Rebo

sorta
Rebo

Rebo. Italijanska sorta vinove loze, dobila je ime po istraživaču Rebo Rigotti (1891-1971), koji je radio na eksperimentalnoj stanici San Michele all'Adige. To je crna sorta grožđa (Sinonimi: Rigotti 107-3, Incrocio Rigotti 107-3) dobijena ukrštanjem sorti Merlot x Teroldego. Ukrštana sa namjerom da se pronađe zamjena za sortu Merlot za manje favorizovana područja. Prema DNK analizi iz 2013. godine, pokazalo se da je očinstvo navedeno ranije (Merlo x Marzemino) bilo pogrešno. Uzgaja se uglavnom u regiji Trentino, gdje je u području DOC-a dozvoljena kao sorta. U 2010. godini u Italiji je bilo 119 hektara vinograda sa tendencijom povećanja. Manje površine imaju Rumunija (5 ha) i Brazil (1 ha).

Sorta.

Ovo je sorta srednje bujnosti i dobre i stalne rodnosti. List je srednje veličine, pentagonalan, trodjelan, lagano ravnog profila. Peteljkin sinus je sa lagano preklapajućim režnjevima. Grozd je srednje veliki, pravilno raspoređenih bobica u grozdu, piramidalan, uglavnom krilast sa obojenom peteljkom. Bobice su srednje veličine, okrugle, neujednačene, tamno plave boje. Pokožica neznatno hrapava, srednje debljine, plavo-crno obojena. Sistem uzgoja sorte je Guyot. Sorta je srednje do kasnog sazrijevanja. Berba grožđa je obično, druga – treća dekada septembra. Prinos je oko 55 hl/ha. Sorta je slabe do srednje otpornosti na gljivične bolesti.

Vino.

Sorta Rebo daje rubin crveno vino sa granat odsjajem, svijetlo crvene boje voćnog mirisa. Na nepcu se osjeća puno i toplo, sa umjernim taninima. Sorta ujedinjuje Teroldegove ljubičaste – zemljane tonove sa elegantnom, voćnom zaobljenošću sorte Merlot. Rebo je skladno, teksturirano i mekano vino koje podstiče trenutno pijenje. Daje više ili manje intenzivno crveno vino rubin obojeno, ugodne i intenzivne arome i punog, okruglog i skladnog okusa. Fermentacija se odvija u tankovima od nerđajućeg čelika pri kontrolisanoj temperaturi, a potom maceracijom u trajanju od tri sedmice pri 28°/30°C. Daje puna crvena vina koja su dobra za barikiranje (Barrique wine). Vina stare 18 mjeseci u barrique buretu, a dozrijevaju 6 mjeseci u boci. Hrana za uparivanje sa vinom uključuje: • Tirolski gnocchi sa slaninom, • Karamelizovani svinjski patty sa roštilja • Punjena pečena tortilja.

Pogledati i: https://ovinu.info/italijanske-sorte-grozdja-koje-bi-svaki-obozavalac-rose-vina-trebao-da-zna/

Napomena: tekst je kopilacija tekstova sa web stranica: http://www.vitifera.it/ (Rebo); https://www.wine-searcher.com/ (Rebo Wine); https://www.italyabroad.com/ (Italian wine and grape guide: Rebo); http://www.pravis.it/en/ (Rebo “Rebo Rigotti”)

Naslov orginala: Rebo. Izvor: https://glossary.wein-plus.eu/; Prevod: Dragutin Mijatović