Vještačka inteligencija i vino budućnosti?

podrum tehnologija vino vinograd

Vještačka inteligencija i vino. Vještačka inteligencija utiče na obrasce kupovine, proces uzgoja vinove loze u vinogradima i ocjenu kriterija za poznavanje vina. U sljedećoj deceniji vještačka inteligencija (AI-Artificial Intelligence) ima moć da transformiše vinsku industriju zauvijek. Trenutno su primjene AI za vinarsku industriju ograničene – ali AI obećava da će biti jedna od onih imerzivnih tehnologija koje su ugrađene u sve što radimo, na ovaj ili onaj način.

Vještačka inteligencija i vino

Prema sve većem broju vinskih stručnjaka, AI bi mogla uticati na sve, od toga kako kupujemo vino, preko toga kako uzgajamo vinovu lozu u vinogradu, pa do toga kako ocjenjujemo vino. Zamislite kako je Internet revolucionirao vinsku industriju u samo posljednje dvije decenije. Uticao je na to kako učimo o vinu, kako naručujemo i kupujemo vino putem interneta i kako plasiramo vino krajnjem potrošaču putem platformi društvenih mreža. Dakle, mislite na Internet kao na nekakav pregled nadolazećih atrakcija – onoliko široko i duboko koliko je Internet uticao na vinsku industriju, AI obećava da će učiniti isto.

Uspon virtualnog sommeliera.

Vještačka inteligencija već je napredovala do te točke da može preporučiti da se pravo vino upari sa određenim jelom, a ta vrsta „virtualnog sommeliera“ i njegova funkcionalnost će se drastično povećati u budućnosti. Da biste shvatili kako će se to dogoditi, razmislite o tome kako virtualni asistenti koji pokreću AI u kući – poput Amazon Alexa, Google Assistant i Apple’s Siri – već transformišu način na koji tražimo vino putem interneta. Zahvaljujući magiji mašinskog učenja, algoritmi mogu naučiti da razumiju vaše jedinstvene okuse i sklonosti i uporedi ih sa nizom mogućih rezultata pretraživanja. Virtualni sommelier sa napajanjem AI tako će vas dobro znati, da će moći predložiti pravo vino za vas. Tom virtualnom sommelieru vjerovatno možete pristupiti putem svog mobilnog telefona. Zamislite da odete u restoran i pozovete mobilnu aplikaciju za sommelier da napravi izbor vina za vas nakon što mu precizno kažete u kojem jelu planirate da uživate te noći

AI pomoć pri kupovini. Isti tip preporučenog mehanizma sa AI mogao bi uticati i na budućnost maloprodaje vina. Umjesto da komunicirate sa prodavačima vina u vašoj lokalnoj prodavaonici vina, sada možete stupiti u vezu sa prijateljskim, AI-motorom robota koji luta po prolazima, čekajući samo priliku da svoje znanje podijeli sa vama. Ova vrsta robota sa AI najvjerovatnije će prvo poletjeti u Aziji, posebno u zemljama poput Japana, gdje nije neobično da se već susreću sa korisnim robotima u okruženju koje je okrenuto potrošačima.

Roboti i dronovi u vinogradu.

Ali što je sa ulogom AI u vinskoj industriji prije nego što je vino stigne na police maloprodajnih mjesta? Neki vinari već eksperimentišu sa alatima sa AI u vinogradu koji im mogu pomoći po pitanjima poput upravljanja zemljištem. U roku od deset godina, autonomni leteći dronovi nad glavom reći će vinogradarima tačno koje čokote vinove loze treba zalijevati i pomoći u svim izborima vrsta tla. Zapravo, neki vinski stručnjaci su već uvidjeli da će roboti obavljati sav posao u vinogradu, ostavljajući više vremena vinaru da osmisli inovativne tehnike vinarstva.

