Vještičiji prsti – stona sorta grožđa

grožđe nauka sorta vinogradarstvo

Vještičiji prsti. Grožđe se smatra kulturom sa tradicionalnim oblicima. Egzotika je češća u obliku bobica. Ali američki uzgajivači iznenadili su ljubitelje stonog grožđa stvorivši hibrid sorte grožđa sa bobicama slični prstima. Kao rezultat toga, rođena je nevjerovatna sorta grožđa “Vještičji prsti”. Ne samo da je ime jedinstveno, već i izgled bobica grožđa fascinira.

Vještičiji prsti

Prvi put je uzgojena 2001. godine. Trenutno se plantaže ove sorte grožđa nalaze u državi Kalifornija u vinogradu u dolini San Joaquin. Ovo je jedino mjesto na kojem se uzgaja jedinstveni hibrid. Kalifornijski uzgajivači predstavili su zanimljivu stonu sortu sa neobičnim bobicama. Vrijedi je bolje upoznati. Stoga će opis sorte i fotografije “Witch's Fingers” (Vještičiji prsti) biti korisni svima koji razmišljaju da je uzgajaju.

Opis sorte. Vrijedno je započeti sа najatraktivnijim dijelom opisa – izgledom. Napokon, sorta grožđa “Witch's Fingers” najviše zanima ljubitelje grožđa zbog ove karakteristike. Jedinstvenost sorti daju bobice, odnosno njihov oblik. Neobične bobice grožđa podsjećaju oblikom na papriku; vrtlari sortu nazivaju i drugim imenom – “čili”. Ali ova sorta nije nimalo sama. Prisustvo klonova ponekad otežava prepoznavanje sorte, najsličnijа je sorti
«Аленушка».

Sorta “Vještičji prsti” ima vrlo zanosne bobice. Imaju cjevasti izduženi oblik i duboku tamnoplavu boju, na nekim mjestima sa mat tamnoljubičastom bojom. Neki uzgajivači primjećuju da grožđe podsjeća na iskrivljene prste stare dame. To mogu potvrditi i ove fotografije dijela grozda sorte “Witch's Fingers”.

Naslov orginala: Виноград Ведьмины пальцы. Izvor: https://fermilon.ru/. Prevod: Dragutin Mijatović.