Vino u epruvetama

degustacija vinarstvo vino vinogradarstvo vinska kultura

Vino u epruvetama. Ono što je počelo kao sredstvo slanja manjih uzoraka vina širom svijeta. Pretočilo se u glavno marketinško sredstvo, koje prvi put uključuje i vina regiona Marlborough. Vino u epruveti rodilo se kao zamisao vinara i francuskog sommeliera prije devet godina. U nastojanju da smanje troškove slanja boca za uzorkovanje, vinari su izmislili sistem u kojem se vino može preliti u epruvete od 60 ml, pod inertnim plinom, a zatim slati vinskim piscima, kritičarima i trgovinama-prodavačima za pojedinačne degustacije. Analiza troškova projekta pokazala je da su uzorci epruveta 8 -10 puta jeftiniji za slanje, u poređenju sa bocom.

U vrlo kratkom roku, postalo očigledno da su potrošači željni kupovine vina za jedno serviranje. Pored toga, istraživanje je pokazalo da 8-10 potrošača zahtijeva zanimljivija vina i spremni su potrošiti više na čašu vina, umjesto na kupovinu boce manjeg kvaliteta. Bilo je vrijeme da se Wine in Tubes proširi i tako je počeo meteorski porast prodaje.

<Vina Vinarije Georges Michel u epruveti uključuju Sauvignon Blanc, Pinot Noir i Chardonnay.

Zašto epruveta?

Epruveta je povećana tako da sadrži 100 ml ili jednu malu čašu. I francuske vinske kompanije su brzo uvidjele marketinške prednosti. Neka od najvećih imena u Bordeaux regionu popela su se na palubu, uključujući Chateau Kirwan, Chateau Beychevelle, Chateau Latour-Martillac. Ovih dana 80 francuskih vinarija iz sedam regija prodaju svoje vino u epruvetama. I ne prodaju samo svoje najnovije berbe, neka od Vina u epruvetama potiču čak iz 90-ih.

Kad je Georges Michel sa sjedištem u Marlborougu primio upakovanu poklon kutiju bordoških vina, odmah je uočio marketinške prednosti. “Ovo su neka od vrhunskih vina, neka od najboljih. Možete li zamisliti prije 10 godina da bilo koji od ovih ljudi stavi svoja vina u kutiju da bi ga potrošači probali? Nikad! Sada su prihvatili da zajednički uživaju u njihovim vinima u epruveti, i stali su iza ideje. ” Michel je bio toliko impresioniran da je uvezo neophodnu opremu potrebnu punjenje vina u boce, i vina u epruvete. On je jedina osoba na Južnoj hemisferi koja to može učiniti.

“Ono što vi radite je da prebacite vino iz boce, a ne u tank. Bocu zakačite na mašinu i prenesete vino pritiskom pod inertnim gasom, bez ikakvog kontakta sa kiseonikom, pravo u epruvetu. “Postoji matalni čep koji zatvara epruvetu, tako da vino nikada nema dodira sa kiseonikom, što znači da je u epruveti toliko čisto koliko i u boci.” Michel takođe uvozi niz vina u epruvetama na prodaju ovdje, na Novom Zelandu i u Australiji. Lista vina je impresivna, Bordeaux (Margaux, Saint Emilion, Medoc Sauterne), Burgundy, Cotes du Rhone i niz vrhunskih viskija. U redu, nisu vina, ali su ipak primjer kako se ambalaža može koristiti za isticanje sorte ili regije, ili čak alkohola. Sada ima niz vlastitih vina u epruvetama – Sauvignon Blanc, Pinot Noir i Chardonny.

U trgovini bez carina?

“Volio bih imati kutiju Marlborough Pinot Noir i Marlborough Sauvignon Blanc, sa četiri ili pet različitih vinarija tamo predstavljenih. Bilo bi zapanjujuće u trgovini bez carina “, rekao je. To nas dovodi do druge važne tačke o vinu u epruvetama – možete ih nositi na avion, dok mnoge zemlje više neće dopustiti da nosite bocu vina. Budući da su samo 100 ml, epruvete ispunjavaju sigurnosne kriterije koje imaju mnogi aerodromi u pogledu tekućina koje se prenose ručno. Trenutno u posebno stvorenim kutijama za vina mogu biti tri, četiri ili pet vina. Sve epruvete su uvezene iz Francuske, s tim što morate imati naružbu od 1.000 kompleta.

Iako Michel priznaje da početni troškovi Vina u epruvetama izgledaju skupo, kaže da je mogućnost kupnje čaša raznih vina u čašama vrlo privlačna potrošačima. A ako to nije dovoljan razlog da idete za idejom, razmislite koliko novca biste mogli uštedjeti slanjem uzoraka epruvete najnovije berbe, a ne slanjem cijelih boca. Jancis Robinson je ovo rekla o Vinu u epruveti: “To liči na nešto što bi moglo biti interesantno za svakog proizvođača vina koji šalje veliku količinu uzoraka i / ili je zainteresovan da svoj proizvod proda u malim, elegantnim dozama.” Čitav postupak nije ograničen samo na alkoholna pića i vino. Kokteli u epruveti uveliko se prodaju u inostranstvu, a Michel se već raspitao o prodaji meda i maslinovog ulja u epruvetama. Nebo je ograničenje koje se pojavljuje kada je riječ o pojedinačnim serviranjima. Pogledati i: https://ovinu.info/najljepsa-boca-vina-na-svijetu/

Naslov orginala: Wine in tubes. Izvor: https://www.ruralnewsgroup.co.nz/; Slike: http://luxuryspiritsgroup.com/; Objavljeno: 09.09.2015. by Rural News Group. Prevod: Dragutin Mijatović