Top termini o vinu koje bi trebali znati

vino vinska kultura

Top termini o vinu. Konzumiramo i obožavamo vino. Ali, vinski se pojmovi ponekad mogu osjećati kao sasvim drugačiji jezik. Što se tiče razgovora o vinu zbog čega se osjećamo tako neprijatno? Top termini o vinu, mogu li nam stotine vinskih izraza koristiti za raspravu o temi za koju su toliko neobjašnjivi da bismo se osjećali inferiorno? Raščlaniti ću 20 termina za poznavanje vina koji će vam pomoći da zvučite kao profesionalac sljedeći put kada degustirate vino!


1.Tanini-Tannins. Teksturni elementi (iz pokožice, sjemenke i drveta) koji stvaraju osjećaj sušenja u ustima. Tanini mogu biti gorki i pridonose složenosti vina i pomožu u potencijalu starenja vina. Crvena vina su sa više tanina u odnosu na bijela vina zbog kontakta sa pokožicom i sjemenkama tokom procesa proizvodnje vina.

2.Balanas-Ravnoteža. Vino koje je opisano kao uravnoteženo ima svih pet ključnih komponenti – voćnost, slatkoću, kiselost, tanin i alkohol – sve u jednakoj ravnoteži koje međusobno deluju bez da jedna komponenta prekriva ostatak.

3.Suv-Brut. Ovo je pojam koji se koristi da opiše nivo slasti pjenušavih vina. Brut vina sadrže manje od 1,5% RS (residual sugar -zaostalog šećera) po litri, što je više Extra Brut ali manje od Extra Dry.

Naslov orginala: Top 20 Must Know Wine Terms. Izvor: http://uncorkedweekly.com/; Objavljeno: 26.12.2018. Prevod: Dragutin Mijatović. Ključne riječi: vino, termini