Proba vina – 6 stvari koje moraš znati

degustacija vino vinska kultura

Proba vina. Degustacija je intelektualna, svjesna vježba koja zahtijeva stalni trening. Degustacija je profesija koja zahtijeva intelektualno obrazovanje koje je većini nepoznato. Tako o degustaciji vina razmišljaju po winetur.

Proba vina - degustacija

Tokom dana, naši umovi ostaju budni i bilježe vizualne, mirisne, gustatorne, slušne i taktilne podražaje, ali njih većinu ne poznajemo. Kada proba vina naš mozak je, hiperaktivan, analizira i pamti i koncentriše se na najveći broj svjesnih senzacija koje nam vino prenosi, čime se povećava ne samo naše znanje, već i radost našeg uma. Kliničke studije su pokazale da se regije mozga aktiviraju pred degustaciju (sommelieri, vinari, novinari …), što je slučaj sa mnogim drugim tehničkim zanimanjima, koje kod drugih ljudi ostaju neaktivne.

Degustacija (kušanje, proba vina) zahtijeva učenje i pamćenje, znati kako probati znači učinkovito koristiti čula za tumačenje senzacija koje su dio analize vina. Stoga je degustacija misaona, svjesna vježba koja zahtijeva stalnu obuku da bi se poboljšala. Za spoznaju okusa potrebno je veliko tehničko znanje, ovladavanje tehnikama degustacije, kriterijima po kojima se ocjenjuju vina i, na kraju, izaći i biti u stanju objasniti te senzacije, povezani vokabular, jezik koji često razdvaja razumijevanje sa drugim ljudima. Poslije je potrebno razviti to znanje, isprobati širok spektar vina i izvoditi zaključke sa najmanje moguće subjektivnosti. Ovaj dio je najduži postupak, zahtijeva mnogo strpljenja i dobre volje.

Praktično učenje-šest ključni stvari.

Razmotrite slijedećih 6 putokaza za razvoj u svijetu okusa:

 • 1.Probajte mnogo različitih vina.
  Probajte kvalitetna vina i probajte različita vina. Dobar degustator (kušač) poznaje sve tipove vina: bijela, crvena, rosé, velikodušna, pjenušava, …)
 • 2.Uporedite slična vina. Probajte vina iz iste regije, probajte vina različitih sorti ili probajte vina po načinu proizvodnje.
 • 3.Definišite svoj način i stil.
  Upoznajte svojih 5 čula. Probajte tečnost sa svakim smjerom posebno. Ponovite metod na svim svojim testovima.
 • 4.Naučite novi jezik.
  Razvijte test okusa. Važno je potrošiti potrebno vrijeme dok ne nađete pravi termin za senzaciju.
 • 5.Počnite uz pomoć.
  Naučite sve što možete u početku i, ako je moguće, od nekoga ko je savladao degustaciju. Budite strpljivi, mogu proći godine da se postignu prilično dobri rezultati spoznaje okusa.
 • 6.Probajte na slijepo.
  Ako na vas ne utiču etikete i cijene, bolje ćete shvatiti osjećaje.
Proba vina

Četiri čula za okus (probati).

Čovek ima najviše pet čula. Percepcija bilo koje stvarnosti događa se u našem mozgu kroz ta čula. Organ odgovoran za dobijanje stimulansa stoga će biti glavni radni alat degustatora, a testovi okusa tradicionalno su klasifikuju prema njima. Probanje koristi 4 od 5 čula koja imamo preko 3 čulna organa u našem tijelu:

Oči: Ovdje koristimo prvu riječ: vid. Očima dobijamo prvu stimulaciju o vinu. To je dobro poznata vizualna faza vina. Donosi informacije o izgledu i boji vina.

Nos: Ovdje koristimo drugo od čula: miris. Ovo je faza mirisa vina. To je najkomplikovanija faza učenja zbog širokog raspona mirisa i poteškoća u prepoznavanju, posebno onih predstavljenih na “suptilniji” način. S druge strane, dolazak neugodnog mirisa do mirisne žarulje u nosu može se dogoditi na tri različita načina: kroz nosnice, kroz usta sa udahnutim vazduhom, i kroz usta uz zaustavljeni vazduh. Znanje o mirisu i učenje razlikovanja osjećanja okusa bitno je u svakom okusu i polazištu sa odstupanjem sa ostatkom smrtnika, na primjer, dok neko kaže da smoothie od jagode ima okus kao “jagoda”, degustator kaže da ima “slatki” okus i miriše na “jagodu”, jer jagoda nije okus.

Usta: Ovdje koristimo treću i četvrtu riječ. S jedne strane, tu je jezik koji kroz osjećaje okusa bilježi četiri osnovna okusa (slatko, slano, kiselo i gorko) i u manjoj mjeri nešto više poput umamija ili drugih manjih okusa. S druge strane, usna šupljina (opet jezik, osim nepca, zidovi usne šupljine, usne, desni, …) podstiču četvrti osjećaj koji se koristi u probanju vina: dodir. Tako je u vinu moguće uhvatiti taktilne senzacije: volumen, fluidnost, astrigentnost (gorčinu), toplotu, šumeće stanje, teksturu, alkohol, … U ovom slučaju važno je da okus nauči shvatiti da u ustima koristimo dva čula: okus i pokret. Pogledati i: https://ovinu.info/karakteristike-poznatih-bijelih-vina-u-zavisnosti-od-regiona-uzgoja-sorte/

Izvor: https://www.vinetur.com/; Naslov orginala: 6 cosas que debes saber para catar un vino. Prevod: Dragutin Mijatović