Osnovne karakteristike vina

vino vinska kultura

Osnovne karakteristike vina. Kada je riječ o opisima vina, čak i neki od najosnovnijih izraza koji se koriste mogu biti zbunjujući. Da biste bili na pravom putu degustacije, pogledajte i ovaj mali vodič. Tim za degustaciju sastavio je vodič o 5 najvažnijih karakteristika vina.

Karakteristike vina

SLAST. Šećer koji se prirodno pojavljuje u grožđu pomaže u povećanju niza okusa u vinu. Može dodati težinu i snagu i pomoći vinu da dobije glatku i bogatiju teksturu. Dok se nekad mislilo da se slast može otkriti samo na prednjem dijelu našeg jezika, sada znamo da se može otkriti širom usta. Slast takođe pomaže u balansiranju kiselosti u vinu – razmislite o njegovoj ulozi u šampanjcu i drugim pjenušavim vinima sa visokim nivom kiselosti. SWEETNESS. Adam Walls, wine show judge and wine educator.

KISELOST. Previše kiselosti može nadvladati jezgro okusa vina i stvoriti oštar neprivlačan osjećaj i okus. Kiselost pomaže u izbacivanju voćnih aroma iz vina, posebno u bijelim vinima. Međutim, ako je nema dovoljno, to može značiti da vinski voćni okusi nemaju priliku da se iskažu na najbolji način. To je dobar čin uravnoteženja postignut u vinogradu i u procesu proizvodnje vina. ACIDITY. Will Figueira, Hunter Valley curator.

TANIN mož doći ili iz hrastovog bureta ili grožđa. Iako se najčešće povezuje sa crvenim vinima, može se primijetiti i kod nekih bijelih vina, obično onih koja su izvjesno vrijeme provela u hrastovom buretu. Tanin prvenstveno utiče na osjećaj vina u ustima, stvarajući različite nivoe suvoće. Previše, to može stvoriti neprivlačnu gorčinu. Crveno vino sa dobrim sadržajem tanina obično ima dobar podrumski potencijal. TANNIN. Nicole Gow, wine show judge.

ALKOHOL. Alkohol je prirodni nusproizvod procesa fermentacije koji dodaje osjećaj slatkoće da uravnoteži kiseline i tanine u vinu. Alkohol doprinosi teksturi ili viskoznosti vina. ALCOHOL. Dave Mavor, winemaker and wine show judge

TIJELO. Tijelo vina govori o težini voća. Dok je Shiraz punog tijela, Pinot Noir je laganog tijela. Chardonnay je punijeg tijela, dok je Semillon laganog tijela. Ostali faktori koji mogu uticati na tijelo vina uključuju alkohol, hrastovo bure i zrelost grožđa. BODY. Trent Mannell, wine show judge. 

Pogledati i: https://ovinu.info/10-termina-za-degustaciju-vina/

Naslov orginala: 5 Basic Wine Characteristics. Izvor: https://www.wineselectors.com.au/; Objavljeno: 27.07.2018. Prevod: Dragutin Mijatović