Vinski termini

degustacija vino vinska kultura

Vinski termini. Pronalaženje pravog termina da bi svoje vino stavio van konkurencije nije lako.

<Mineralnost, termin koji opisuje kako su zemljište i stijene na kojem su podignuti vinogradi povezani sa samim vinom, može biti netačna fraza.

Vinski termini. Često vidimo termine poput “mineralno” i “oznaka” koje se koriste u marketingu vina i u medijima, kao što čujemo i za uslove kao što su “pristupačna” i specifikacije kao što su “biodinamična“. Vinari-podrumari proizvođači vina možda znaju šta ovi termini znače, a pisci o vinu vezani su sa ovim terminima u svakom članku ili pregledu. Problem je što potrošači vjerovatno ne razumiju šta ovi termini znače, što znači da njihova prevelika upotreba može da šteti vinskoj industriji u cjelini. Termini su važni kod preporuke i prodaje vina. Kada se suoče sa stotinama boca nepoznatih brendova, potrošači prvo izaberu vino na osnovu sorte, a zatim lokacije, a konačna potvrda prije kupovine će potvrditi da li termini na poleđini etikete idu lako “dole“, jer se to očekuje da će i vino to uraditi-lakše teći niz grlo.

Apelacija i terroir

Drugi razlog zbog čega su vinski termini o vinu toliko važni jeste to što će potrošači reći te termine glasno pred firmom čije vino piju. Kada se glomurozni termin, kao što je oznaka-apelacija, koristi u zajedničkom razgovoru.On daje govorniku osjećanje samosvjesnog, čak i pretencioznog. Govornici nisu sigurni u svoju publiku i da li stvarno znaju značenje termina koju su upravo izgovorili.

Zašto je to tako problematično? Možda zato što su ljubitelji vina – oni koji su izvan industrije proizvodnje vina. Oni su samo sa običnim znanjem o snazi tih termina i plaše se da ih drugovi ne smatraju snobovima vina. Sjećam se kada sam prvi put u društvu rekla “terroir“, kada sam se uključila u razgovor o vinu sredinom dvijehiljadite. Iako je to danas veoma uobičajeni termin, na njeno značenje i dalje pada puno ljudi. Kada sam je iskoristila, izgledalo je kao da sam ekspert za vino. U stvarnosti bila sam samo čovjek koji voli da pije vino i čovjek pun nade. Blefirala sam se preko termina na osnovu onoga što sam čula kako drugi gustatori govore i šta sam pročitala na etiketama vina.

Vinski termini

Danas još uvijek koristim termin terroir sa oklijevanjem. Kao povremeni pisac o vinu, uvijek sam zadužena da odaberem vino za stolom dok jedem sa prijateljima ili kolegama (zadužena sam za anksioznost). Dodatni pritisak da se priča o vinu ili objasni zašto je okus takav i takav, a to je zastrašujuće. Niko se ne želi vidjeti kao pompezan, ali razgovor o vino je upravo sa takvim objašnjenjima. Priča o berzi ili odakle vaša porodica dobija sav taj novac.

Ništa od ovoga nije vinarima ili medijima koji pišu o vinu greška. Niko ne prisiljava potrošače da koriste tehničke ili metaforične termine koje čuje od profesionalaca. Pa ipak, to su poznavaoci vina i karijeristi na koje se ugledamo i učimo od njih. Kad čujemo fraze na vratima podruma, vidimo ih u vinarskim časopisima. O njima pročitamo na internet stranici njihove firme, vidimo oni su stalno tu. Ovo je problem jer su mnogi vinski termini pogrešni?

Ozbiljno, uvjereno, održivo…

Uzmite “mineralitet“, na primer, termin koji opisuje kako su minerali iz zemljišta i stijena na kojima raste vinova loza transportovani u samo vino. Naučne studije, kao što su “Mineralno u vinu: geološka perspektiva” (objavljeno u časopisu Wine Research, 2013), otkriva da su hranljivi elementi (minerali) u vinu toliko malo izraženi, da nema načina da ih utvrdimo okusom. “Šta god da je mineralno, ne može bukvalno biti okus minerala koji se dobija od geološke podloge vinograda”, rekao je autor studije Aleksandar MaltmaOstali izrazi se obično koriste pogrešno u opisu vina. Termin ” uljast-unstuous” se može koristiti za definisanje vina koje je bogato i intenzivno koncentrisano, baršunasta koncentracija voća.

