Vino za vas

Vino za vas i horoskopski znak

vino zabava

Vino za vas. Naše ličnosti i mnoge naše individualne osobine su mješavina prirode i odgoja, a mi uveliko evoluiramo kako rastemo. Međutim, mi smo rođeni sa određenim urođenim osobinama, uključujući boju kose i očiju, jedinstveni otisak prsta i datum rođenja. Taj posljednji faktor određuje naš astrološki znak i horoskopski znak, za koji se neki kunu da može pomoći u upravljanju našim sklonostima i preferencijama.

„Vaš astrološki plan ili natalna karta apsolutno oslikava vaše dopadanje i nesviđanje“, kaže Maressa Brown, astrolog iz Los Angelesa, Kalifornija i autorica knjige Raising Baby by the Stars. “Čak i ako niste upoznati sa cijelom svojom natalnom kartom, poznavanje vašeg sunčevog znaka dovoljno je da pročitate kojim okusima i aromama biste mogli gravitirati.”

Kate_Sept2004 / Getty Images

Ono što je kolokvijalno poznato kao “zodijački znak” zapravo je vaš sunčani znak ili znak kroz koji se sunce kretalo dok ste rođeni. Ovo govori o vašoj vlastitoj slici i suštinskom identitetu, dva faktora koja utiču na to koju hranu i piće preferirate.

“Vjekovima prije, doktori su morali učiti astrologiju uz medicinu, a često su koristili nečiju natalnu kartu za propisivanje dijete. Veza između astrologije, hrane i tijela je stara sa puno istorije”, kaže Alice Smith, astrolog u Alice Smith Astrology u Sijetlu, Vašington. Preferencije mirisa i ukusa takođe se odnose na to uz koja pića najviše uživate. Nakon našeg vodiča za sledeći recept koji biste trebali napraviti prema svom horoskopskom znaku, zamolili smo Smith-a i Brown-a da nam pomognu odabrati najbolje vino za vaš horoskopski znak.

Vino za vas

Vodolija/Aquarius (20. januar–18. februar): Orange Wine

Kao vazdušni znak čiji je savremeni vladar Uran, planeta promjena, oni koji potpadaju pod vodoliju su inovativni i okrenuti budućnosti. Često odstupate od očiglednog i uživate u ukusima koji su suvi, ali složeni i koji se vremenom razvijaju. Vodolije se okreću egzotičnim mirisima i ukusima koji bi, prema Braun-u, mogli da “podižu obrve drugima”. Mnoga narandžasta vina (Orange Wine) označavaju sva ta polja.

Ribe/Pisces (19. februar – 20. mart): Rosé Champagne

Pod vladavinom Neptuna, planete duhovnosti i snova, Ribe su vrlo maštovite, empatične i osjetljive. Hiroviti, romantični okusi i arome su privlačni, uz liniju bijelog cvijeća, vanile, peciva i lavande, kaže Brown. Iz tog razloga, blistav, energičan, a opet elegantan Rosé Champagne odlično pristaje.

Ovan/Aries (21. marta – 19. aprila): Cabernet Sauvignon

Nema potrebe da budete suptilni sa vatrenim članovima porodice Ovan. Odvažni su, topli i neoprostivo živahni – i preferiraju okuse koji govore o tim kvalitetama. Ovnovi često preferiraju lična vina, kao što je Cabernet. A vjerovatno će uživati i u žestokim debatama sa prijateljima i porodicom o degustacijskim bilješkama ili o tome koji vinograd stvara najbolju verziju, dodaje ona.

Vaš horoskopski znak

Bik/Taurus (20. april–20. maj): Viognier

Ovim zemljanim znakom vlada Venera, planeta zadovoljstva, pa su i oni koji su rođeni u znaku Bika često prizemljeni. U isto vrijeme, svi se bave kvalitetom – u smislu ljepote kojom se okružuju, dubine njihovih odnosa i količine zadovoljstva koje vole da suptilno ušunjaju u svoje živote. Bikovi preferiraju bogate, glatke i baršunaste senzacije. Zapravo, Smith vjeruje da su pojedinci Bikovi praktički izmislili „tihi luksuz;“ oni žele dobre stvari koje je zaista zadovoljstvo upijati – ne samo za pokazivati. Nedovoljno cijenjeno grožđe kao što je Viognier savršeno se uklapa, jer predstavlja divan miris nalik parfemu koji je bogat notama citrusa, ruže i koštičavog voća. (Razmišljajte o tome kao i o vinu Chardonnay, tihom, ali lijepom bratu.)

Blizanci/Gemini (21. maja – 21. juna): Vinho Verde

Kao vazdušni znak kojim vlada Merkur, planeta komunikacije i prikupljanja informacija, Braun kaže da su Blizanci živahni, društveni, cerebralni, aktivni i radoznali. Smith i Brown se slažu da je najbolje vino za Blizance nešto što je lagano, svježe i idealno da prati dug, lijep razgovor. Opcija sa niskim sadržajem alkohola koja je voćna, zabavna, živahna i pomalo pjenušava, poput Vinho Verde, je sjajan izbor.

