Vino sa kiselim tijestom

vino

Vino sa kiselim tijestom. Vjerovali ili ne, hljeb od dizanog tijesta postojao je prije nego što je postao jedan od najvećih karantenskih trendova 2020. U stvari, postoje drevni tekstovi koji poetično govore o predjelima od kiselog tijesta, mješavini brašna i vode koji razvijaju žive kulture i, kao što naziv podrazumijeva, služi kao polazna tačka za hljeb.

Vino sa kiselim tijestom

Unutar svakog startera soj kvasca i bakterija stvara kiseline koje daju kiselom tijestu karakterističan okus. Kompleksan okus teško je postići komercijalnim kvascem ili hemijskim sredstvima za kvašenje, a ako ga spojite sa pravim vinom, možete ga još više cijeniti.

Kiselo tijesto

Sour. Sirćetna kiselina, primarna komponenta sirćeta, je ono što čini kiselo tijesto. Ojačajte ovu notu vinom koje ima slično istaknutu visokokiselu komponentu poput vina Chablis. Vino proizvedeno od 100% sorte Chardonnay, laserski je oštro, ali ima i mineralnu notu koja bi dobro djelovala na drvenost tek pečenog hljeba.

Tangy. Mliječna kiselina je takođe prisutna u kiselom tijestu. Kremastija ili sličnija jogurtu od sirćetne kiseline, nešto su što stručni pekari ponekad odluče istaknuti u svojim hljebovima. S notama koštičavog voća i mandarine, vino Viognier se stapa sa ovom kvalitetom poput slane verzije breskve i vrhnja ili Creamsicle.

Yeasty. Hljeb će gotovo uvijek zadržati prizvuk ugodne pikantnosti kvasca. Vino odležalo na talogu, istrošene ćelije kvasca ostavljene od fermentacije, daju slične karakteristike. Pjenušavo vino tradicionalne metode koji provodi 36 mjeseci na talogu, sjevernoitalijanski Trento Riserva ima visoku kiselost i krušaste, orašaste okuse koji bi nadopunili tu kvasnost.

Toasty. Iako je kiselo tijesto ukusno direktno iz pećnice, rastrgano na komade i preliveno maslacem, njegovi okusi se povećavaju kad se nareže i prepeče. Crno-plavi voćni okusi vina Malbec popraćeni su zdravim notama duvana i kakaoa nude iznenađujuće simpatično uparivanje sa preprženim kiselim tijestom.

Pogledajte i: https://ovinu.info/kako-spojiti-bilje-sa-vinom/

Izvor: https://www.winemag.com/. Naslov porginala: It’s About Time to Drink Wine with Your Sourdough (Krajnje je vrijeme da vino popijete sa kiselim tijestom). Slika: Courtesy Offset. Objavljeno: 01.05.2021. By Nils Bernstein. Prevod: Dragutin Mijatović