Izbor najboljeg vina

Naslov orginala: Selecting The Best Wine For Every Meal. Izvor: http://www.learningaboutwine.net/; Objavljeno: 17.02.2018. by Alberto. Prevod: Dragutin Mijatović. Ključne riječi: vino, hrana, degustacija, izbor vina

Postoje li razlike među nama u poznavanju vina? Naravno da, a to pokazuje da će svako ko ima interes za vino naučiti ponešto čitajući i ovaj članak. Mora da ima mnogo stvari koje želite da znate. Pročitajte više da biste saznali više o vinu. Pravilno čuvanje vina može  očuvati okuse vina. Ekstremne temperature mogu upropastiti okus gotovo bilo kojeg vina. Čuvajte vina na temperaturi između 100C i 130C stepeni kako biste postigli optimalne rezultate. Za to postoje rashlađivači za vino ili ih jednostavno možete čuvati u svom podrumu.

Vino može dati sjajne umake za jela od govedine. Da biste napravili jednostavan umak dodajte malu količinu putera u lončić zajedno sa svojim omiljenim crvenim vinom. Pustite umak da se zgusne i ispari mali sadržaj alkohola. Završite stavljanjem smješe preko kuvane govedine pravo na tanjir.

Izbor vina

Jeftino vino ima lošu reputaciju; međutim, može biti vrlo dobro okusa. Pokušajte potražiti čilenska odlična vina po sjajnim cijenama. Mnoga njihova vina imaju razumnu cijenu. Ako ste u nedoumici, odlučite se za Cabernet Sauvignon ili Sauvignon Blanc. Takođe možete dobiti prekrasna vina po izvrsnim cijenama iz Novog Zelanda, Argentine i Južne Afrike. Ako vas boli glava nakon konzumiranja vina, odmarite se. Možda vas boli glava od sulfata. Pijte vodu nekoliko dana, da biste filtrirali malo vina iz svog sistema. Zabavite se uz vina, probavajući različita vina različitih zemalja i godišta. Pokušajte ne razmišljati previše pri konzumiranju, radije cijenite različite okuse. Smisao pijenja vina je uživati u njemu, zato se zabavite! Ako ste veliki ljubitelj vina, svakako morate otići u neku državu poznatu po vinu. Kad vidite gdje se pravi vino, to vam pruža novi izazov. Posjetiti vinograd je takođe odličan način da naučite još više o vinu. Ako imate priliku, iskoristite je. Šta je bolje od učenja i zabave na jednom putovanju?

Ako imate bijela vina pri ruci, pijte ih u roku od godinu dana, i definitivno prije dvije godine. Chardonnay je izuzetak od ovog pravila. Hrast je dio procesa stvaranja ovog vina. Ovo se pravilo može primijeniti za mnoge sorte crvenih vina na tržištu. Mnoga vina se mogu dobro upariti sa desertima. Odaberite slađe vino za posluživanje uz desert. Porto vina su odlična za piće uz vaše deserte i čokolade. Za najbolji okus, treba ih poslužiti na oko 130C. Ne biste trebali dopustiti drugoj osobi da diktira vaš okus u vinu. Ako vino privlači vaše nepce, onda je to dobra stvar. Neka ovo bude vaše lično uvjerenje. Odlučite se za vina u kojima uživate umjesto onih u kojima uživaju drugi. Najbolji dio je kada imate omiljeno vino, a drugi ga ne vole, za vas ostaje više, zar ne!

Držite se tiho i mirno dok degustirate vino. Trebali biste se osjećati opušteno kako biste stekli potpuno iskustvo probajući vina. Jaka svjetla i buka mogu vam odvratiti pažnju od koncentracije, zato probajte vino u mirnom okruženju. Ne naručujte vino na čaše u restoranu. Pokušajte sa dijeljenjem. Boca obično ima šest čaša. Uštedećete to puno novca i možda ćete jednostavno naći novo vino u kojem prilično uživate. Pustite vino da odahne prije nego što uživate. Možete koristiti bokal, dekanter ili čak veliku čašu. Samo ga sipajte u veliku čašu i ostavite ga da diše. Dajte svom vinu deset minuta ili nešto tako da se pribere. Zatim kušajte vino i uporedite okuse sa onima koje upravo izlaze iz boce. Treba uočiti izraženu razliku između probanja vina „ravno iz boce“ i onoga kojem je bilo dopušteno da odstoji neko vrijeme.

Ako idete na degustaciju vina, budite sigurni da nazovete unaprijed da vidite da li vam trebaju rezervacije. Ljudi često čine ovu uobičajenu grešku na javnim degustacijskim događajima. Ne bi li bilo odvratno pripremiti se za večernju degustaciju vina, a onda bi se vaši planovi srušili na ulaznim vratima, jer se zaboravili rezervaciju? Čak i ako već znate šta volite, ne bojte se probati nove stilove vina. Često se dešava da vino koje najviše volite upravo vas čeka iza ugla. Ako vam vaš prodavač to preporuči, isprobajte novu berbu – možda će vam se svidjeti čak i bolje od vaše uobičajene marke. Degustacije vina proširuju vaše vidike o vinu. Započnite zapisivanje poena na raznim degustacijama vina. Degustacije vina su zabavan i jednostavan način da saznate više o vinu i svemu što ga okružuje. Ne zaboravite očistiti nepce nakon probanja svakog vina ili se možda ne sjećate onoga što ste naučili.

Pohađajte seminare koji vas uče o istoriji vina. Tolika je dubina ove teme da to lako možete pretvoriti u vrlo ugodan hobi. Naučite gdje se proizvode različita vina, kako se proizvode, kao i o različitim opcijama vina koje su vam na raspolaganju. Bijelo vino izvrsno djeluje kada kuvate jela od morskih plodova ili ih jedete. Učinit će mnogo da poboljša okus morske hrane. A, morski plodovi otkrivaju aromu vina. Odlično ide. Vino može poboljšati opštu atmosferu i kvalitet vašeg obroka. Od vina možete imati samo koristi. Iskoristite znanje koje ste stekli kako biste sebi pomogli da odaberete pravo vino upravo za vas.