Visinska vina Bolivije oslanjaju se na svoje karakteristke

klima kvalitet region sorta vino vinska kultura

Visinska vina Bolivije. Većina bolivijskog vina proizvodi se između 21 i 23 stepena južne geografske širine. Kao i između 1.600 metara i 2.000 metara nadmorske visine. Na gotovo 2.000 metara nadmorske visine, bolivijski vinogradari nastavljaju vjekovnu tradiciju. Proizvodeći prepoznatljivo vino visoke nadmorske visine i namijenjeno nišnom tržištu.

Visinska vina Bolivije

Upravo se u departmanu Tarija, na jugu zemlje u podnožju Anda nalaze novi vinogradi Bolivije. Vinogradi su okruženi sa dva giganta, Argentinom i Čileom, sedmim i osmim po veličini vinogradima svijeta koji pokrivaju više od 200.000 hektara. 5.000 ha vinograda Tarija koristi umjerenu klimu, sa jako sunčanim danima i blagotvornom vlagom noću, zaštićenom od jakog vjetra sa sjevera.

Većina bolivijskog vina proizvodi se između 21 i 23 stepena južne geografske širine, između 1.600 metara i 2.000 metara nadmorske visine. Ali u nekim andskim područjima, sa toplijom klimom, ima vinove loze na skoro 3.000 metara. “Nadmorska visina znači da su vinogradi izloženi ultraljubičastim zrakama”. To modifikuje fotosintezu i “odgovor biljke” sa “zadebljalom pokožicom” bobice, objašnjava enolog Nelson Sfarcich.

Helmut Kohlberg, vlasnik vinograda, objašnjava da nadmorska visina daje “aromatičnu osobenost”. To su vinu sa vrlo zrelim grožđem, zanimljivom koncentracijom aroma sa svilenkastim taninima i, osim toga, prekrasnom bojom.

Gastronomski bum – visinska vina Bolivije

Maria José Granier, vlasnica imanja, Jardin Oculto, objašnjava da “nadmorska visina omogućava da vinova loza zimi uđe u stanje mirovanja (period tokom kojeg biljka zaustavlja svoj razvoj), da se dobro pripremi za proljeće i da tako ima bolji razvojni ciklus” u toplom ljetu. Ona opisuje ova nadmorska vina kao “elegantna, sa niskim udjelom alkohola” uprkos obilju sunca koje povećava šećer u grožđu, a time i konačni udio alkohola, “ali čiji su mirisi i arome slatki i snažni”.

Niska proizvodnja od jedva 8 miliona hektolitara uglavnom je namijenjena domaćem tržištu. Nekoliko boca pjenušavog vina putuje u Kinu, a najbolji Cabernet sauvignon, Malbec, Merlot, Tannat nude trgovci potrošače u Sjedinjenim Državama, rjeđe u Francuskoj ili Japanu. Rastuća popularnost ovih bolivijskih vina poklopila se sa gastronomskim procvatom u La Paz-u u modernim novim restoranima fokusiranim na lokalne okuse, što tjera proizvođače da se ne usmjeravaju na količinu već na kvalitet.

“Ne postoji stvarni potencijal za povećanje površine”, potvrđuje neovisna sommelierka Carla Molina Garcia, koja brani kvalitet najrasprostranjenije sorte grožđa u zemlji, Aleksandrijski muskat (Muscat d'Alexandrie) koji pokriva 70% obrađenih površina i “daje slatko, prilično aromatično vino”. “Ali što se tiče kvaliteta, još uvijek treba puno učiniti”, vjeruje ona. “Mislim da će za nekoliko godina Bolivija zaista biti poznata kao prava zemlja proizvođača vina. Svakako mala, ali sa vinima koja se zaista ističu.”

Izvor: https://www.larvf.com/. Naslov orginala: Les vins d'altitude de Bolivie misent sur leur particularisme (Visinska vina Bolivije oslanjaju se na svoje karakteristke). Objavljeno: 17.05.2021. by rédaction de larvf.com. Prevod: Dragutin Mijatović.

Pogledati i: https://ovinu.info/stare-vinske-sorte-grozdja-juzne-amerike/ i https://ovinu.info/nove-granice-vinogradarstva/