Platnena boca za vina i jaka pića

vino vinska kultura

Platnena boca. Napravljena je od pletenica lanenih vlakana i biljne smole francuskog porijekla. Nova boca organskog konjaka VS ‘2050’ A. de Fussigny sigurno nije prošla nezapaženo zbog svog eko dizajna na sajmu ProWein sredinom maja u Dizeldorfu. Razvijena od strane start-up kompanije Green Gen Technologies sa sjedištem u Toulouse. “Ova kompozitna boca kombinuje lakoću i krutost”, objašnjava Laura Moore, menadžer prodaje za A. de Fussigny Cognac.

Platnena boca
A. de Fussigny Cognac planira lansirati etiketu u julu kroz crowdfunding – foto: Alexandre Abellan (Vitisphere)

Teška samo 85 grama, boca je 10 puta lakša od konvencionalne staklene boce za jaka (žestoka) pića, koja teži između 700 i 1.000 grama. Njen ugljeni otisak je navodno četiri puta manji, prema prvim procjenama. Analiza životnog ciklusa je u toku, ali rezultati tek treba da budu finalizovani.

Platnena boca

Boca od lanenog platna se reklamira kao manje energetski intenzivna sa nižim ugljenim otiskom od tradicionalne boce, ali je još uvijek treba poboljšati. Prilikom lansiranja, njena unutrašnja školjka je napravljena od RPET-a ili reciklirane plastike. „Dugoročno, ciljamo na PLA, materijal zasnovan na biljnim ostacima kao što je šećerna trska, kako bi se proizvedena boca dugoročno mogla 100% industrijski kompostirati“, kaže Moore. Kako je fokus na tome da budemo što je moguće održiviji, „moramo birati između različitih opcija“.

Uz cijenu od 50 evra za prvih 5.000 boca, konjak bi u budućnosti trebao imati nižu cijenu. Očekuje se da će se troškovi proizvodnje smanjiti srazmjerno povećanju broja proizvedenih platnenih boca. “Nemamo ekskluzivna prava na bocu, mogu je koristiti druga vina i jaka pića”, objašnjava Moore.

Iako neprozirnost boce onemogućava da se vidi boja konjaka iznutra, Moore naglašava da je “ovo nova ponuda”, posebno u smislu osjećaja. Oznaka 2050 takođe koristi etiketu topivu u vodi i biorazgradivu, koja se stapa sa kompozitom, uz standardni zatvarač na navoj. Asortiman je usmjeren na francuske i evropske potrošače, koji više prihvataju organske konjake nego američko i rusko tržište, primarne destinacije kompanije. Glavni dioničar A. de Fussigny je Rus.

Naslov orginala: The first linen bottle for wines and spirits is released (Puštena je prva platnena boca za vina i žestoka pića). Izvor: https://www.vitisphere.com/. Objavljeno: 26.05.2022. by Vitisphere. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I:

Dobro je znati-ako niste znali? Sorta Malbec prvobitno je bila povezana sa jugozapadnom Francuskom, a danas se koristi za proizvodnju mnogih najslavnijih argentinskih crvenih vina?