Vinar – neočekivano poznanstvo

tehnologija vinarstvo vino vinogradarstvo zdravlje

Vinar. “Biti vinar je neka vrsta pasoša za mene”, kaže Noelia Orts, vinar u vinariji Emiliana u Čileu. “Povezanost sa prirodom, degustacija vina, putovanje, kretanje tu i tamo i učenje – sve me je inspirisalo.”

Orts, koja je prvobitno došla iz Španije, studirala je vinarstvo u Valenciji i radila na Novom Zelandu prije slijetanja u čileansku dolinu Casablanca, gdje od 2011. godine radi kao vinar u vinariji Emiliana. Iako je vinarija sagrađena usred zasada sorti Sauvignon Blanc i Chardonnay, vinarija Emiliana je najpoznatija po vinu proizvedenom od sorte Cabernet Sauvignonu, koji se biodinamički gaji u području Colchagua i Maipo Valleys.

Za vinarku Orts, ovo prilika da proizvodi Cabernet Sauvignon na području Colchagua, i njena potraga za održivim vinogradarstvom, su je naterali da se odluči da Čile nazove svojim domom. „Ovdje provodim većinu svog vremena jer tu živim“, kaže ona o vinogradima gdje biodinamički uzgaja Cabernet Sauvignon, Syrah, Carménère i druge crne sorte grožđa.

Vinarija Emiliana

“Vinograd je pored prekrasnih hrastova i to je mjesto gdje je rođeno vino “ Coyam”, prvo organsko vino koje je vinarija Emiliana proizvela 2001. godine“, kaže ona. Coyam, što znači “čileanski hrast” sa područja Mapuche, autohtoni jezik ovog područja Čilea, je Emilianin potpis za crveno vino proizvedeno od sorte Cabernet Sauvignon.

Vino “Ge”, crvena mješavina Cabernet Sauvignon, Syrah, Carménère i Merlot, dobija nadimak od grčke riječi “zemlja”. Orts ne filtrira vino, ali ga ostavlja u boci godinu dana prije nego što se proda. Vino “Ge” je moćnije od vina “Coyam”, kaže Orts, i prikazuje ono što biodinamički vinograd može učiniti. Ovo vino predstavlja veoma dobar prikaz onoga što se dešava u Čileu, organska budućnost koja raste u čileanskim vinogradima ”, kaže ona.

Vinarija Emiliana je najveći uzgajivač organskog grožđa u zemlji. Poljoprivredna filozofija koju tim radi već skoro dvije decenije, biodinamika je ukorijenjena u tome kako Emiliana vinari pristupaju svojim zanatima u vinogradima i kako oni svojim kupcima opisuju svoja vina.

Biodinamika je metoda uzgoja, od podizanja vinograda do berbe, koja se fokusira na povezanost svega u prirodi. Iako je sličan organskom uzgoju, potrebno je više holističko viđenje kako se sve integriše, uključujući tlo, biljni svijet, stoku, druge organizme, pa čak i zvijezde. Osim koraka kao što su kompostiranje i izbjegavanje umjetnih pesticida, biodinamička poljoprivreda uključuje strogi kalendar sadnje i berbe na temelju ciklusa mjeseca i smjernica za proizvodnju u vinariji. Zagovornici metode vjeruju da ona održava tlo zdravijim, čime se povećava kvalitet grožđa, a dovodi i do čišćih, vrhunskih vina.

Biodinamika je došla …

Biodinamika je došla do Emiliana vinarije preko konsultantskog vinara Alvaro Espinoza, koji je 2.000. godine razvio prve vinogradarske projekte za potrebe vinarija. Espinoza je prethodno radio u organskoj proizvodnji vina u Kaliforniji, tako što je trčao u istim krugovima kao što su Sonoma vinari Alan York i Mike Benzinger, koji su bili poznati po zagovaranju biodinamičke proizvodnje grožđa.

Espinoza je bio privučen idejom biodinamike, našta ga je podsjetila funkcionalnost familije. Da biste stvorili savršenu porodicu, imate sve što vam je potrebno organski, svi identiteti i ličnosti, bez dodavanja bilo čega izvana, kaže Orts. Slično tome, u biodinamičkoj vinariji sve ima svoje mjesto u ekosistemu. Sve komponente rade zajedno bez dodavanja stranih supstanci ili materijala.

