Vino-zdravlje-seksualnost

Vino-zdravlje-seksualnost, od stola… do kreveta

nauka vino zdravlje

Vino-zdravlje-seksualnost. Vino, u umjerenim dozama, pomaže kod kardiovaskularnih bolesti. Ali to je i pozitivan element u izgradnji društvenih odnosa.

Vino-zdravlje-seksualnost
Simpozijumi u staroj Grčkoj

Odnos između vina i zdravlja, te implikacije povezane sa kardiovaskularnim bolestima, sve su više u središtu politika Zajednice. Društva koje već neko vrijeme stavlja alkohol na vidjelo, dolazeći da predlažu, poput do sada poznatog slučaja Irske. Da se stavi zdravstveno upozorenje na etiketi o zdravstvenim rizicima povezanim sa konzumiranjem alkohola. 

Zdravstveno pitanje

Zdravstveno pitanje o kojem, međutim, kako smo često imali prilike pisati, nema apsolutne istine, već stotine studija koje potkrepljuju različite teze. Naravno, vino je u svojoj veoma dugoj istoriji ukrstilo i obilježilo čitave civilizacije. Postajući danas snažan element kulturne karakterizacije, posebno u mediteranskim zemljama, i poprimajući bezbroj različitih značenja, u svim područjima života, od stola … do seksualnosti. “Godine 1990. profesor iz Bordoa, Serge Renaud, upoređujući stanovništvo SAD-a sa stanovništvom Francuske, shvatio je kako je učestalost vaskularnih bolesti među Francuzima mnogo manja, uprkos načinu života koji se sastoji od hrane bogate zasićenim mastima i vina. 

To je čuveni paradoks Bordoa, koji sugeriše da je vino razlika između dva načina života, jer pored etanola, polifenola, prirodnih antioksidansa, koji mogu imati sposobnost da smanje učestalost kardiovaskularnih bolesti“, podseća profesor Giuseppe Sabino. “Tokom godina, radoznalost je porasla, kao i studije na ovu temu. Studije su sada pokazale kako ograničene količine alkohola rebalansiraju frakcije holesterola, smanjujući loš i povećavajući dobar, uz smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, ateroskleroza, jednu od najvećih javnozdravstvenih problema u zapadnim zemljama. Također povećava osjetljivost na inzulin, smanjuje koncentraciju glukoze u krvi i smanjuje rizik od dijabetesa.

Studija 2018. Vino-zdravlje-seksualnost

Još jedna istorijska prekretnica dogodila se 2018. godine, u “Lancetu”. Pojavila se studija o alkoholu i riziku od kardiovaskularnih bolesti u populaciji onih koji piju, pokazujući karakterističnu ”J” krivulju, izvedenu iz odnosa između dva parametra. Uzimanjem 2-300 grama alkohola sedmično, zapravo, dolazi do smanjenja kardiovaskularnih događaja u odnosu na one koji ne piju alkohol. Učinak koji onda nestaje kada se doze povećaju, uz značajno povećanje mortaliteta uzrokovanog kardiovaskularnim bolestima. U tom smislu možemo reći da je pijenje vina mač sa dvije oštrice. Male doze štite, a veće su vrlo opasne”, nastavlja kardiolog. “Postoje varijable koje treba uzeti u obzir, kao što je vrsta alkoholnog pića. Postoje studije o vinu koje govore da njegovo uzimanje vraća ritam spavanja/budnosti našeg srca, a statistički ga prati i ispravniji način života. Druga varijabla je način unosa: pijenje umjerene količine alkohola tokom sedmice ima blagotvoran učinak,
Konačno, „u 2021. studija o načinu života i ishrani pokazuje kako mediteranska dijeta, koja uključuje vino, dovodi do 38% smanjenja kardiovaskularnih događaja kod pacijenata koji već boluju od kardiovaskularnih bolesti, kao što nijedna vrsta lijeka ne uspijeva.  Zapravo, ne postoje dokazi koji sugeriraju potpunu apstinenciju od alkohola. To se odnosi i na one koji su imali srčani slučaj, posebno ako je povezan sa ispravnim načinom života, ali se svakako ne preporučuje pozivanje alkohola na pijenje alkohola kako bi se spriječio početak kardiovaskularnih bolesti”, zaključuje profesor Giuseppe Sabino.

