Tajanstveni jezik vina – deskriptori vina

vino vinska kultura

Deskriptori vina. Plutani čep nije potrebno mirisati. Da li je mesnato vino dobro? Da li biste trebali biti sumnjičavi na agresivni Cabernet? Ako se želite malo pohvaliti i lijepo bijelo vino opisati kao nešto drugo osim grejpfruta, evo liste fensi deskriptora vina.

Deskriptori vina

Deskriptori vina 1

 • Ravnoteža (balance). Kad je vino ravnoteženo, to znači da je vinar spojio sve elemente šećer, tanin, kiseline i alkohol u savršenu harmoniju, poput gomile ljudi na brežuljku koji pjevaju o svjetskom miru i bezalkoholnim pićima.
 • Foxy. Ne, ovo se ne odnosi na vruće rashlađeno vino za noć karaoka. Umesto toga, foxy vino može sadržavati pljesnive, prilično životinjske (miris lisice) – možda dlakave – note koje se često nalaze u vinima napravljenim od grožđa sorte Concord.
 • Ugaono (angular). Ugaono vino može biti udaljeno; sa oštrinom, bez mekih ivica, možda pomalo napadno. Opisuje vino koje iznova i iznova pogađa određeno mjesto na nepcu i nigdje drugdje. Nije potpuno ugodno. Vaša usta žele ugodnu radost istinskog vina sa okusom! Možda žude za nečim poput naše sljedeće riječi.
 • Veliko (big). Ovo bi trebalo biti jednostavno zapamtiti: veliko vino pogodi sva prava mjesta u ustima (na način na koje ugaono ne čini). Može biti voćno ili visokih tanina (spojevi koji vinu daju trpki okus), a vaša usta čine malo sretnijim plesom!
 • Mesnato (fleshy). Mesnata vina slična su velikim vinima, jer su puna koncentrisanih okusa, mesnata su, zrela i lako se “vare”. Sve je u teksturi – ona uistinu imaju mesnat osjećaj. To je gotovo kao da pijete dobar odrezak. Savjet: Uobičajena mesnata vina su Châteauneuf-du-Pape i Hermitage.
 • Slabo (flabby). Flabby opisuje vino koje jednostavno … propadne, uglavnom zbog nedostatka kiselina. To može biti toliko puterasto, tako baršunasto da nedostatak kiselosti čini cijelu stvar gorkim razočaranjem za vaš jezik. Ako je pH ravnoteža vina isključena, može završiti okusom poput sirupastog soka.

Deskriptori vina 2

 • Zemljano (earthy). Ako je vino zemljasto, to znači da izaziva okuse poput gljiva, tartufa i šumskih podova. Earthy je dobar, u pravim dozama. Savjet: Lizanje šumskog tla vjerojatno nije zabavno i ne preporučujemo ga.
 • Kompleksno (complex). Kompleksno vino ima okus koji se mijenja od trenutka kad vam udari jezik do trenutka kada ga progutate. “Čekaj, mislio sam da je to čokolada! Pogrešno! To je bobičasto i začinsko bilje, sa prizvukom šumskog tla! ” Kratko putovanje grotlom može se osjetiti kao svemirski skok.
 • Nazadno (backward). Poput arogantnog tinejdžera, zaostala vina moraju malo narasti. Ovaj pojam opisuje ostarjelo vino koje je nerazvijeno i čiji okusi nisu sasvim sazreli. Druga riječ za ovaj fenomen je zatvoreno vino.
 • Agresivno (aggressive). Agresivno vino obično je priča o taninima, zajedno sa previše kiselina. Agresivno vino natjerat će vas da se “napucate” prije nego što vas (nježno) udari. Neki ljubitelji vina taj put više vole!
 • Biljno (vegetal). Ovaj pojam pokriva širok spektar kvaliteta: biljne referentne note špargle, kupusa, paprike, pa čak i slatkog graška. Vino je biljno zbog prisustva nezrelog grožđa kao dijela mješavine, a taj se izraz može primijeniti i na crna i na bijela vina. Ako se biljno osjeća previše razmetljivo, pokušajte travnato ili zeljasto.
 • Tvrdo (steely). Tvrdo vino je prilično žilavo, ali na divljenje. Zbog višeg nivoa kiselosti, takva se vina smatraju oštrog ili grubog okusa. Stručnjaci predlažu da su tvrda vina savršena za podsticanje apetita. Pripremite tanjir sa sirom!

Pogledati i: https://ovinu.info/mane-vina-koje-se-mogu-otkriti-degustacijom/

Naslov orginala: The Cryptic Language of Wine. Izvor: https://www.dictionary.com/. Slika: D. Mijatovć. Prevod: Dragutin Mijatović