Vino Leonardo da Vinci

nauka vinarije vinarstvo vino vinograd vinova loza vinska kultura

Vino Leonardo da Vinci. Italijanska vinarija proizvela je prvo vino od grožđa iz vinograda u središnjem dijelu Milana koji ima istorijske veze sa Leonardo-om da Vinci, a boce vina se stavljaju na aukciju ove godine.

Vino Leonardo da Vinci
Unutar muzeja “Vigna di Leonardo” u središnjem dijelu grada Milano

Oko 330 boca „Leonardo da Vinci wine “ proizvedeno je iz berbe 2018. godine, izjavila je ove sedmice za Decanter.com  Giovannella Fugazza, suvlasnik vinarije Castello di Luzzano. Vinarija Castello di Luzzano proizvela je vina od specifičnog klona Malvazije di Candia Aromatica, sa čokota koji su posađeni 2015. godine na istom mjestu u Milanu, gdje se vjeruje da je Leonardo da Vinci nekada posjedovao vinograd sa čokotima iste sorte grožđa.

Vinarija Castello di Luzzano

Vino, koje je provelo vrijeme u velikoj amfori od terakote prije punjenja u proljeće 2019. godine, proizvedeno je u partnerstvu sa tvrtkom La Vigna di Leonardo, organizacijom koja sada vodi muzej na mjestu vinograda. Neke boce iz berbe 2018. biće date na aukciju u decembru ove godine, iako precizni detalji prodaje nisu odmah bili dostupni. Vinarija Castello di Luzzano izabrana je za proizvođača vina jer je vijekovima poznavala sortu Malvasia di Candia, rekla je Fugazza,

Proizvodnja vina označava posljednje poglavlje dugogodišnjeg projekta u kojem su bili uključeni vinski stručnjaci, naučnici iz oblasti vinogradarstva i druge zainteresovane strane.

Leonardo je pored slike Mona Liza bio poznat i po radovima u inženjerstvu i nauci, a bio je takođe zaljubljenik u vino. Vinograd 1499. godine dobio kao poklon od gospodina Lodovico Il Moro, poznatog kao Lodovico Sforza, u zamjenu za Da Vincijevu sliku Posljednja večera.

Trebalo je timu istraživača i vinskih stručnjaka 11 godina da lociraju i ponovo uspostave vinograd Leonarda da Vincija u Milanu, koji je preživio 450 godina, sve dok ga nije uništilo savezničko bombardovanje 1943. Luca Maroni, italijanski vinski stručnjak, imao je vodeću ulogu u kasnijoj misiji iskopavanja nalazišta kako bi se otkrilo da li je ijedan korijen vinove loze preživio. Nedavno je objavio knjigu „Leonardo da Vinci and wine“.

Malvazia di Candia Aromatica

U izvještaju poslanom na Decanter.com, Maroni opisuje mukotrpnu misiju identifikovanja ostataka vinove loze otkrivenih tokom iskopavanja i zatim potragu za preživjelim klonom koji bi bio što je moguće bliži orginalu. Nakon što su identifikovali sortu Malvazia di Candia Aromatica, Maroni i istraživači tragali su za pravim klonom u oblasti Piacenza, jugoistočno od Milana.

„Imali smo veliku sreću“, rekla je genetičarka Serena Imazio, sa University of  Modena, nakon što joj je predsjednik DOC-ove zone Colli Piacentini uručio klon koji je ispunio zahtjeve tima. Profesor Attilio Scienza, genetičar za vinovu lozu sa University of Milan, vodio je istraživanja u saradnji zajedno sa podijatarom Rodolfo Minelli. Pomagala im je porodica Castellini, koja posjeduje kuću Atellani na mjestu izvornog vinograda na adresi Corso Magenta 65, na zapadnom rubu centra grada, gdje turisti mogu posjetiti obnovljeni vinograd Leonardo da Vinci.


Naslov orginala: ‘Leonardo da Vinci wine’ re-created in central Milan. Izvor: https://www.decanter.com/wine-news/; Slika: https://keyassets.timeincuk.net/; Objavljeno: 22.11.2019. by Chris Mercer. Prevod: Dragutin Mijatović. Ključne riječi: vinova loza, vino, nauka