Yantai Changyu

region vino

Yantai Changyu. Godine 1892. biznismen i kineski konzul u Singapuru, Cheong Fatt Tze zvani Chang Bishi (1840-1916) osnovao je vinariju pod nazivom “Chang Yu” u Yantai-ju u kineskoj provinciji Shandong. Ime je formirano od prezimena i kineskih znakova za “prosperitet”. Osnova se izjednačava sa početkom moderne kineske vinske istorije.

Yantai Changyu

Chang Bishi je kupio 67 hektara zemlje i uvezao 150 evropskih vinifera sorti za ispitivanje. Bio je svjestan da će moderno vinogradarstvo biti moguće samo uz podršku evropskih stručnjaka. Za savjetnika i majstora podruma angažovan je austrougarski konzul baron Max von Babo (1862-1933), sin poznatog August-Wilhelm von Babo (1827-1894). Babo je uvezao bačve, prese i 400.000 kalemova sorte Welschriesling iz Austrije i doveo vinariju do međunarodnog ugleda.

Yantai Changyu

Pod Chang Chengquingom (1872-1914), nećakom osnivačem i prvim generalnim direktorom, završen je Veliki podrum. Zasađeno je 3.000 hektara i razvijeni su mnogi proizvodi. Godine 1992. otvoren je Muzej kulture vina Changyu (Changyu Wine Culture Museum) u okrugu Zhifu, koji prikazuje dugu istoriju vinarije sa brojnim artefaktima, ali i drugih kineskih proizvođača vina.

Danas je “Yantai Changyu Pioneer Wine Company” multinacionalna kompanija sa međunarodnim akcionarima. Ima sedam vinarija u Kini, od kojih su većina imitacije francuskih dvoraca, a druge u inostranstvu. Sjedište je u Yantai (Shandong). Tržišni udio u Kini je oko 25%. Zhou Hongjiang je generalni direktor multinacionalne kompanije.

Preko 3.000 m² površine, dubok sedam metara “Veliki podrum” nalazi se metar ispod nivoa mora, samo 800 metara od mora. Širok asortiman proizvoda uključuje crvena i bijela vina kao i pjenušava vina, rakiju, vermut i jabukovaču. Apsolutni hit je brendirano vino “Noble Dragon” (Cabernet Sauvignon, Cabernet Gernischt).

Godišnje se plasira na tržište i izvozi u Evropu oko 25 miliona boca vina koja se proizvode od 1937. godine. U 2017. godini, 80. godišnjica registracije brenda, obilježena je prodajom ukupno 460 miliona boca.

Dvorci – vinarije 1

Château Changyu AFIP (slika dolje lijevo). Smješten 70 km sjeveroistočno od Pekinga, vinarija je izgrađena 2007. godine sa timom investitora iz Kine, Amerike, Francuske, Italije i Portugala (dakle AFIP) uz ulaganje od oko 80 miliona evra na površini od 1.000 hektara u brdima. Više od 1.000 bačvi barrique smješteno je u podrumu. Čitavo francusko vinsko selo izgrađeno je po uzoru na selo Bages (Pauillac) sa restoranom, kafićima i trgovinama, pa čak i crkvom i gradskom vijećnicom.

Château Changyu Baron Balboa. Vinarija se nalazi u gradu Shihezy u sjeverozapadnoj regiji Xinjiang i dobila je ime po prvom vinaru iz Belgije. Klima (puno sunca) i uslovi tla (šljunak) su slični onima u regionu Bordeaux. Osim vinogradarstva, u dvorcu se plasiraju i kulturna komunikacija i vinski turizam.

Château Changyu Castel. Smještena u Beiyujia (blizu Yantai), vinarija je osnovana 2002. godine kroz zajedničko ulaganje sa francuskom kompanijom Castel Frères. Vinogradi se prostiru na 135 hektara.

Golden Icewine Valley. Smješten u blizini jezera Hanlong u Liaoning, ova vinarija je osnovana 2006. godine i poznata je i kao “Ontario Istoka”. Riječ je o zajedničkom poduhvatu sa kanadskom kompanijom Aurora za proizvodnju ledenog vina. Vinogradi, uglavnom zasađeni sortom Vidal Blanc, pokrivaju preko 5.000 hektara vinove loze na nadmorskoj visini od 380 metara. Pod uticajem jezera, klima je hladna, ali ne previše suva.

Yantai Changyu

Dvorci i vinarije 2

Château Changyu Moser XV (slika desno). Smještena u blizini Yinchuan u provinciji Ningxia, vinarija je otvorena 2013. godine i nazvana je po austrijskom vinaru Laurenzu Moseru V, koji je savjetovao njegovu izgradnju (XV se odnosi na činjenicu da je porodica Moser već 15. generacija vinogradara). U zamak i podrum sa 800 barika uloženo je 70 miliona. Grand Vin je cuvée sorti Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah.

Château Changyu Rena. Smještena u okrugu Weicheng u Xiangyang u provinciji Shaanxi, vinarija je dobila ime po italijanskom vinaru i investitoru koji je ovdje radio. Vina, proizvedena od 20 vina različitog porijekla i čuvanim u rezličitim barrique buradima, cuvée pomoću posebne tehnologije mijenjanja bačvi.

Château Changyu Tinlot. Vinarija se nalazi u Yantai i nazvana je po Robert Tinlot (1931-2017), dugogodišnjem predsjedniku OIV-a. To je nacionalni istraživački institut za grožđe, vino i vinarstvo sa dva luksuzna dvorca i organski uzgojenim vinogradima. Proizvodi vina u vrhunskom segmentu. Kompleks zgrada je samo dio planiranog velikog međunarodnog “vinskog grada” na periferiji Yantai.

Inostrana zajednička ulaganja

Postoje daljnji udjeli i udjeli u Francuskoj-Bordeaux (Château Mirefleurs i Château Techeney), Španiji-Rioja (Marqués del Atrio), Novom Zelandu (Château Changyu Kely), Australiji-ClareValley (Kilikanoon) i Čileu (Viña Indómita). Osim toga, uključena je i marka konjaka Roullet-Fransac.

Ukupna vinogradarska površina svih vinarija je oko 14.000 hektara, godišnja proizvodnja 150 do 200 miliona boca vina, promet oko milijardu evra. Navedena kompanija vredi oko 5,5 milijardi evra (stanje 2016). Yantai Changyu Pioneer Wine Company je među pet najvećih vinskih kompanija na svijetu sa deklarisanim ciljem i takođe na putu da postane broj 1.

Izvor: https://glossary.wein.plus/ .Naslov orginala: Yantai Changyu

Objavljeno: 30.07.2021. Slike: Changyu – Since 1892. Prevod: Dragutin Mijatović

Pogledati i: https://ovinu.info/kina-vodeci-proizvodjac-grozdja-u-2018-godini/ i https://ovinu.info/kina-regioni-sorte-vina/