Najveća kolekcija vina

Najveća kolekcija vina na svetu

kolekcija vino

Najveća kolekcija vina na svijetu. Moldavija se ne nalazi u društvu zemalja poznatih po vinskim destinacijama. U Moldaviji zvanično postoji najveća kolekcija vina na svetu! U pitanju je podzemni lavirint hodnika u blizini mesta Milesti Mici. Lavirint je pretvoren u svojevrsni podrum sa oko dva miliona flaša najkvalitetnijih moldavskih vina od probranih evropskih i autohtonih sorti.  Tu je i veliki broj buradi zapremine od šest do 200.000 litara sa visoko ocenjenim vinima koja se decenijama izvoze u SAD, Japan i mnoge druge zemlje sveta. Ovaj jedinstveni podrum nalazi se u mjestu Milesti Mici. Flaše su uredno poslagane duž 55 km krečnjačkih hodnika pod zemljom, povremeno i na dubini do 80 metara. Speleolozi tvrde da se tu nalzi čak 200 kilometara raznih hodnika, za sada uglavnom neprohodnih. 

Najstarije boce u ovoj kolekciji potiču iz 1969. godine, kada je podrum zvanično i otvoren. Zahvaljujući povoljnoj temperaturi i vlažnosti, vina ovde odležavaju u praktično idealnim uslovima vlage i temperature. Posetioci obilaze hodnike podruma pešice, tokom višečasovnog izleta, ili – automobilom! Takođe, moguće je da rezervišete i mesto za svog „flaširanog mezimca“ koji će tako ostati ovde sačuvan za potomstvo. Inače, vinska priča u Moldaviji nikako nije nova stvar, o čemu svedoči i grozd u grbu ove države. U stvari, prema nekim podacima ovde se već 3.000 godina živi od vina i sa vinom. Bogata tradicija ogleda se i u narodnim izrekama, poput: „Što bolje vino, to bolji kućevlasnik“!

Najveća kolekcija vina
https://winetravelawards.com/nominee/se-qwc-milestii-mici-3/

Milesti Mici

Odlična klima, sa kratkim i tihim zimama i dugim toplim letima, odredila je sudbinu seoceta Milesti Mici, svega pola sata vožnje udaljenog od glavnog grada Kišinjeva. Ovdašnje brežuljke orošava reka Isnovet, a lokalitet predstavlja jedno od najstarijih naselja u Moldaviji. Galerije u napuštenom rudniku uređene su tako da podsećaju na grčke hramove, a hodnici nose nazive poput pravih ulica u čijem nazivu su sorte gožđa. Vodeća državna vinska firma The State Enterprise Quality Wines Industrial Complex Milestii Mici, odmah po osnivanju i zaposedanju ovog čuda prirode i ljudskih ruku, počela je 1969. godine tu da odlaže svoja najbolja vina. Vremenom su nikle i dodatne prostorije, a jedna od atrakcija je i vodeni zid na ulazu u podzemnu prodavnicu vina. Sve skupa pravi vinski raj koji privlači vinoljupce i visoke državne delegacije iz celog sveta.

A KAKVA SU VINA? Svi odreda tvrde da su kvalitetna, svako ima odgovarajući prirodni čep, voštanu kapu i unikatnu etiketu u skladu sa drevnom mapom podzemnog sveta. Sva su rađena na tradicionalni moldavski način, tako da se oseća snaga sunca i zemlje u svakoj kapi, tvrde tamošnji eksperti, a neke od najčešćih internacionalnih sorti u Moldaviji su pino noar, traminac, muskat otonel i rizling, dok su od domaćih najpopularnije feteasca, dnestrovscoie, milestscoie, codru, negru de Purcari, trandafirul Moldovei, auriu, cahor-ciumai…

Podzemne odaje su ujedno idealno mesto i za proizvodnju penušavog vina po tradicionalnoj metodi, poput Moldavscoe Igristoe, Moldova de Lux i Muschatnoe Igristoe.

Orginalni Tekst pogledati na:  http://www.vino.rs/  (U fokusu. Vinske priče)   Objavljeno: 25.04.2018.