Vinar Orts nije radila sa biodinamikom prije nego što su se pridružili timu u Emiliana vinariji. Biodinamika nije bila predmet diskusija u njenim kursevima o proizvodnje vina, kao ni na njenom početnom radnom zadatku u Španiji. U stvari, kaže ona, to se još uvijek često ne raspravlja u poljoprivrednim školama.

„Kada radite sa biodinamikom, vi proizvodite mnogo više dobrog grožđa bez hemikalija“, kaže Orts. Naučite da radite sa prirodom, da tumačite prirodu i da povećate biodiverzitet prirode. Radi se o izbjegavanju monokulture i omogućavanju očuvanja prirode. Emilijana vinarija i njeni biodinamički procesi najbolje se mogu ilustrirati u Orts-ovim vrhunskim crvenim vinima, koja redovno vide zvjezdane bodove vrhunskih kritičara.

Vinograd Los Robles

Sve grožđe koje se biodinamički uzgaja u vinogradu Los Robles u dolini Colchagua i nudi jedinstven pogled na terroir regije. Vinograd, Los Robles, ne obrađuje se samo organski i biodinamički; vinograd se takođe nalazi uz planinski lanac koji se proteže od obale unutrašnjosti do vrhova Anda.

To je fuzija opšte mediteranske klime ove oblasti sa karakteristikama klime visokih nadmorskih visina: različitim padinama, različitim tlima među brežuljcima i većoj visini koji imaju tendenciju da omogućavaju proizvodnju grožđa vrhunskog kvaliteta. Emiliana vinarija koristi češća navodnjavanja u vinogradima i prirodnu fermentaciju u podrumu. To se ne odvaja.

Uspjeh Emiliana vinarije odražava sve veći trend u čileanskom vinogradarstvu. Sve više vinarija praktikuju održive ili organske prakse. Prirodne barijere u Čileu stvorene u pustinji Atacama (sjever), planine Anda (istok), patagonske ledene kape (južno) i Pacifički okean (zapad), stvaraju izolovani, vinogradarski raj – slobodan od filoksere i teško prilagodljiv za određene bakterije i plijesni; savršeno mjesto za održivo i organsko vinarstvo.

Izvoz vina

Trenutno, 70% vina koja se izvoze iz Čilea su iz održive proizvodnje, a do 2025. godine Čile ima za cilj da bude prvi proizvođač održivih vina u svijetu. Za vinariju Emilijana, aspekt biodinamičke proizvodnje je veoma relevantan za njen DNK brend. “Mnogo putujem, i vidim veoma veliki interes za učenje o biodinamici od potrošača”, kaže Orts. „Ne koristimo ga uvijek kao alat jer je teško objasniti.

Ali mlađi ljudi, čitave familije su upoznate sa organskom proizvodnjom. Oni nose organske proizvode u svojim životima. Njima nije teško shvatiti. ” Jasno je da je praksa održivosti usmjerenje čileanske industrije vina uopšte. Kako Orts objašnjava, to nije marketinški alat; održivost je važna za zemlju i vinovu lozu sa kojom se vinari svakodnevno susreću.

“Postoji još nekoliko vinarija koje postaju biodinamičke, i nadam se da će ih biti više jer je to nešto dobro za zemlju, dobro za vina, i naravno dobro za Čile”, dodaje Orts. “Biće bolje za imidž i kvalitet čileanskih vina”

Ovaj članak sponzorišu Vina Čilea. Okusite neočekivano.

Pogledati i: https://ovinu.info/ekolosko-biodinamicko-i-prirodno-vinogradarstvo/

Naslov orginala. Meet the Unexpected: This Winemaker Is Using Biodynamics to Elevate Chile’s Most Popular Grape;  Izvor: https://vinepair.com/;  Objavljeno: 25.04.2019. by Stephanie Cain;  Prevod: Dragutin Mijatović;  Ključne riječi: vinova loza, biodinamički uzgoj, vino, biodinamičko vino