Poruke u boci-7

Poruke u boci-7: Vinski praznici

vino vinska kultura zabava

Poruke u boci-7. Zima. To je doba godine, zar ne? Jedva je decembar i osjećam kako se praznici spuštaju kao gusti oblaci koji su započeli kišnu sezonu jednom za svagda. Gledam efekte ovih hladnih dana kako marširaju na mene i na one oko mene sa nekakvim perverznim zanimanjem. Svi izgledamo kao da smo imali saobraćajnu nesreću. Istodobno je potpuno zbunjujuće i potpuno prirodno koliko nam se čini da nas praznici bacaju u krivom pravcu.

Poruke u boci-7

Uzmite mene, na primjer. Većinu godine zadovoljno pišem o vinu koje pijem i o svojim mislima o vinu i člancima o vinu u vinskoj industriji. Jedna od prednosti toga što sam samo polulegitiman novinar je što mi nikad niko ne govori o čemu da pišem. Tako da desetak i po mjeseci tokom godine teturam svojim krivudavim vinskim putem, šetajući bez brige u svijetu vina. Ali šest dana prije Praznika (Dan zahvalnosti), zapitam se šta sam uradio? Dana zahvalnosti, šta sam radio?

Poruke u boci-7

Ponekad, previše čvrsto stežući čašu i brinući se zbog činjenice da sam odlučio da ne objavim listu preporučenih vina za predstojeću gozbu. Već je bilo previše takvih lista, odlučio sam, i nisam imao ništa originalno za reći ili preporučiti (šampanjac i vina iz Južne Rone ako morate znati). Ipak, bubnjao sam prstima po stolu pitajući se koliko bih čitalaca razbjesnio i da li izbjegavam svoje obaveze kritičara.

A sada, samo nekoliko dana nakon što je Praznik ustupio mjesto naletu potrošača prema vrhuncu maloprodajne sezone, suočavam se sa još jednom malom krizom književnih razmjera. Obavezna lista preporuka poklona za ljubitelje vina na vašoj listi.

Ako ih još niste vidjeli, uskoro ćete ih vidjeti. Ova godina sa sobom donosi sve vrste bizarnih naprava koje mogu testirati koliko dugo će vino odležati, ili u slučaju drugog uređaja, zapravo odmah kako odležavati vino. Postoji pet različitih vrsta novih uređaja za konzervisanje vina, četiri različita sredstva za uklanjanje mana od vina, petnaest različitih vinskih igara, desetine novih vinskih knjiga i… pa, shvatili ste. Još mi je bolnije razmišljati o sastavljanju liste ovih sitnica nego da odlučujem da li da spomenem Gewurztraminer 26. novembra.

Pokloni za praznike?

U slučaju da se pitate, ne bih sastavljao pomenutu listu poklona čak i da mi život zavisi od toga. Ali pritisak je ionako tu, visi mi iznad glave ili, što je vjerovatnije, sjedi na mom ramenu. Na ramenu kao jedan od onih paklenih anđela iz crtanih filmova, šapućući „Budi dobar pisac o vinu, zar ne? Vaši čitaoci zavise od vaših smjernica.” Između tebe i mene, uvijek sam mislio da tip sa drugog ramena nudi zanimljivije savjete.

Usred ludih rasporeda, divljanja u kupovini i stresa posjećivanja rodbine, praznici u najmanju ruku nude priliku da se prepustimo nekom od naših tekućih luksuza. Šampanjac teče slobodnije. Zabava ima dovoljno da obavezne boce vina koje treba donijeti mogu napraviti udubljenje u velikim i malim podrumima. Unatoč, ili čak kao odgovor na sva previranja i stres ovih vremena, vino može ponuditi malo utočišta.

Prije nekoliko godina radio sam kao konsultant u inostranstvu. Nisam govorio jezik i bio sam izgubljen u moru stranog. Ako ste gledali Lost in Translation (Izgubljen u prevodu), možda imate osjećaj kulturne izolacije koju sam osjećao. Uparite tu izolaciju sa osamdesetočasovnom, šestodnevnom radnom nedeljom, hladnim, snježnim zimama, i možete zamisliti u kakvom sam stanju bio.

Tokom mojih jednodnevnih vikenda, posebno onih u kojima je snijeg padao gust i siv na BladeRunner pejzažu oko mene. Ulavnom sam želio spavati, zatim se sklupčati na kauču i gledati film (bilo koji film sve dok je bio na mom jeziku), kuvati moju hranu i popiti bocu vina.

Prije nego što neko počne da šapuće „samo-liječenje”, trebalo bi da razjasnim da nisam stekao naviku da zapravo dokrajčim bočicu u jednom dahu. Ovdje je važna stvar, ako uopšte moram nešto reći, da nas vino tješi.

Poruke u boci-7
https://popcult.blog/category/drama/page/2/

Predah od oluje

Čuva nas toplinom. Užici u čaši vina su brojni i raznoliki, ali u vremenima previranja i stresa, poput onih koje donose zimski praznici. Vino tada može ponuditi u najmanju ruku privatno utočište i trenutak predaha od oluje.

Još bolje (ili vjerovatnije) pored mirnog trenutka uz čašicu nečeg dobrog i smirenog, ovo doba godine poziva nas da proslavimo koliko smo sretni na toliko načina. Ako postoji neka lista koju bismo svi trebali napraviti. To bi trebalo da bude lista ljudi sa kojima i prema kojima bismo trebali podići čašu u ovom dijelu godine. Više je vrijednih poklona u boci podijeljenoj u razgovoru sa onima koje volimo nego što se ove sezone mogu naći u bilo kojoj radnji.

Vino nas povezuje sa drugima i sa ciklusom godišnjih doba. Zato, koliko se neko može sjetiti ili zabilježiti, zimske proslave nebrojenih kultura na sjevernoj hemisferi uključivale su plodove jesenje berbe, ispijane sa poštovanjem, u sjaju i u dobrom društvu dok su dani postajali kratki i noći hladne.

U kojoj god hemisferi se nalazili ovog mjeseca i kakvo god bilo vaše stanje uma, nadam se da ćete mi se pridružiti u ispijanju duha sezone. Živjeli uz Poruke u boci-7!

Naslov orginala: Messages In a Bottle: Wine Holidays. Izvor: https://www.vinography.com/ . Objavljeno: 08.12.2005. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I: https://ovinu.info/poruke-u-boci-6-dezorijentacija-i-raznolikost/

Dobro je znati-ako niste znali? 10. Od kojih crnih sorti grožđa mogu se spravljati roze vina? Od svih crnih sorti (ne i od sorti obojenog soka). Sok crnih sorti je bezbojan, ako je pokožica odstranjena. Rose vino spravlja se prvo kao crveno vino sa pokožicom, ali se pokožica odstranjuje poslije kratkog vremena i dalji postupak je proizvodnja vina kao i za bijele sorte.