Žene degustatori bolje nego muškarci, mit ili stvarnost

degustacija vino vinska kultura

Žene degustatori. Možemo vam reći da je okus za vino među najujednačenijim što postoji. Istraživanje ruši mit da žene više vole slatko bijelo vino ili rose nego muškarci. A što se tiče degustacije vina, žene su uglavnom vještije od muškaraca.

Žene degustatori

Ako idete u restoran i naručite skupo vino, možda bi bilo dobro dozvoliti ženi u društvu da prva degustira vino. Istraživanje koje je obavio Food Quality pokazuje da su žene vještije u razlikovanju okusa vina, dok muškarci umjesto toga reaguju emotivnije. Nova studija potvrđuje prethodna istraživanja da su žene uglavnom bolje od muškaraca u degustaciji vina. Neka otkrića ukazuju da žene imaju oštriji miris, što može biti tajna prepoznavanja boljeg okusa.

Žene degustatori – ko je bolji?

Izvještaj brazilskog istraživanja navodi da žene zapravo imaju više mirisnih ćelija od muškaraca. Koristeći novu tehnologiju nazvanu izotopska frakcija, istraživači sa Saveznog univerziteta u Rio de Janeiru, Univerziteta u Sao Paulu i Univerziteta u Kaliforniji otkrili su da žene u prosjeku imaju 43% više mirisnih ćelija od muškaraca.

Istraživanje na univerzitetu Yale pokazalo je da je oko 35% svih žena takozvani supertaster, (superdegustator) dok samo 15% muškaraca ima taj dar. Supertasteri imaju do četiri puta više okusnih pupoljaka od običnih smrtnika. Oni koji su super degustatori posebno su osjetljivi na asocijacije gorkog okusa i često imaju odbojnost prema jakim okusima – na primjer kupusu, espressu i grejpu.

Što se tiče okusnih preferencija za vina, postoje mnoge predrasude. Neke od stereotipnih percepcija su da bi žene više voljele lakša i slatka bijela vina i ružičasta vina od muškaraca. Muškarci bi takođe imali veću slabost prema težim crvenim vinima. I reklame i TV serije ističu predrasude. Međutim, novo istraživanje ruši mitove.

Istraživanje objavljeno u Journal of Wine Economics otkriva da uopšte nema razlike u preferencijama vina između žena i muškaraca. Istraživač koji stoji iza izvještaja pregledao je muške i ženske sudije sa 23 različite degustacije vina i uopšte ne postoji šablon koji ukazuje na polne preferencije za vino. Prema istraživačima sa Univerziteta Michigan, muškarci vole slatka bezalkoholna pića, što žene ne rade u istoj mjeri.

Muškarci mogu biti izvrsni degustatori vina, ali moraju trenirati i u to uložiti puno više energije. Žene to imaju u sebi po prirodi. Dok su muškarci koristili mišiće, žena je slušala i mirisala opasnosti (kaže Magnus Svensson, https://alltommat.se)

Pogledati i: https://ovinu.info/culo-okusa-kako-funkcionise/

Izvor: https://www.vinguiden.com/. Naslov orginala: Därför är kvinnor bättre vinprovare än män. Slika: https://sokolovzamak.rs/. Objavljeno: 03.03.2021. by Monica Åhlund. Prevod: Dragutin Mijatović