Rak/Cancer (22. jun – 22. jul): Riesling

Budući da Rakovima vlada mjesec, oni su često orijentisani na porodicu. Gurmani koji obožavaju dijeljenje stola – uz mnoge tradicije i uspomene – sa drugima. Oni znaju kako odabrati divno vino koje će pijuckati samostalno i upariti ga sa širokim izborom hrane. Sentimentalni i iskreni, Rakovi mogu uživati u nečemu sa prizvukom slatkoće, poput Rieslinga sa aromom meda ili ličija, kaže Brown. Bonus poeni za sve što je iz vinarije sa dugom istorijom, dodaje Smith (kao vrh šešira na taj Rakov jen za nostalgiju).

Vino za Vas

Lav/Leo (23. jul – 22. avgust): Sauvignon Blanc

Kao hrabar vatreni znak, Lavovi su poznati po svom šarmu i velikodušnosti duha, samopouzdanju, optimizmu i prirodi koja voli zabavu. Budući da obožavaju proljeće i ljeto, Lavovi vole okuse i doživljaje koji ih podsjećaju na te tople, sunčane mjesece. Citrusni, svijetli i žustri Sauvignon Blanc—po mogućnosti točeni i uživani zajedno sa prijateljima—su pobjednički izbor.

Djevica/Virgo (23. avgust–22. septembar): Txakoli

Zbog činjenice da su Djevice zemljani znak kojim vlada Merkur, planeta koja prikuplja informacije, često su orijentisane na detalje, analitičke i osjetljive. Oni vole analizirati suptilnosti vina, uključujući mnoge slojeve okusa i mirisa u složenim vinima poput Txakoli. (baskijsko bijelo vino). Djevice će rado primijetiti i uživati u notama sušenog bilja i slane otopine ušuškane ispod jačih aroma citrusa i zelene jabuke (tačne karakteristike koje bi drugi mogli previdjeti). A budući da Djevice gravitiraju uravnoteženim okusima, obožavat će način jer gotovo sva Txakoli vina spadaju u sredinu suvog do slatkog raspona.

Vaga/Libra (23. septembar – 23. oktobar): Rosé

Kao vazdušni znak kojim vlada Venera, planeta odnosa i lepote, Vage vole da otvaraju bocu da je podijele sa dragim prijateljem ili partnerom. Ravnoteža vlada i za Vage; njihova društvena priroda znači da traže hranu i piće u kojima je sve u harmoniji, pristupačnosti i lakoći. Budući da je napravljeno za uživanje u njemu sada (a ne u podrumu za kasnije), zadivljujuće je nijanse lososa i dobro se slaže sa širokim spektrom namirnica, francuski roze srednjeg tijela je među najboljim vinima za Vage.

Vino za vas
Courtneyk / Getty Images

Vino za Vas i Vaš horoskopski znak

Škorpija/Scorpio (24. oktobar–21. novembar): Syrah

Škorpije su vodeni znak kojim zajedno vladaju Pluton, planeta transformacije, i Mars, planeta akcije i energije. Kao takvi, oni žele piće koje je mračno, kompleksno i tajanstveno – baš kao i oni. Škorpije žude za intenzivnim iskustvom, poput onog koje će pronaći kada pijuckaju slani, začinjeni Syrah. (Spada na puni kraj spektra crvenog vina.)

Strijelac/Sagittarius (22. novembar – 21. decembar): Grenache

Kao najavanturističkiji vatreni znak, Strijelac cijeni priliku da se preveze u druge zemlje i sazna više o kulturama putem njihovih recepata i regionalnih omiljenih pića. Takođe obožavaju različitost. To je upravo ono što se nudi u većini španskih vina Grenache, koja se kreću od citrusa do sladića i začina.

Jarac/Capricorn (22. decembar – 19. januar): Cabernet Franc

Kao zemaljski znak kojim vlada Saturn, planeta “taskmaster”, Jarčevi vole klasiku. Baš kao što se starinska odjeća i namještaj osjećaju kao solidna investicija. Jarci cijene slavljenje visokokvalitetnog, klasičnog grožđa poput često zanemarenog Cabernet Franc. Kao jedan od “roditelja” sorte Cabernet Sauvignon (uz Sauvignon Blanc), Cabernet Franc je tradicionalni favorit somelijera. Vino je srednjeg tijela, lijepo, aromatično i ima dovoljno strukture da dobro izdrži starenje 10 do 15 godina.

Naslov orginala: The Best Wine For Your Zodiac Sign, According to Astrologers (Najbolje vino za vaš horoskopski znak, prema astrolozima). Izvor: https://www.bhg.com/. Tekst: Karla Walsh. Objavljeno: 17.11.2023. Prevod i obrada: Dragutin Mijatović

PREPORUKA ZA PROČITATI:

Pouka iz života: U samoći bijednik osjeća svu svoju bijedu; veliki duh svu svoju veličinu.