Upotreba senzora za ispitivanje stresa vinove loze

nauka vinograd vinogradarstvo vinova loza

Upotreba senzora. Mjerenje stresa čokota vinove loze pomoću testova pritiska stabla zahtijeva mnogo vremena. Novi pristup korištenjem napona tla mogao bi vinogradarima pružiti bogatstvo vrijednih podataka. Upotreba jeftinih senzora mjerenja napona tla na dubinama od 30, 60 i 90 cm može proizvođačima dati uvid na koji način vinova loza teško radi kako bi izvukla vodu iz tla. Senzori pružaju tako efikasniju metodu za procjenu vodnog stresa biljaka. Stres bi se koristio u praksi za određivanje deficita navodnjavanja.  Umjesto mjerenje potencijala vode u deblu biljke pod pritiskom, kaže konsultant Alan Campbell. Njegova kompanija, SmartVineyards, ima za cilj da pomogne uzgajivačima da uključe detaljne podatke o vlažnosti tla u svoje upravljanje.

Jim Holmes tačno zna kako se osjećaju njegovi čokoti. Inženjer koji je postao proizvođač vina ima na stotine senzora za mjerenje stresa biljaka raspoređenih po njegovom vinogradu Ciel du Cheval. Vinogradi se prostire na 40 ha, u Washington’s Red Mountain. On prati trendove vlage u tlu na različitim dubinama kako bi razumio vodeni stres vinove loze i donio prave odluke o navodnjavanju. Ono što je bitno nisu brojevi – tačna količina vode u zemlji – već trendovi i kako se mijenjaju tokom vremena, rekao je on. „Ako se broj brzo mijenja, loza koristi mnogo vode. Ako se broj mijenja vrlo sporo, čokot ima problema sa izvlačenjem vode iz tla, ”rekao je Holmes. “Ne samo da možemo mjeriti šta se dešava u biljci, vjerovatno možemo manipulisati time da bi proizveli grožđe boljeg kvaliteta”, rekao je on. “Krckanje brojeva nam pomaže da predvidimo veze kako zemljišna vlaga utiču na vinovu lozu.”

Naslov orginala: Using sensors to test vineyard stress;  Izvor: https://www.goodfruit.com/;  Objavljeno: 02.04.2019. by Kate Prengaman;  Slike: Alan Campbell;  Prevod: Dragutin Mijatović