Kako razgovarati o vinu?

degustacija vino vinska kultura

Kako razgovarati o vinu? Budući da su okusi tako subjektivni, lako je odbaciti termine za degustaciju vina kao pretenciozne i manje nego korisne. Međutim, razumijevanje nekoliko osnovnih fraza može vam dati sav vokabular koji vam je potreban da opišete vina u kojima uživate (i ona koja ne volite). Za početak, evo nekoliko često korištenih riječi o vinu:

Najčešće korišteni izrazi

Suvo (Dry): “Suvo” u suštini znači “nije slatko”. Suva vina ne sadrže šećer koji je zaostao od procesa fermentacije (ili, ako ga ima, ima ga u vrlo je maloj količini).

Suvo (Off-dry): Nesuvo vino sadrži malu količinu zaostalog šećera, što mu daje nježnu slatkoću. Francuski izraz za nesuvo vini je, “demi-sec” (polusuvo), takođe se često koristi pri degustacijama vina i na etiketama boca.

Slatko (Sweet): Slatko vino — poznato i kao desertno vino — sadrži značajne količine zaostalog šećera i ima izraženu slatkoću u svom okusu.

Hrastovina (Oaky): Mnoga crvena vina i određena bijela vina prolaze kroz proces odležavanja u hrastovom buretu. Pomenuta burad daju vinu drvenast, prepečen (tostiran) okus. Što više vremena vino provede u hrastovom buretu, to će biti jači uticaj „hrastovine-bureta“ na okus vina.

Puno tijelo (Full-bodied): Ovo je izraz koji se najčešće koristi za opisivanje crvenih vina, a odnosi se i na okus vina i na njegovu teksturu. Vino punog tijela ima bogate, složene okuse, robusnu teksturu koja prekriva vaša usta i jezik i (u većini slučajeva) viši sadržaj alkohola od vina laganog ili srednjeg tijela.

Tanini (Tannins): Tanini su prirodna jedinjenja koja se nalaze u vinskom grožđu (posebno u pokožici crnog grožđa). Ova jedinjenja utiču na teksturu vina u ustima. To je osjećaj sušenja koji možete osjetiti kada popijete čašu crvenog vina a dolazi od tanina. Tanini postoje i u bijelim i u crvenim vinima, ali budući da se crvena vina proizvode i odležavaju sa pokožicom grožđa koja je još uvijek u kontaktu sa sokom, taninska struktura crvenih vina ima tendenciju da bude izraženija.

Grožđe i vino

Grožđe (Grape): Većina vina proizvedenih širom svijeta koristi grožđe kao svoj osnovni sastojak. Vinsko grožđe se razlikuje od “stonog grožđa” (koje se koristi za jelo), bobice su obično manje, sočnije i kiselije. Većina vinskog grožđa pripada vrsti Vitis vinifera, i njenim sortama koje se posebno uzgajaju za proizvodnju vina.

Kako razgovarati o vinu? Neka vina su dobila naziv po stilu grožđa koji se koristi za njihovu proizvodnju; “Chardonnay”, “Cabernet Sauvignon” i “Pinot Noir”. Ovo su primjeri sorti grožđa koje često pozajmljuju svoja imena svojim vinima. Međutim, neka vina su dobila imena po regijama u kojima se proizvode. Francuska vina posebno su istaknuta po ovom označavanju: “šampanjac” (Champagne), “bordo” (Bordeaux) i “burgundi” (Burgundy) i uklapaju se u temu “vina nazvana po regionima”.

Izvor: https://www.insider.com/ .Naslov orginala: How to talk about wine. Objavljeno: 12.08.2021. by Taylor Tobin. Prevod: Dragutin Mijatović.

Pogledati i: https://ovinu.info/kako-pisati-o-vinu/ i https://ovinu.info/kako-opisati-vino/ i https://ovinu.info/kako-razumijeti-vino/