Za više inkluzivnosti o vinu – naš jezik se mora promijeniti

degustacija hrana i vino vino

Za više inkluzivnosti o vinu. Kada je Tamy Rofe, partnerica u Brooklyn-u, njujorškom restoranu Colonia Verde i Comparti Catering, studirala za certifikat sommeliera, veliki je naglasak stavljen na rječnik termina o vinu.

Za više inkluzivnosti o vinu
Christina Pickard, saradnica u Wine Enthusiast, Degustacija vina / Foto Tom Arena

Sjeća se da su joj, na primjer, dali točak sa vinskom aromom. Ako vam nije poznato, zamislite tortni grafikon podijeljen na kriške koji predstavljaju mirise ili okuse. Industrijski standard, dizajniran je koristeći specifičnu terminologiju za stvaranje sistematskog jezika za degustacione zabilješke i analize.”Svi doslovno govore istim jezikom”, kaže Rofe. “Ali … sviđa mi se buntovna ideja da se to baci i krene od nule.”

Nije sama. Kako se vinski svijet razvija kako bi dosegao nove generacije i širi spektar ljudi, tako se mijenja i jezik kojim se to opisuje. Mnogi su se počeli odvajati od zajedničkih glagola (podijeljene pretjerane govorljivosti).

“Odrasla sam u Chicagu, gdje nema” šumskog tla “, kaže Alicia Towns Franken, potpredsjednica Archer Roose i šefica u Wine Unify. “Ako želimo da više ljudi pije vino, moramo ih uključiti u riječi kojima razgovaramo o vinu.”To ne mora nužno značiti zamjenu pojma poput šumskog tla sa, recimo, peronom metroa. Više se radi o istraživanju atributa izvan okusa poput onoga kako se vino osjeća. Ispod pogledajte nekoliko različitih načina za razmatranje vina

LIČNOST – UPARIVANJE – SENZORNO ISKUSTVO

  • Ličnost. Upoznajte vino kao što biste se upoznali sa osobom. Razmislite o osobinama ili hirovima koje se ističu. Zapitajte se: Kako bih predstavio ovo vino na zabavi? Primjer: Rofe može opisati vino kao „izdašno“ ako je bogato, punog tijela i dajuće, dok vino sa proljetnom lakoćom može smatrati „šarmantnim“.
  • Uparivanje. Vino smatrajte trošak na trenutnom meniju ili u odnosu na vaše lične preferencije. Zapitajte se: Kako funkcioniše sa ukusima na mom stolu trenutno? Primjer: „Kad sam započeo, fijasko (Chianti) bio je klasično vino za pizzu“, kaže Towns Franken. Ali možda biste više voljeli “voćni Lambrusco ili … skupi šampanjac.” Savršeno uparivanje je ono koje vam se najviše sviđa.
  • Senzorno iskustvo. Naš vlastiti osjećaj za vino zavisi više od okusa ili mirisa. “Tip dana koji sam imao … s kim sam, čak i tjelesna temperatura”, kaže Towns Franken, svi mogu igrati ulogu. Zapitajte se: Kako se osjećam od ovog vina? Podsjeća li me na određeni trenutak. Primjer: Čaša ukusna na odmoru može podsjetiti na odmor i opuštanje ili može imati potpuno drugačiji okus za vašim kuhinjskim stolom.

Izvor: https://www.winemag.com/ .Naslov orginala: For More Inclusivity In Wine, Our Language Needs to Change. Objavljeno: 27.07.2021. by Hannah Howard. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/kako-opisati-vino/ i https://ovinu.info/uparivanje-insekata-i-vina/