Zdravstvene prednosti grožđa

Zdravstvene prednosti grožđa

grožđe zdravlje

Zdravstvene prednosti grožđa. Šta je tako dobro kod grožđa. 1/14. Grožđe je omiljena poslastica za piknike kao i iz posudice uz ručak, ali to nemojte uzimati zdravo za gotovo. Hiljadama godina korišteno je u nekim kulturama kao lijek. Svaka od ovih malih bobica je puna više od 1600 jedinjenja. Mnogi od njih mogu vam pomoći da ostanete zdravi.

Zdravstvene prednosti grožđa

Zdravije srce.

2/14. Grožđe je dobar izvor kalijuma, minerala koji pomaže u ravnoteži tečnosti u vašem tijelu. Kalijum može pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska i smanjenju rizika od srčanih bolesti i moždanog udara. Većina ljudi ne dobija dovoljno ove hranljive materije, pa jedenje grožđa može pomoći da se popuni praznina.

Zdravstvene prednosti grožđa

Zdrava koža i kosa.

3/14. Sjemenke grožđa su bogate vitaminom E, koji pomaže vašoj koži da ostane glatka i hidratizovana. Ostala jedinjenja u grožđu mogu pomoći u prevenciji akni i povećati dotok krvi u vlasište za zdraviju kosu.

Zdravstvene prednosti grožđa

Gubitak težine

4/14. Ne biste pomislili da vam ovo slatko voće može pomoći da izgubite nekoliko neželjenih kilograma, ali grožđe može učiniti upravo to. Čini se da prirodno jedinjenje koje grožđe sadrže otežava vašim ćelijama skladištenje masti. Takođe može pomoći masnim ćelijama u vašem tijelu da se brže razgrade. Samo pazite da ne jedete previše. Jedna porcija je 1/2 šolje, ili oko 16 bobica grožđa.

Zaštita očiju

5/14. Prirodne hemikalije u grožđu ublažavaju upale u vašem tijelu i pomažu u zaštiti vaših ćelija od oštećenja. To su dobre vijesti za tvoje oči. Studije pokazuju da dijeta koja uključuje grožđe može spriječiti ili odgoditi uobičajene očne bolesti poput katarakte i glaukoma.

Jačanje imunološkog sistema – Zdravstvene prednosti grožđa.

6/14. Jedinjenje u grožđu koje se zove resveratrol može pomoći u jačanju imunološkog sistema – odbrane vašeg tijela od mikroba. Potrebno je još istraživanja kako bi se otkrilo kako točno može pomoći, ali jednog dana ćete možda vidjeti resveratrol u proizvodima koji pomažu u zarastanju rana ili sprečavanju bakterijskih infekcija.

Dobro za vaš mozak

7/14. Resveratrol u grožđu usporava razgradnju ćelija koja se prirodno dešava kako starite. Ovo može spriječiti stvaranje štetnih plakova u vašem mozgu i usporiti njegov rad.

Zdravstvene prednosti grožđa

Reljef opstipacije

8/14. Visok sadržaj vode u grožđu može pomoći vašem probavnom sistemu da radi glatko. Grožđe je takođe puno nerastvorljivih vlakana, što može dovesti do mekše stolice.

Bolje spavanje

9/14. Pokožica bobice grožđa je bogata melatoninom, hemikalijom koja može poboljšati vaš san. Istraživanja pokazuju da melatonin ublažava ekstremni umor i nesanicu, te može pomoći u održavanju raspoloženja.

Zdravstvene prednosti grožđa

Održava nizak nivo šećera u krvi

10/14. Grožđe ima “nizak glikemijski indeks”, što znači da ne podiže šećer u krvi prebrzo. Zbog toga je grožđe dobar izbor ako imate dijabetes. Polifenoli u ljubičastom grožđu – jedinjenja koja mu daju boju – takođe mogu pomoći u prevenciji dijabetesa tipa 2.

Odbrana od raka – Zdravstvene prednosti grožđa

11/14. Istraživanja pokazuju da antioksidansi u grožđu mogu spriječiti ili odgoditi rast ćelija raka. Neki karcinomi od kojih vas mogu zaštititi, uključuju usta, pluća, grlo, gušteraču, prostatu i debelo crijevo.

Zdravstvene prednosti grožđa

Svježe grožđe nasuprot svježeg soka od grožđa

12/14. Neki suplementi imaju iste nutrijente kao i grožđe, ali čini se da vam jedenje svježeg grožđa daje najviše zdravstvenih koristi. I dok je sok od grožđa dobar i za vas, pokušajte da ga ne pijete prečesto. Sok je bogat šećerom i propustit ćete dijetalna vlakna koja imaju cijele bobice grožđa.

Odaberite pravu boju bobice

13/14. Količina antioksidansa u grožđu zavisi od sorte, mjesta uzgoja i načina berbe i uzgoja. Jasno je, međutim, da tamnocrveno i ljubičasto grožđe sadrži više antioksidansa od bijelog ili zelenog grožđa.

Zdravstvene prednosti grožđa

Šta je sa vinom?

14/14. Crveno vino takođe može imati zdravstvene prednosti. Ali nemojte pretjerivati. Muškarci ne bi trebali piti više od dvije čaše vina svaki dan. Žene bi se trebale pridržavati jedne čaše (150 ml). A ako ne pijete alkohol, ne počinjite sada. Umjesto toga, lako možete uživati u svježem grožđu i imati zdravstvene koristi od njega.

Naslov orginala: Health Benefits of Grapes (Zdravstvene prednosti grožđa). Izvor: https://www.webmd.com/. Tekst: Stephanie Booth. Korigovano: by Kathleen M. Zelman. Objavljeno: 23.08.2023. Prevod i obrada: Dragutin Mijatović

Preporuka za pročitati:

Život: “Ubi bene, ibi patria.” Gdje mi je dobro, ondje mi je domovina