Vino staro 5.000 godina

Vino staro 5.000 godina u grobnici starog Egipta

istorija vino vinska kultura

Vino staro 5.000 godina. Bila je to velika godina za arheološku zajednicu, posebno po pitanju alkohola. Arheolozi su otkrili frižider za vino iz doba Rimskog carstva u Poljskoj. ”Pozorište za proizvodnju vina” u Italiji koje datira iz 240. godine nove ere. Sada je novo otkriće skrenulo diskusiju na tradiciju starog Egipta koja je usredsređena na vino.

Vino staro 5000 godina

Vino staro 5.000 godina

Tim arheologa koji je istraživao drevnu kraljevsku grobnicu u egipatskoj nekropoli Umm El Qa'āb otkrio je stotine dobro očuvanih posuda/ćupova za vino tokom nedavnog iskopavanja, navodi Newsweek. Naučnici tvrde da su posude za vino stare oko 5.000 godina, a čini se da zatvoreni ćupovi nikada nisu otvarani.

Vino staro 5.000 godina

Ova lokacija se nalazi u egipatskom gradu Abydos. Drevnom području poznatom po čuvanju nekih od najvažnijih arheoloških nalazišta nacije. Nalazišta koja su razasuta kraljevskim grobnicama iz ranog dinastičkog perioda. Arheolozi koji su nedavno došli do ovog otkrića nadali su se da će otkriti više o istorijskoj ličnosti kraljice Merneith. Kraljice za koju se smatralo da je bila vođa u Prvoj dinastiji starog Egipta, iako je veći deo njenog života još uvijek nepoznat. Mnogi naučnici vjeruju da je Merneith bila prva žena faraon u Egiptu i nadaju se da će istraživanje ove grobnice otkriti više o njenoj ulozi.

Mjesto sahrane bilo je ispunjeno mnogim poklonima za navodnu kraljicu, uključujući posude sa vinom. Ovo otkriće pruža određeni uvid u ulogu koju je vino moglo igrati u kulturi Prve dinastije. Budući da je to bila karakteristika ove kraljevske grobnice, vjerovatno je da je vino bilo prilično vrijedno za zajednicu.

Naslov orginala: Archaeologists Discover Still-Sealed 5,000-Year-Old Wine Jars in Ancient Egypt Tomb (Arheolozi otkrili još uvijek zatvorene posude/ćupove za vino stare 5.000 godina u grobnici starog Egipta). Izvor: https://vinepair.com/. Tekst: Hannah Staab. Foto: Ministry Of Tourism And Antiquities. Objavljeno: 03.10.2023. Prevod i obrada: Dragutin Mijatović

Preporuka za pročitati:

Život: “Tolle legge!” “Uzmi i čitaj!”