Izmrzavanje loze na nižim terenima

klima stres vinova loza zastita loze

Izmrzavanje loze. Od utorka, 12. maja, Martin Fischer, šef vinarije Sonnenhof u Vaihingen-Gündelbach, radije nije uopšte izlazio u svoje vinograde kako ne bi vidio bijedu. Većina njegovih kolega je poput njega. Jer noću sa ponedjeljka na utorak mraz je napravio velike štete. Međutim, još je rano za pouzdane procjene.

<Tužna slika iz Gündelbach-a: vinova loza pogođena mrazom

Okrug Ludwigsburg.

Izmrzavanje loze. Vedro nebo, moguća hladnoća sa minusima: To je vremenska situacija od koje se Wengerter i Gärtner plaše u Eisheiligen-u i sredinom maja – posebno kada je vegetacija toliko napredovala ove godine nakon toplih dana februara i marta. “Pred nama su dvije sedmice”, kaže Immanuel Gröninger iz vinogrda Bottwartal. Tipična situacija, mraz je teško pogodio vinograde.

Čokoti su se spasili samo tamo gdje je magla rano krenula. Lokacije Wunnenstein i Kleinbottwar na Wehrbachsee-u su stoga teško pogođene. “Hladnoća se nakuplja i ako ima vjetra, stanje se samo pogoršava.” U području Bottwartal viši vinogradi su manje pogođeni hladnoćom. “20 vertikalnih metara može biti presudno”, kaže Gröninger, “u području Benning i Harzberg sve je još zeleno”. Tužna slika, mraznog područja: mlado lišće postalo je smeđe, lišće otužno visi, umjesto da teži suncu kako bi trebalo. Kolike će biti štete, može se reći tek za dvije do tri sedmice, kaže Gröninger.

Vinarija Sonnenhof.

Martin Fischer iz vinarije Sonnenhof u Gündelbach-u takođe je primijetio velike povrede na lozi nakon ludo ledene noći. Termometar je pokazao minus 2,7oC, “Listovi su imali pravu ledenu površinu”, prenosi on. Mladi lastari loze u ovo vrijeme obično su dugi oko 15 cm – ove godine u vrijeme ledenog vikenda bili su dužine od 20 do 30 cm i nježni vrhovi odmah su se smrzli. Fischer po prvi put želi iskoristiti osiguranje od mraza koje financira država Baden-Württemberg. “Ali, naravno, to ne pokriva sve”, kaže on, “kada gajite lozu, uvijek vas pogađaju takvi događaji, nema takvih mega rezervi.” Nakon Corone, mraza nije trebao biti, kaže menadžer, čija vinarija polovinu svojih proizvoda prodaje ugostiteljstvu – koje takođe pati od Corone.

Možete li zaštititi vinovu lozu od mraza? Na Sonnenhof-u su testirane turbine koje šalju toplije slojeve vazduha prema dole ili helikopteri koji isto rade; Dobro je funkcionisalo prije nekoliko godina. Ove godine helikopter je mogao krenuti tek u 17.45 pri izlasku sunca – ali u 17.30 sve je bilo potpuno smrznuto. Felix Adelmann iz vinograda Graf Adelmann u Kleinbottwar-u za zaštitu od mraza postavio je male kante napunjene parafinom – skupo rješenje, košta deset evra, po hektaru vam treba 200, bolje 250 komada. “Ali bolje nego ništa”, kaže Adelmann, “sprečavaju najgore, a tamo smo ih imali samo nekoliko.

“Loze su bile loše sačuvane “u svim Adelmann-ovim vinogradima, čak i 100% loše na Forstberg-u; a ni viša uzvišenja nisu pošteđena:” Stvarno je duvalo! ” Sa svojim osobljem proveo je noć u vinogradu od jedan do sedam. “U šest sati kišne kapi na čeličnim žicama bile su smrznute.” Još nije moguće reći kolika je konačna šteta, kaže Adelmann. Moguće je da se loza i oporavi a da li će biti i koliko grožđa, to je pitanje. Ali, on filozofski kaže: “Priroda radi šta hoće, manje ili više nemoćan si.” Pogledati i: https://ovinu.info/zastita-vinove-loze-od-mraza/

Naslov orginala: Vinrankorna fryser till döds i låga höjder. Izvor: https://www.lkz.de/; Objavljeno. 16.05.2020. by Andrea Nicht-Roth. Prevod: Dragutin Mijatović