Žilavka - Upoznajte roditelje

Žilavka – Upoznajte roditelje

grožđe nauka sorta vino

Žilavka – Upoznajte roditelje. Evo dobrog razloga da se i ljubitelji hercegovačkih vina raduju…Žilavka je autohtona bijela sorta vinove loze koja se od davnina vezuje za prostor Hercegovine. Do nedavno nismo imali saznanja o njenom porijeklu.

Žilavka - Upoznajte roditelje
Žilavka

U sklopu istraživanja koje je sprovela grupa naučnika iz Španije i Srbije predvođena prof. Zapaterom, na 163 uzorka starih čokota vinove loze iz Župe, Toplice, Negotinske Krajine, Šumadije i Vojvodine. Identifikovani su DNK profili primjenom SSR i SNP markera kako bismo otkrili vrijedne podatke vezane za prošlost vinarstva u Srbiji i šire na Balkanu.

Jedan od nalaza se vezuje i za hercegovačku sortu žilavka. Istraživanje je pokazalo da sorte Žilavka i Krkošija imaju zajedničke roditelje. Rumunska sorta Alba Imputotato i sorta Lipolist koja je prije filoksere bila široko prisutna na Balkanu su roditelji sorte Žilavka čime su potvrđeni balkanski korjeni ove sorte. Takođe, važno je što se uspostavlja veza između sorte Furmint (sorte koja je na Balkanu bila poznata pod nazivima Moslavac, Pušipel, Srebrnac, Srebrno grožđe) i Žilavke, što će naročito obradovati zagovornike teorije o balkanskom porijeklu Furminta. Naime, Furmint je roditelj Lipolista, a Lipolist je roditelj Žilavke. Takođe, Alba imputotato je sorta koja je roditelj Furminta a ujedno i roditelj Žilavke.

Žilavka - Upoznajte roditelje
Žilavka - Upoznajte roditelje
Lipolist – Žilavka – Krkošija

Žilavka – Upoznajte roditelje i vino

Objavljeni podaci su rezultat projekta „Valorizacija genetičkih resursa vinove loze u Srbiji: genomski pristup za vinogradarstvo 21. veka“, koji je izveden u saradnji Biološkog fakulteta (Univerzitet u Beogradu), Instituta za vino i vinovu lozu, (Univerziteta u La Riohi, Španija), Instituta za multidisciplinarna istraživanja (Univerzitet u Beogradu), Poljoprivrednog fakulteta (Univerzitet u Beogradu) i Poljoprivrednog fakulteta (Univerzitet u Novom Sadu). Od domaćih stručnjaka, na projektu su radili prof. dr. Slavica Todić sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, dr Dragoslav Ivanišević sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Milica Rat sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, prof dr Željko Tomanović sa Biološkog fakulteta u Beogradu, dr Miroslav Nikolić sa Instituta za multidisciplinarna istraživanja u Beogradu.

Žilavka - Upoznajte roditelje
Žilavka

Izvor: http://www.vinopedia.rs/sr/post/upoznajte-roditelje-zilavke?fbclid=IwAR2bbf-bMlPJ6azJNBroYB1x-UEdBFylyCh_1uH2HrhgUBvTv1s18yLUASg

Preuzeto sa: https://www.facebook.com/groups/1592414517578591/permalink/2366332553520113/?sfnsn=mo&ref=share&mibextid=KtfwRi

Naslov orginala: Upoznajte roditelje Žilavke. Objavljeno: 14.12.2022. Pripremio za sajt: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I:

Dobro je znati-ako niste znali? Vrhunsko bijelo suvo vino. Kameno Žilavka. Vino dobijeno sa čokota koji rastu u “kamenu”. Sjajne, žutozelenkaste boje, odličnog viskoziteta i konzistencije. Na nosu je vrlo zanimljiv spoj nota prosušenosti i mineralnosti. Orašaste arome uzdižu se nad zrelim breskvama i dinjama, dok se cijelim bouquetom proteže živahna citrusna nota. Vino pruža neuniformiranu raznolikost, urođenu mineralnost, zrelu mediteransku voćnost. U ustima je mesnato, oblo, puno i kompaktno/Vinarija Čitluk.