Kokice i vino

Kokice i vino – uparivanje

hrana i vino

Kokice i vino. Porijeklo kokica možda prethodi istoriji SAD-a, ali Amerikanci se ne mogu zasititi ove bezvremenske grickalice. Od kina do raznih sajmova, večeri igara i vikenda kod kuće uz Netflix, kokice imaju stalno mjesto. Užina može biti i hranljiva i utješna. Bilo da više volite svoju porciju ili činiju sa slanim okusima, prelivom od putera ili slatkim, postoji vino iz jedne od mnogih raznolikih regija širom planete koje će ga zaista učiniti pop.

Kokice i vino
Getty

Kokice i vino – Buttery/Puteraste note

Klasične kokice sa puterom su poput toplog zagrljaja. Prepečene i kremaste, mekane, popuštajuće teksture. Uparite ih sa vinom Chardonnay, punog tijela. Odaberite onaj sa hrastovim notama vanilije i orašastih plodova i bogatstvom putera nastalom malolaktičkom fermentacijom. Ohlađeni gutljaj nakon toplog zalogaja dovest će vas do oblaka devetog nivoa.

Savory/Slano

Ubacite svoje kokice u pačju mast, pospite solju i prahom od vrganja i odmah se prenesite u avanturu u brvnari. Mesni i dimljeni ukusi dobro se slažu sa zemljanim notama vina Pinot Noir. Ova vina odišu dekadencijom poput tartufa uz divlje biljne note koje će dočarati gamasti okus pačje masti, dok visoka kiselost prodire sve bogatstvo za savršen balans.

Herbaceous/Travnate note

Zamijenite puter maslinovim uljem natopljenim biljem za svježi okus i efekat premaza. Maslinovo ulje prožeto koprom, nanom i timijanom odlično se slaže sa pjenušavim vinom. Mjehurići podižu travnate note, a oštra kiselost nadilazi balzam maslinovog ulja. Pospite malo parmezana za slan dodir i dovedite mineralnost vina u prvi plan. Obavezno odaberite brut stil sa niskom dozom šećera, jer previše šećera može preplaviti nježne zelene travnate note.

Kokice i vino – Sweet/Slatko

Za one koji vole slatko, prelijte kokice šećerom otopljenim u kukuruznom sirupu, sa malo soli. Desert je teško upariti, ali pravilo je da vino bude slađe od hrane kako bi se izbjegla percepcija gorčine i očite kiselosti. Topla karamela odlično ide uz ledeno vino (Ice Wine). Ova rijetko lijepa vina, proizvedena od grožđa smrznutog na vinovoj lozi kako bi se izvukao maksimalan okus. Bogata medom i karameleom-savršen su dodatak vašoj slatkoj poslastici za žvakanje. Citrusna, žućkasta kiselost vina čisti nepce, pozivajući na još jedan zalogaj.

Kokice i vino

Naslov orginala: A Very Important Guide to Pairing Popcorn and Wine (Vrlo važan vodič za uparivanje kokica i vina). Izvor: https://www.wineenthusiast.com/. Tekst: Aga and James Hilferty. Objavljeno: 28.09.2022. Prevod i obrada: Dragutin Mijatović

PREPORUKA ZA PROČITATI:

https://ovinu.info/hrana-izbor-pravog-vina-za-vasu-hranu/

Život: “Medicus curat, natura sanat.” Liječnik liječi, priroda ozdravlja.