Marselan

ampelografija sorta vino vinska kultura

Marselan je novost među sortama vinove loze uzgojenim u Boliviji. Iako su vinari i agronomi već nekoliko godina pomno pratili njegovo prilagođavanje i rezultate na bolivijskom tlu, potrošači su to saznali tek od prošle 2018. godine. Sve ukazuje da ćemo uskoro imati sve više i više vina koja ga sortu u svoj sastav.

Marselan

Porijeklo. Marselan je crna francuska vinska sorta grožđa koja je dobijena ukrštanem sorti Cabernet Sauvignon i Grenache. Prvi put sortu je uzgajao 1961. godine Paul Truel (INRA-Institut za agronomska istraživanja) u blizini francuskog gradića Marseillan (vinska regija Languedoc). Trenutno se uzgaja u Francuskoj (priznat od 1991. godine i preporučuje se od 1997. godine u 27 departmana), Španiji, Italiji, SAD, Argentini, Urugvaju, Brazilu i Boliviji. Takođe je postala vrlo popularna sorta u Kini.

Njegovo ponašanje u vinogradu. Marselan teži stvaranju velikih grozdova sitnih bobica koje sazrijevaju srednje kasno. Ima dobru otpornost na bolest truljenja grožđa i pepelnicu, kao i na coulure i grinje. Ova sorta je prilično osjetljiva na vodeni stres, preferira svježa i duboka ili navodnjavana tla. Prvih godina njegov prinos može biti visok, a reguliše se kasnije. Ova je sorta vrlo pogodna za mehanizovanu berbu.

Vino. Marselan daje složena vina bogata mekim, uravnoteženim, cjelovitim aromama i intenzivnim ljubičastim bojama. Zahvaljujući ovoj velikoj koncentraciji, njegova vina su sklona starenju. U aromatičnom profilu uglavnom se razvijaju arome crne ribizle, maline, zrelog voća i džemovi, ribizle, trešnje, suve šljive, dimljene note, paprike, začini, sladić, neke biljne note i ponekad arome kakaoa. Od grožđa se obično prozvode crvena vina srednjeg kvaliteta. Vino se dobro slaže sa janjećim empanadama, šarmantnom pizzom, sendvičem chuquisaqueño chorizo, mesom sa roštilja i čokoladnim desertima sa tamnim voćem, između ostalog. Pogledati i: https://ovinu.info/rasprostranjenost-svjetskih-sorti-vinove-loze/

Original text: Marselan. Izvor: https://www.vinetur.com/; Objavljeno: 21.03.2020. by Lau Malbec. Prevod: Dragutin Mijatović