Jeftino vino bolje uz veću cijenu – novo istraživanje!

kvalitet vino vinska kultura

Jeftino vino bolje uz veću cijenu. Jeftina vina postaju bolja kad ih kupujemo po višoj cijeni. Istraživači sa lažnom cijenom vina prevarili degustatore vina da su neka vina skuplja nego u stvarnosti. Kada je cijena porasla, vinopije su davale više ocjene za okus vina.

Jeftino vino bolje uz veću cijenu

Sada je dokazano – skuplja vina imaju bolji okus nego jeftina. Čak i ako je u boci potpuno isto vino. Novo istraživanje pokazuje da mislimo da jeftino vino ima bolji okus kad saznamo da je skupo.

Da li je jeftino vino bolje uz veću cijenu …

Švajcarski istraživači sa Univerziteta u Baselu sada su dokazali da je vjerojatnije da ćemo uživati ​​u vinu kad saznamo da je skupo – bez obzira na stvarnu cijenu. To je prvo istraživanje koje je ikada manipulisalo cijenama vina, a zatim otkrilo šta kupci misle o vinima. Istraživači su krenuli od tri različita vina. Kada su vina na slijepo testiran, a da niko nije znao cijenu, dobila su približno istu ocjenu. Ali kad je budžetsko vino dobilo veću cijenu i kad smo ga upoznali, ocjene su naglo porasle. 140 kupaca vina moglo je probati tri različita italijanska vina. Istraživači su izjavili da vina koštaju između 8,0 i 60,0 evra po boci. Neka vina za degustaciju uopšte nisu imala cijenu.

U stvari, degustatori su mislili da je najjeftinije vino bolje od najskupljeg kada su mu istraživači dali četiri puta veću cijenu nego što je zapravo imalo.

– Procijenjeno je da je najjeftinije vino prijatnije kada je predstavljeno sa četiri puta višom cijenom od stvarne cijene u trgovini, primijetili su istraživači u studiji.

Međutim, kada je najskuplje vino dobilo četvrtinu realne cijene, to nije uticalo na degustatore. I dalje su mislili da je to jednako dobro vino.

– Istina je u vinu, ali iskustvo može biti i u cijeni, navode istraživači.

Jedna od najistaknutijih svjetskih vinskih kritičarki, The Times Jane MacQuitty, međutim, prigovara da su potrebne godine prakse i obuke da biste postali istaknuti vinski poznavalac. Jeftino vino koje se koristilo u anketi i koje je dobilo bolje ocjene kada se skupo prodavalo bilo je Montepulciano d’Abruzzo. Mora da je pravo jeftino vino?

POGLEDATI i: https://ovinu.info/cijena-boce-vina/

Izvor: https://www.vinguiden.com/. Naslov orginala: Ny forskning: Billigt vin godare med högre pris. Slika, boca vina: https://www.vivino.com/, grozd:https://glossary.wein.plus/ . Objavljeno: 30.03.2021 by Monica Åhlund. Prevod: Dragutin Mijatović