Vinarski psi – kako zarađuju svoje čuvanje

barrique čokot mane vina štetočine vinarstvo vinogradarstvo zastita loze

Vinarski psi. Iako nije neuobičajeno uočiti vinarskog psa kako se izležava među čokotima vinove loze, neki psi zapravo rade u vinarijama. Svojim moćnim nosovima psi mogu nanjušiti štetočine i zagađivače kako bi zaštitili kvalitet čokota, bureta i vina širom svijeta.

Vinarski psi
Michael Honig sa psećim kolegom / Foto: Honig Vineyard And Winery

Hemijska jedinjenja poput TCA (2,4,6-trihloranizol) uništavaju vino manama čepova, drvene buradi i ambalaže. Tako su se 2012. labradorski retriveri po imenu Ambrosia, Moro i Odysé pridružili timu u čileanskoj kooperaciji TN Coopers kako bi pomogli u otkrivanju TCA u drvetu koje se koristi za pravljenje ručno izrađene buradi za vino.

Vinarski psi
Štenad na Bergin University of Canine Studies u Penngrove, Kalifornija / Foto: Sherri Rieck

Labradori – Vinarski psi

Za razliku od uređaja koji testiraju prisustvo TCA i drugih haloanizola u vazduhu, psi mogu precizno odrediti koje je bure, paleta ili crijevo kontaminirano. U skladištu punom sa 1.000 buradi, ovo je izuzetno korisna vještina, objašnjava Alejandro Fantoni Jr., jedan od menadžera kooperanata. Kada pas osjeti dašak kontaminacije, on uperi nos prema mirisu i zastane (ukoči se).

“Labradori su super inteligentni i zaista ih je lako dresirati, a imaju i ovaj lijep nos; mogu otkriti zaista male doze,” kaže Fantoni. “Postoje ljudi koji se boje pasa i mi radimo sa ljudima. Dakle, to je jedan od razloga zašto biramo labradore: zato što su prijateljski nastrojeni.”

Dok rade u svojim prslucima, psi su fokusirani, kaže Fantoni. Nakon obavljenog posla, prsluci se skidaju i njihova nagrada je igranje loptom.

Psi u čileanskom Tn Coopers mogu pomoći u otkrivanju Tca u drvetu koje se koristi za burad / Foto: Exequiel Lavandero

Program otkrivanja mirisa se pokazao tako uspješnim TN Coopers je obučio više labradora, uključujući četiri po imenu Mamba, Zamba, Bonny i Clyde, i planira obučiti novo leglo o čijem imenu se odlučuje. Ekipa pasa je angažovana da pregleda skladišta i kontejnere za otpremu u vinarijama u Čileu i Argentini.

Osim toga, TN Coopers pomaže u obuci pasa za otkrivanje TCA i TBA za globalne pivare i destilerije. U kooperaciji se takođe održavaju demonstracije u vinarijama u Kaliforniji kao dio Natinga projekt organizacije, koji nastoji podići svijest o načinima na koje psi za otkrivanje mogu pomoći industriji.

Vinari

“Vinari se bore da naprave što savršeniji proizvod. Oni polažu svo povjerenje u naše proizvode, tako da naš proizvod mora biti savršen za njih“, kaže Fantoni. “Odgovor je bio majka priroda sa psima.”

Naučna istraživanja takođe ukazuju na potencijal pasa za pomoć vinarima. U Australiji, Sonja Needs, istraživačica iz oblasti vinogradarstva i stočarstva na Univerzitetu u Melburnu, uspješno je obučila njemačkog ovčara po imenu Luther da otkrije gljivičnu bolest Eutypa na čokotu vinove loze i kvasac Brettanomyces u drvenim bačvama i mašinama u vinarijama. Ona istražuje načine na koje bi psi za otkrivanje mogli pomoći u kontroli insekta filoksere, koja može uništiti vinograde.

Za razliku od uređaja koji testiraju prisustvo TCA u vazduhu, psi mogu precizno odrediti koje je bure, paleta ili crijevo kontaminirano.

