Vinarija Povratak

region terroir vinarije vinarstvo vino

Vinarija Povratak. Idući Bosnom od Doboja prema Sarajevo uz rijeku Bosnu, u mjestu Žepče susrećete vinograde o kojima niste ni sanjali, a ni vjerovali da možete navratiti do vinarije i popiti vino koje niste očekivali. Niste zalutali to je vinarija Povratak. Zašto Povratak? Kako domaćini objašnjavaju, postoje pisani dokumenti koji svjedoče kako je prostor današnje općine Žepče, još u vrijeme starih Rimljana, bio prostor pogodan za uzgoj vinove loze i kako je kultura vinogradarstva ovdje uveliko živjela.

Vinarija Povratak

Zub vremena

Turbulentne povijesne okolnosti naših prostora i zub vremena, u potpunosti su iskorijenili kulturu vinogradarstva u Bosni. Nekadašnjem vinogradarstvu naših prostora svjedoči i austrougarska topografija, koja je u svojim kartama, a koje se i danas dobrim dijelom koriste, okarakterizirala prostore Žepča i okoline pogodnima za uzgoj vinove loze, a mnoge katastarske čestice nose nazive Vinogradi i sl., kao i naseljeno mjesto Vinište. Tragom povijesti naših prostora, pogodnih klimatskih uvjeta i plodne zemlje, odlučili smo se “vratiti” zemlji i onom što nam ona pruža, te smo oživjeli kulturu vinogradarstva. U vrlo kratkom vremenskom razdoblju smo zasadili vinograde, izgradili vinariju i započeli proizvodnju žepačkoga vina. Naši vinogradi se protežu na 60 hektara, sa tendencijom stalnoga rasta.

Prije samoga procesa sadnje vinograda, uspostavili smo suradnju, koja je i danas intenzivna, sa stručnjacima iz oblasti vinarstva iz Verone, čiji su agronomi ispitali naše tlo i dali nam smjernice pri odabiru sorti vinove loze. Slijedom tih rezultata, zasadili smo: Cabernet Franc, Ancellota, Merlot, Pinot Sivi, Palava, Müller Thurgau, Traminac, Malvazija. Odabir sorti se ispostavio kao pun pogodak, budući da imamo bogate prinose od kojih proizvodimo vrhunska vina, koja redovito dobivaju visoke ocjene i pozitivne kritike u najeminentnijim vinskim centrima. Druga, još važnija, dimenzija ideje Povratak je demografski povratak, koji nastojimo oživjeti kroz gospodarsku priču proizvodnje i prodaje vina. Plodna zemlja, vinova loza, vrhunska vina, LJUDI koji sudjeluju u cijelom procesu. Pogledati i: https://ovinu.info/vinarije-svijeta/

Pogledajte Video: https://www.youtube.com/watch?v=4mb42zKSxCA Uživajte!

Vinarije neobičnog naziva-vinarija Povratak. Izvor: http://povratakwinery.com/, Pripremio: Dragutin Mijatović