Eiswein – što će se dogoditi sa grožđem 2019?

grožđe vino vinska kultura

Eiswein. Što će se dogoditi sa grožđem od kojeg nije bilo moguće proizvesti ledeno vino ( Eiswein) u Njemačkoj …?

<Grožđe se nije moglo smrznuti u Njemačkoj 2019. godine. Kredit: Panther Media GmbH / Alamy Stock Photo

Chris Harrow, putem e-pošte, pita: Pročitao sam da njemački proizvođači nisu uspjeli prozvesti ledeno vino (Eiswin) ove godine zbog klimatskih promjena koje su uzrokovale toplije vrijeme nego inače. Šta će se uraditi sa svim grožđem namijenjenim tim vinima? Da li bi bilo kasno da se upotrijebi za bilo šta drugo?

Anne Krebiehl MW, redovna saradnica časopisa Decanter i autorica knjige The Wines of Germany, odgovara: Prvobitno saopštenje za javnost o ovom problemu došlo je uglavnom iz podatke savezne države Rheinland-Pfalz, koja proporcionalno obuhvata većinu njemačkih vinograda u regionima regije Pfalz, Mosel, Ahr, Rheinhessen i Nahe. U drugim regijama, kao što su Württemberg i Baden, vinari su uspjeli da oberu grožđe za proizvodnju Eiswein.

Šta ako nema mraza?

U međuvremenu, njemački institut za vino (German Wine Institute) izmijenio je svoje saopštenje za javnost ublažavajući prvobitno, napominjući da je njemački Eiswein iz berbe 2019. “apsolutna rijetkost”. Eiswein se proizvodi od grožđa koje je ostalo na čokotu u poznatim žarištima mraza, uz šansu da dođe hladna noć sa potrebnim mrazom od -7°C. U većini godina to se događalo i ranije, manje ili više. Mrazevi imaju tendenciju da dolaze kasnije, poslije Božića, a ne prije, što takođe smanjuje vjerovatnost da je grožđe zdravo prije smrzavanja. Vinari u godištima sa niskim prinosima rjeđe ostavljaju grožđe na čokotu. Grožđe koja ostane i ne smrzne, na kraju je trulo, pa ide u otpad.

Posljednje zaista uspješne berbe za ledeno vino (Eiswein) bile su 2012. i 2015. Ali čak i ako je berba grožđa za Eiswein uspješna, prinos je mali i dragocjen. Klimatske promjene znače da će u budućnosti njemačko ledeno vino (Eiswein) biti još veća rijetkost, nego što to već jeste. Pročitati i: https://ovinu.info/ledeno-vino/

Naslov orginala: What will happen to the Eiswein 2019 grapes? Ask Decanter. Izvor: https://www.decanter.com/; Objavljeno: 02.05.2020. by Anne Krebiehl MW. Prevod: Dragutin Mijatović