U regionu Napa Valley, četiri zlatna retrivera po imenu Ros, Rigo, Richardson i Rousek nanjušila su feromon ženki brašnara u Honig Vineyard & Winery tokom pilot projekta 2005. godine. Predsjednik Michael Honig rekao je da su psi obučavani da otkriju miris oko godinu i po dana na Bergin Univerzitetu za kinološke studije u Penngrove u Kaliforniji.

„Uspeli su da obuče pse da unesu-osjete miris, a zatim ih na kraju odvedu u vinograd i oni pojure kroz imanje da pronađu miris. Kada osjete miris oni se zaustave i zalaju“, kaže on. “I mogli bismo izaći sa lopatama i lupama i utvrditi koji su čokoti pogođeni-zaraženi u tom području, a zatim iskorijeniti tih nekoliko čokota prije nego što bube u suštini opustoše cijelo imanje.”

Vinarski psi
Dr. Bonnie Bergin nadgleda krug za obuku / Foto: Claire Richardson

Vinarski psi – Vrijedni radnici

Najveći izazov je bio to što psi nisu mogli cijeli dan pretrčati preko 20 hektara jer je to bilo previše fizički zahtjevno. Dakle, vinograd je koristio zamke za insekte da identifikuje područja zahvaćena brašnastim bubama, a zatim je uveo pse kako bi precizno odredio problematična mjesta.

Iako Honig Vineyard trenutno nema problema sa brašnastim bubama, mogao je ponovo vidjeti korištenje pasa za otkrivanje jer je bilo tako djelotvorno i dobrodošla alternativa korištenju pesticida.

„Pas tragač je primjer farmera koji izlaze izvan svog uobičajenog pojasa alata“, kaže Honig. “To je ideja koja je uspjela, a mi smo pokazali da funkcioniše.”

Vinarski psi
Pas njuškač vrijedan na poslu / Foto: Tn Coopers

Psi detektori štite i one koji piju vino. Na festivalu vina i hrane u South Beachu 2021., psi koje je obučio Međunarodni institut za forenzička istraživanja na Floridi za otkrivanje Covid-19 pobrinuli su se da polaznici prođu test na njušenje na ulazima.

Bergin University of Canine Studies

Bonnie Bergin, Ed.D., osnivačica Bergin University of Canine Studies i neprofitne organizacije za službene pse Canine Companions for Independence, kaže da su psi izvrsni u raznim poslovima otkrivanja mirisa, od tartufa preko eksploziva i narkotika do feromona loze, zbog jakog njuha i zato što uživaju u potrazi. Koristeći pozitivne metode treninga, rad postaje igra.

„Vizija je primarno čulo ljudi“, kaže ona. “Tako mi vidimo svijet. Miris je primarni način na koji psi vide svijet. Dakle, oni to apsolutno vole.”

Izvor: https://www.winemag.com/. Naslov orginala: Winery Dogs Earn Their Keep by Sniffing Out Pests, Contaminates and More (Vinarski psi zarađuju svoje čuvanje njuškajući štetočine, kontaminacije i još mnogo toga). Objavljeno: 27.12.2021. by Jen Reeder. Prevod: Dragutin Mijatović

POGLEDATI I: https://ovinu.info/mane-vina-i-kako-ih-otkloniti/ i https://ovinu.info/razlicite-mane-vina/          

Dobro je znati-ako niste znali?

Njemački psi tragači mogu pronaći sve: od mobilnog telefona preko novčanica, ekspoloziva pa do droge ili leševa. Školuje se u Njemačkoj, a na posao odlaze u cijeli svijet. Sve počinje igrom. Trener nosač mirisa skriva miris u jednu plastičnu cijev sa rupicama. Pas se malo pomalo trenira da slijedi taj miris. „Psu ništa ne promakne i kod sredstava za podmetanje požara radi bolje nego specijalni uređaj“. Jedan takav pas nakon obuke vrijedi preko 40.000 evra. Svake godine oko 4.600 drugara prođe ovu obuku i „zaposli“ se u policiji, carini ili vojsci. (izvor: https://www.dw.com/).