trebao znati išta o vinu?

Šta treba znati o vinu

“Ništa ne čini budućnost tako ružičastom, kao kada je posmatram kroz čašu Chambertin-a*.” ― Napoleon Bonaparte. *Chambertin je jedan od najvažnijih grand cru vinograda u Burgundiji. U vinogradu se proizvode isključivo crvena vina od grožđa sorte Pinot Noir, koja se ubrajaju među najkvalitetnija svjetska vina.

Poenta posjedovanja malo znanja o vinu je elegantno jednostavna. To je da možete odabrati savršeno vino za svoj budžet, priliku i obrok. A OVO je važno jer će pravo vino uveliko podići doživljaj ručka, a da se u kući ne osjećate kao da ste ispraznili novčanik.

Naš cilj sa ovim uvodnim vodičem za vino je da vas opremimo osnovnim znanjem koje vam je potrebno za pametan izbor vina. Oh, i ako ste zainteresovani da svoje znanje o vinu proširite još više, pogledajte Brainscapeovu nevjerovatnu kolekciju vinskih kartica za svaki WSET tečaj/kurs vina:

Dakle, s tim rečenim, hajde da počnimo’! Evo 10 stvari koje bi svi trebali znati o vinu.

NASTAVAK SLIJEDI …..

Naslov orginala: 10 Things everyone should know about wine (10 stvari koje bi svi trebali znati o vinu). Izvor: https://www.brainscape.com/. Tekst: Brainscape. Prevod i obrada: Dragutin Mijatović

Preporuka za pročitati

Život: “Sic transit gloria mundi.” Tako propada slava svijeta.