Vino i svakodnevni život

Međutim, kao što je spomenuto, vino je toliko uključeno u naš svakodnevni život, da čak i seksualnost, i to svakako ne od danas, ali barem iz antičke Grčke. To ima mnogo veze sa Bacchusom, kao što klinički seksolog dobro objašnjava u svom govoru (Marcellus Acciaro). „Koncept zdravlja nije samo povezan sa odsustvom bolesti, već sa mentalnim, fizičkim i društvenim blagostanjem, uključujući i seksualno blagostanje. U tom smislu, seks je uvijek izazivao represiju, kao da nije postojao. Studija ranih 2000-ih, na 900 žena Francuske i Italije, svih uzrasta, preuzeta iz knjige Willyja Pasinija “Hrana i ljubav”, identifikuje odnos između hrane i seksa. Studija pokazuje zanimljive aspekte: 73% žena jede bez osjećaja gladi. A u 28,8% slučajeva za borbu protiv anksioznosti. Slično, 53% žena ima seks bez želje, u poređenju sa samo 29% muškaraca.
Na ovoj udaljenosti, u pristupu stolu i seksu, između muškaraca i žena, prije svega odgovaraju različiti ukusi u kulinarskom polju. “Kod muškaraca, vole vino, kafu, divljač, pivo, zrele sireve, školjke, začine. Kod žena omiljena jela su slatkiši, voće, šampanjac, voćni sokovi, mineralna voda, pasta, jogurt”. Ono što je, međutim, sigurno je da je „evolucija čovječanstva, kao i bilo koje žive vrste, oduvijek bila vođena odnosom reprodukcije i ishrane. Iz tog razloga se uvijek krećemo između hrane i pola, pa iz tog razloga danas dobro postavljen sto pomaže sa svih tačaka gledišta, pruža zadovoljstvo. Čak i za seks, okruženje je važno, jer Italijani preferiraju krevet, a da se ne usuđuju previše.”

Vino-zdravlje-seksualnost. Hrana i seksualnost

Nadalje, hrana ima direktnu vezu sa najljepšim aspektom seksualnosti, orgazmom. „Krivulju orgazma su Masters i Džonson, nakon Drugog svetskog rata, definisali kao fazu uzbuđenja, nakon čega sledi faza platoa, a zatim vrhunac orgazma.  Međutim, nešto je nedostajalo: želja, jer prije svega treba poželjeti vezu. Čak i ako afrodizijačka hrana ne postoji, postoje namirnice koje djeluju na želju. Kamenica je jedna od takvih, najviše zbog gestova koji prate njenu konzumaciju, ali i školjke i tartufi”.
Prelazimo na vino, koje je dio istorije čovječanstva, „ima društvenu vrijednost koja uvijek varira između pozitivnih vrijednosti društva koje pije i negativnih vrijednosti povezanih sa ekscesima. U tom smislu, vino ima mnogo funkcija. Utješno je, jer uzimamo vino kada smo depresivni ili melanholični. Sapfo ga je smatrala vrhunskom utjehom za melanholiju života. Restorativno je, jer nakon izgubljene utakmice, pa čak i rata, ili jednostavno nakon dnevnog rada, poprima pozitivnu konotaciju. Pomaže kreativnosti ljudi; može biti hedonističko, donosi radost, veselo je. Druželjubivo je, olakšava razgovor, pomaže međuljudskim odnosima, ali je i obred inicijacije. Vino, gledajući odnos sa erosom, dezinhibira, pokreće proljeće dezinhibicije.
„Vino je takođe zavodljivo. Ovidije ga je preporučio kao instrument osvajanja. Možemo reći da je dobar za ljubav, za razliku od alkohola (odmah sve sagorijeva) zbog čega gubite zadovoljstvo dezinhibicije. 
Zanimljivo je da su konzumaciju vina gotovo uvijek sprečavale žene, koje ga sada vraćaju u posjed. Žena koja pije više nije nepristojna, kao nekada. Istorija ženskog vina gotovo uvijek prati istu krivulju seksualne represije, samo su kurtizane, odane zadovoljstvu, mogle piti. Ali danas je ženska emancipacija promijenila sve, zahvaljujući revoluciji pilula kao kontraceptiva, preuzimajući nečiju seksualnost. Kod ljudi, međutim, alkohol je rastvarač “Superega”: povećava želju, ali može uzrokovati gubitak erekcije. Međutim, ljubav se, kao i vino, mora otčepiti i uživati”.

Umjerena potrošnja

Uticaj umjerene ili prekomjerne konzumacije alkohola na seksualnost, zaključuje profesor Acciaro, „još uvijek nije jasan, ali imamo jednu sigurnost. Vino je dobro za seksualno uzbuđenje žena, kako u fizičkom, tako i mjerljivom smislu, i subjektivno. Redovna i umjerena upotreba crvenog vina povezana je sa boljim seksualnim zdravljem žena, što pokazuje studija Nicole Mondain i dr, prema kojoj, uopšteno, indeks seksualnog zdravlja žena je veći kod onih koje konzumiraju umjerene količine crvenog vina”.

Naslov orginala: Dalla tavola… al letto: il rapporto tra vino e salute e tra vino e sessualità (Od stola… do kreveta: odnos vina i zdravlja – odnos vina i seksualnosti). Izvor: https://winenews.it/. Objavljeno: 15.05.2023. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI:

Romantični vinski citati: “Vino i ljubav su oduvijek bili povezani na neizreciv način. Vino je inspirativno i uveliko doprinosi radosti življenja.” Napoleon Bonaparte