Opis vina – šta znači termin “zemljani” u vinu?

aroma vina vinska kultura

Naslov orginala: What Does “Earthy” Mean in Wine? Izvor: https://www.winemag.com/. Ilustracija: by Alyssa Nassner. Objavljeno: 23.07.2020. by Lauren Mowery. Prevod: Dragutin Mijatović

Šumski pokrov

Mokro lišće. Pokisle stijene. Kada vinski profesionalac koristi takve deskriptore, to je pokušaj da se detaljnije objasni širi pridjev koji se odnosi na zemlju. Korisni izraz, zemljani sadrži mnogo različitih doživljaja arome i okusa vina. Razlikuje se od ostalih kategorija primarnih aroma poput biljnog, voćnog, cvjetnog i začinskog. Kako prepoznati zemljanost? Ukratko, prljavština zemlje i stijene.

Opis vina. Pomislite na mirise u dvorištu, od prevrnutog tla u vrtu do šljunčanog druma nakon oluje (ugodan miris koji prati prvu kišu nakon suvog i toplog vremena). Može biti i biljni. Repa ima zaštitni znak prljavštine, a cvekla je uobičajeni marker u crvenim vinima poput vina Pinot Noir. Zemljanost često prati prijatan karakter, što je suprotno slatkom. To najbolje pokazuje okus vina Pinot Noir iz Burgundije, u odnosu na karakter vina Pinot Noir iz Kalifornije.

Sorte grožđa i opis vina

Ostale poznate sorte grožđa po zemljanim profilima uključuju: Sangiovese, Nebbiolo, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Tempranillo i Mencía. Syrah, poznat po svojim notama crne masline, posebno u francuskoj regiji Rhône Valley, pokazuje zemljane note poput prljavštine, tinjajućeg žara, grafita i iznošenog sedla. Neke sorte grožđa imaju veću sklonost za zemljanost, a to zavisi od mjesta uzgajaju, koji ima uticaja. U hladnijim klimama, poput mnogih klasičnih regiona Starog svijeta i nekih dijelova Čilea i Južne Afrike, grožđe ne nakuplja mnogo šećera. Vina su manje voćna i imaju tendenciju da pokazuju više zemljanih nota od onih sa lokaliteta sa intenzivnim sunčevim osvjetljenjm.

Arome u vinu razvijaju se uz spektar zrelosti grožđa. Nedozrelo grožđe je više kao biljno i vegetacijsko, dok zrelije grožđe ide prema više voćnih profila. Vina koja su bliža biljnom i vegetacijskom spektru obično su zemljanija. Kao naprimjer, Cabernet Franc iz regiona Loire Valley smatra se da ima zemljaniji karakter od onog iz regiona Nape Valley. Ostale note degustacije poput “seosko dvorište”, “konjsko ćebe”, pa čak i “stajsko đubre”, zamagljuju linije između ugodne rustikalne zemljanosti i vinske greške zvane Brettanomyces.

Prije nego što je ovaj kvasac identifikovan, karakteristični okusi bili su povezani sa mnogim prestižnim jelima i grožđem, posebno u Francuskoj u području južnog dijela Rhône Valley. Međutim, neki vinari dopuštaju male količine Bretta svojim vinima kao stilski izbor. Hemijski spoj geosmin može biti krivac za zemljani kvalitet vina. Grčki, to znači “miris zemlje.” Sa niskim nivoima može dati ugodnu notu tla. Međutim, poput seoskog dvorišta sa Brettom, to se smatra vinskom greškom, ako je izraženija, pogotovo kada se razvija od ugodnih aroma rastresite zemlje do buđavog podruma. Pogledati i: https://ovinu.info/aroma-kajsije-u-vinu/