Kako ukloniti slomljeni čep

Kako ukloniti slomljeni čep iz boce vina?

ambalaža vino zabava

Kako ukloniti slomljeni čep? Malo stvari prijeti da vinu oduzme eleganciju više nego slomljeni plutani čep. To je nagli proces: dok pokušavate da izvučete čep iz boce usred iščekivanja žednih gostiju. Da čep se pokida bez upozorenja, ostavljajući ostatak zaglavljen u vratu boce. Ovo se češće događa u starijim bocama zbog zuba vremena, ali je vjerojatno više frustrirajuće kada se dogodi vintage etiketi.

Kako ukloniti slomljeni čep

Kada se pluta pretvori iz savršenog, gracioznog cilindra u komad sa mrvljivom, ali nazubljenom gornjom površinom, to nije lijep prizor. Ovaj iznenadni čin opasnosti može uzrokovati privremenu, ali uznemirujuću promjenu raspoloženja na vašem druženju. To je nešto što se može dodatno naglasiti psovkom ili dvije koje vam se jedva prikrivaju ispod glasa.

Ako se to dogodi — a dešava se svima, pa nemojte previše brinuti. Pažljivo uklanjanje slomljenog čepa može brzo uspostaviti red i vratiti vaše okupljanje na željeni put. Optimalna riječ ovdje je “pažljivo” i zaista postoji proces za pravilno izvršenje ovog improviziranog plana spašavanja. Da bi saznali više, neke od prijedloga ima sommelier Philippe André (Folio Fine Wines – Kalifornija).

Kako ukloniti slomljeni čep – To je spor i smiren proces

Za uživanje u boci vina ne treba žuriti, a isto se može reći i za uklanjanje komada slomljenog čepa čvrsto zaglavljenog u vratu boce. Iako bi vaša prva želja mogla biti da završite proces što je brže moguće, André predlaže da usporite radnju zbog delikatne prirode plute. „Ljudi zaboravljaju da čepovi mogu biti lomljivi“, kaže Andre. “Ako uklanjate čep, morate biti spori i strpljivi oko izvlačenja, osim ako ne želite da se pretvori u mrvice.”

Tempo uklanjanja plute takođe bi trebao biti praćen određenim radnjama, kako objašnjava André. „Prva stvar koju želite da uradite je da osigurate čep vinski ključem (wine key) ako možete“, kaže on. “Tada nagnete bocu pod uglom od 30o i pažljivo izvucite čep iz boce i ne pokušavate da ga izvrnete.” Ako pluto pokaže preveliki otpor, puštanje tople vode na vrat boce na nekoliko sekundi može ”proširiti” staklo tek toliko da olabavi stisak na izazivača problema.

Alati iz trgovine

Dobro napravljen vinski ključ sa dugim pužem (corkscrew-vadičep) može podnijeti uklanjanje čepa u mlađem vinu. Ako je boca starija, André preporučuje korištenje, dvokrakog otvarača za vino koji može pažljivo uhvatiti čep sa obe strane. Asimetrična priroda zubaca omogućava im da efikasno povlače čep uz vrat i iz boce. Pouzdane verzije oba alata mogu biti isplative, ali ako želite da se potrošite više, André preporučuje da uzmete Durand, hibrid vinski ključ/ah-so posebno dizajniran za otvaranje starih boca vina. „To će vas koštati trocifrene cifre, a TSA to ne voli, ali svaki put izgledate kao pravi sommelier“, kaže on. “Prokleto je previše jednostavan za korištenje.”

https://thedurand.com/product/the-durand/

Takođe je mudro pripremiti se za povremene neuspjele napore. Ostatak čepa može se raspasti prilikom pokušaja uklanjanja, posebno ako imate posla sa starijim vinom. To je problem za koji André kaže da se može lako riješiti. „Ako se čep raspadne u vinu, samo procedite vino u dekanter“. “Vino nakon toga uvijek možete vratiti u bocu.”

Čak i ako se dogodi najgori scenario i nađete komadiće plute u cjedilu, to nije velika stvar u velikoj shemi stvari. Polomljeni čepovi se dešavaju i vaši gosti će razumjeti. Osim toga, frustracije zbog slomljenog čepa imaju tendenciju da nestanu nakon prvog gutljaja.

Kako ukloniti slomljeni čep
Kako koristiti konobarski vadičep (How to Use a Waiter’s Corkscrew). https://www.youtube.com/watch?v=TjS4-P0KM10

Naslov orginala: How Do You Remove a Broken Cork From a Bottle of Wine? (Kako ukloniti slomljeni čep iz boce vina?) Ask a Somm. Izvor: https://vinepair.com/. Tekst: Rich Manning. Ilustracija: Sara Pinsonault. Objavljeno: 02.02.2023. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati:

Zanimljivosti o lozi i vinu: Vino je odgovor zemlje na sijanje suca (Margaret Fuller).