Vinska kultura – početak

nauka vinarstvo vino vinska kultura

Vinska kultura. Drevni Mediteran poznat je po vinskoj kulturi. Međutim, ona ne dolazi iz Rima ili Grčke, već je šire Feničani.


  • Umjetnička rekonstrukcija vinske prese Tell el-Burak viđena sa jugoistoka.
  • Ilustracija slike sa dozvolom Arheološkog projekta Tell el-Burak; crtež by O. Bruderer

Arheolozi su otkrili jednu od najstarijih poznatih vinskih presa u Libanu – a s njom i nove dokaze o širokoj spoljnoj trgovini drevnih Feničana sa vinom. Nalaz baca novo svjetlo na feničansko vinarstvo. Trgovci i mornari upoznali su vinsku kulturu sa čitavim drevnim Mediteranom. Njihov uticaj i danas živi u svjetskoj popularnosti pića.

Iskapavanja u Tell el-Burak

Iskopavanja oko osam kilometara južno od libanonskog obalnog grada Sidon, otkrila su dobro očuvane ostatke vinske prese. Njena upotreba datira najmanje iz 700-ih godina prije Hrista. To je najstarija vinska presa ikad pronađena u feničanskim kućama, koja je približno odgovarala današnjem Libanu. Slična studija o pronalasku objavljena je u specijalnom časopisu “Antiquity”. Veliki broj sjemenki grožđa jasno je pokazao da je grožđe tamo donijeto iz obližnjih vinograda i gaženo u velikom bazenu robusnog gipsa, kapaciteta oko 5.500 litara. Ovako proizveden mošt (šira) sakupljao se u veliku posudu i čuvao u karakterističnim glinenim posudama – amforama – za fermentaciju, starenje i transport.

Vinska presa je iskopana zajedno sa četiri kuće od ćerpiča u Tell el-Burak. Bile su dio feničanskog naselja koje je postojalo između devetog i šestog vijeka prije nove ere. Istraživači pišu da je bilo naseljeno i vjerovatno pogodno za proizvodnju vina za trgovinu izvan njihove zemlje. “Vino je bila važna trgovina za Feničane”, rekla je Hélène Sader, arheoloag sa Američkog Univerziteta u Bejrutu (AUB) i ko-direktorica arheološkog projekta Tell el-Burak. Posebno je bilo poznato feničansko vino iz regije Sidon, koje se čak spominjalo u tekstovima iz antičkog Egipta, kaže ona.

  • <Tell el-Burak vinsa presa. Dok su Feničani širili vinsku kulturu drevnog mediteranskog svijeta, dokazi o njihovim lokalnim proizvodnim procesima do sada su bili oskudni.
  • Slika: Av Tell El-Burak Arheološki Projekat

Feničani i vinska kultura

Ali u samom Libanu pronađeno je malo dokaza o feničkom vinarstvu, vjerovatno zbog slučajne prirode arheoloških iskopavanja, ali to može biti i zbog raspršene i nepotpune situacije iskopavanja. “Obala Libana nikada nije detaljno istražena arheološki, a vrlo je malo nalazišta sa ostacima željeznog doba ali poslije je pravilno istraženo”, rekla je Sader. Međutim, neka slična vinorodna područja pronađena su na sjevernoj obali današnjeg Izraela, koji je tada bio dio feničanskog kraljevstva Tyrus i Sidon. Feničani nisu izmislili vino – u Gruziji su pronađeni mnogo stariji oko 8.000 godina stari tragovi proizvodnje pića. Ali oni vinogradarstvo šire drevnim Mediteranom, zajedno sa maslinovim uljem i inovacijama poput abecede i čaše.

Drevni mornari osnivali su vinarije i vinograde u svojim kolonijalnim gradovima u sjevernoj Africi, Siciliji, Francuskoj i Španiji. A vinarstvo su popularizirali trgovinom sa drevnom Grčkom i Italijom. Vino od divljeg grožđa tamo je već tada bilo poznato, ali proces proizvodnje nije bio toliko sofisticiran, kaže arheolog Stephen Batiuk sa Univerziteta u Torontu, koji nije bio uključen u istraživanje. “Feničani su možda uveli kulturu pijenja, nova pića, posude za piće i drugačiji odnos prema vinu,” kaže on. Ljubav Feničana prema vinu proširila se i na njihovu religiju, a njegova ceremonijalna upotreba odrazila se i na druge bliskoistočne religije.

Projekat Tell el-Burak

Arheolog sa Univerziteta Pennsylvania Patrick McGovern stručnjak je za antičko vinarstvo koji nije bio uključen u najnovije istraživanje. Objasnio je da su Feničani porijeklom od Kanaanaca (biblijska zemlja Kanaan), naroda iz bronzanog doba odakle i Izraelci dolaze. “Vino je Feničanima bilo najvažnije žrtveno piće”, kaže on. “Ali to je već bilo sa Kanaancima, a usvojeno je u židovstvu i kršćanstvu.” McGovern pretpostavlja da je Tell el-Burak možda otprilike u isto vrijeme isporučio neke od stotina amfora pronađenih na dva feničanska broda potopljena kod Ashkelon u Izraelu. “Analizirali smo nekoliko amfora i bilo je vina u njima”, rekao je. “Možda su ovi brodovi došli odande.”

Projekat Tell el-Burak zajednički je rad tima iz AUB-a i arheologa iz Njemačke koji istražuju nalazište od 2001. Međutim, u posljednje dvije godine nije rađeno na Tell el-Burak zbog ekonomskih poteškoća Libana, kaže Sader. Pogledajte i: https://ovinu.info/istorija-promjena-okusa-vina/

Naslov orginala: 2.600 Jahre alte Weinpresse der Phönizier: Die Anfänge der Weinkultur Vinska kultura – početak, 2.600 godina stara feničanska vinska presa . Izvor: https://www.nationalgeographic.de/. Objavljeno 22.09.2020. by Tom Metcalfe. Prevod: Dragutin Mijatović