Termin praktično znači mastan ili uljast na jedan ulizivački način. “Uvjerenconfident” se ponekad koristi za opis tanina ili aroma, možda se koristi kao sinonim za ” odvažan-bold”. Međutim, kao neživi predmet, teško je razumjeti kako vino može ulijevati samopouzdanje (povjerenje).Tu je i izraz “ozbiljno-serious”, izraz koji se koristi za opisivanje vina, a “znači poslovanje” za tvrdokorne ljubimce vina. Pretpostavljam da ovo znači da postoje “nesigurna” vina i “ozbiljna” vina. Ako ste poznavalac vina vjerujem vi biste želeli da popijete ovo drugo, “ozbiljno” vino.

Organsko, biodinamičko, ekološko…

Opet, ništa od ovoga ne pomaže pretencioznu prirodu povezanu sa stručnjacima za vina. Termini “biodinamički-biodynamic” nasuprot. “Organskiorganic” nasuprot. “Održivasustainable” koja konfuzija oko vina. Organska vina se proizvode bez upotrebe sintetičkih hemikalija, biodinamička vina se proizvode u vinogradima koji imaju čitav ekosistem bez zajedničkih manipulacija (npr. promjene kvasca i kiseline), a održiva vina uključuju inicijative za zaštitu okoliša, kao što su ušteda energije, vode i otpada. Ali, da li ljubitelji vina zaista znaju razliku? Vjerovatno da su sva tri termina uvučena u jedan “zeleni” paket i da li će ih upotrebiti pojedinačno, ili kao cjelinu čisto da bi opisali vino kao “ekološki prihvatljivo“.

Dostupno, elegantno, prazno …

Bezbroj drugih termina koji se koriste u priči o vinu imaju značenje, ali se ne razumiju zato što ti termini više govore o marketingu nego bilo čemu drugom. Često, mediji koriste takve termine. “Dostupno-accessible” vino je termin koji nije složen i može se, vjerovatno, konzumirati od onih koji nemaju izoštrenu širinu o ovim pojmovima. “Velikobig” vino može značiti jedno vino sa intenzivnim okusima ili visokim alkoholom. “Ugriz-bite” vino može biti pozitivno ili negativno, zasnovano na taninskoj ili kiseloj prirodi ukupnog okusa-balansa. “Eleganto-Finesse” je subjektivni izraz o visokom kvalitetu vina, “prazno” ili “mršavo” vina kojima nedostaje voćni karakter, “oksidisano-oxidised” je loša stvar, ali “oksidativni” je dobar … spisak se nastavlja.

Nezrelo, moćno, začinjeno…

Takav je argument za pojednostavljivanje vinskih termina radi upoznavanja vina, proizvođača i medija. Postoji dobar argument da se vinski pridjevi i metafore koriste u upotrebi kojima nije potrebno dodatno objašnjenje. Kad kažete da je vino masleno, dimljivo, šljivovo, hrastovo, blago, čokoladno, mesnato ili travnato, niko ne treba da dešifruje šta se podrazumijeva pod tim. Takođe je slučaj da se za vino kaže tačno onakva kakva jesu, suva, lagana, slatka, svježa, voćna, zemljana i dobra, tada ne trebaju nikakvo dodatno objašnjenje, nezrelo, moćno, bogato, začinjeno, taninsko, oporo, okus kvasca ili mlado. Ja sam kriva za korišćenje nekih prekomjernih i komplikovanih vinskih termina, a vjerovatno ste i Vi.

Pristupačno ...

Vrijeme je da svi to smanjimo. Sva vina bi trebala biti i “pristupačna” i “ozbiljna“, prosto rečeno, uopšte ništa ne bi trebalo biti neprimjereno ili snobovsko za posao oko vina. Gdje biste tražili inspiraciju? Probajte snagu industrije piva. Savremene pivske boce nose dosta teksta (na individualnom proizvodu i brendu) na atraktivnom i pristupačnom jeziku. Ovi mali, doslovni detalji angažuju druga čula dok pijanica pada na okus i miris. Uživanje u vinu, kao i uživanje u bilo kojem piću, treba da bude jednostavno i neiscrpljujuće. Pristupačnost jeziku je ključna, jer ćete se strogo boriti za pronalaženje starih svjetskih snobovskih vina sa Novog Zelanda. Pogledati i: https://ovinu.info/mane-vina-koje-se-mogu-otkriti-degustacijom/

Naslov orginala: Wine words. Izvor: https://www.ruralnewsgroup.co.nz/; Objavljen: by Lee Suckling. Prevod: Dragutin Mijatović