Vinski kritičari i njihove ocjene. Zahvaljujući probojima u AI, ljudska čula dolaze do robota u vašoj blizini. Zamislite kako algoritmi koji pokreću AI sada mogu prepoznati govor i jezik i kako je kompjuterski vid sada sposoban da vidi iste stvari kao i ljudski vid. A sada bi roboti koje pokreće AI uskoro mogli biti prožeti prepoznavanjem okusa koji će biti jednako dobar – ili bolji – od onog humanog, čovjeka kao kritičara vina. Zamislite samo kako će to u potpunosti uništiti svijet vina kada se recenzije robota smatraju boljim od ljudskih ocjenjivanja. U nekom smo smislu tu dinamiku na djelu već vidjeli, zahvaljujući internetu. Internet “košnice” – koji objedinjuje kritike, ocjene i komentare hiljada ljudi – sada se smatraju boljim barometrom kvaliteta, nego ocjene formalne vinske kolone kritičara. Dakle, u budućnosti možda više nećemo govoriti o kritikama vina koje je dobilo 90 bodova od cijenjenog vinskog kritičara poput Robert Parker. Umjesto toga, možemo govoriti o pregledima Google-a, Amazon-a ili Apple-a o vinu sa 90 bodova. Čitava takmičenja i degustacije mogu se promijeniti jer degustator robot može probati stotine, ako ne i hiljade vina u rasponu od samo nekoliko sati.

Vještačka inteligencija i klimatske promjene.

Veliki uticaj na vinsku industriju već imaju klimatske promjene, a to će stvoriti neophodnu stvarnu potrebu za stručnošću kako se nositi sa klimatskim promjenama koje se brzo mijenjaju. Šta se događa kada vinska regija poznata po umjerenoj klimi postane topla i sušna? Ili kada hladna, suva klima postane pretopla i vlažna? Već počinjemo prepoznavati pojavu vinske stručnosti u područjima svijeta za koja se prije mislilo da su izvan dometa vinarstva? Ako se polarni ledeni kapci tope, znači li to da će na Grenlandu ili Islandu uskoro biti dobri vinogradi? Ili bi vinorodne regije smještene duž obale mogle biti ugrožene porastom vodostaja mora širom svijeta? Da bi odgovorili na ova pitanja, vinari će se možda morati obratiti sofisticiranim algoritmima AI, koji bi mogli biti u stanju da ih savjetuju kako promijeniti uslove uzgoja kako bi se izborili sa ovim klimatskim promjenama.

AI i novi obrasci potrošnje.

I na kraju, AI može uticati na vinsku industriju na potpuno neočekivane načine. Na primjer, ako samostalni automobili i autonomna vozila zamijene tradicionalne automobile i vozila, to bi moglo imati vrlo dramatičan uticaj na potrošnju. Na primjer, “pijenje i vožnja” više ne bi predstavljali problem, jer bi algoritmi koji pokreće AI postali vaš novi vozač. Neki su predložili da automobili postanu ekvivalent velikih zabavnih centara – sa ljudima koji slušaju muziku, igraju video igrice – i, da, piju vino dok prolaze od tačke A do tačke B. Svakako, budućnost AI je vrlo uzbudljiva. Kako se AI primjenjuje na svaki aspekt iskustva o vinu, to će promijeniti način kako kupujemo i pijemo vino, kako razgovaramo o vinu i kako uzgajamo grožđe koje se koristi za proizvodnju vina. A usput bi AI mogla promijeniti način na koji pakujemo vino, kako plasiramo vino i kako vino isporučujemo potrošačima. Zamislite budućnost u kojoj će bespilotni Amazon dron vođen AI ljubiteljima vina na pragu kuće ispustiti bocu vina nakon što pristanete na preporuku kompanije Amazon Alexa koju koristi AI, a zatim ćete uživati u toj boci vina sa nekoliko vaših najbližih prijatelja robota.

Pročitati i: https://ovinu.info/precizno-vinogradarstvo-tehnologije-i-aplikacije/

Kako će vještačka inteligencija revolucionisati budućnost vina. Naslov orginala: How AI will Revolutionize the Future of Wine. Izvor: https://futurewineexpo.com/en/; Prevod: Dragutin Mijatović. Ključne riječi: vino, budućnost, vještačka inteligencija