Ratovi zvijezda u vinogradima – laseri u borbi protiv štetočina

nauka vinograd vinogradarstvo vinova loza zastita loze

Laseri u borbi protiv štetočina. Startup GreenShield tehnologija radi na dizajnu laserskog modula koji bi prepoznao i uništio štetočine.

Laseri u borbi protiv štetočina

Ratovi zvijezda u vinogradima. Stvarnost može ići dalje od fikcije. Start-up Green Shield tehnologija razvija laserski modul koji će moći da detektuje štetočine i da ih uništi. “Laserski uređaj uključuje kamere, umjetnu inteligenciju i sistem aktuatora i ogledala koji će usmjeriti laserske zrake prema cilju”, rekao je Jean-Pierre Plonquet, iz GreenShield tehnologije, tokom tehničkog jutra*, posvećenog metodama fizičke zaštite kao alternativa pesticidima, koji je održan 3. aprila u Lycee Viticole de Libourne-Montagne (Gironde).

Model krajem aprila. Prvi testovi pokazuju da je moguće da laseri oštećuju ciljeve veoma precizno na udaljenosti od 30 cm. “Naš cilj je da stignemo na udaljenosti od 1m”, dodao je Jean-Pierre Plonquet. Dizajneri također rade na prepoznavanju različitih ciljeva. Nadaju se da će do kraja mjeseca upotpuniti model uređaja, zatim napraviti prototip koji će omogućiti da se prvo napravi uređaj koji će precizno uništavati korov u vinogradima.

* Technical morning organized by IFV, CTIFL, Agri Sud-Ouest innovation and Inno'vin.

Pročitati i: https://ovinu.info/precizno-vinogradarstvo-kako/

Naslov orginala: Star Wars dans les vignes (Star Wars in the vineyards); Izvor: https://www.vitisphere.com/;  Objavljeno: 08.04.2019. by Christelle Stef;  Prevod: Dragutin Mijatović;  Ključne riječi: vinograd, štetočine, laser