Aroma božićne jelke u vašem omiljenom vinu?

aroma vina vino vinska kultura

Aroma božićne jelke. Bilo da se radi o tradicionalnoj norveškoj smreči ili srebrnastoj Nordmanovoj jelki, božićna jelka unosi svoju mirnu čaroliju u praznični period. Ovi četinari su zloglasni po tome što bacaju svoje iglice po cijelom tepihu, ali djeluju mirisno kada se smrve pod nogama.

Aroma božićne jelke

U svom prirodnom staništu, božićna jelka ovaj miris koristi u praktičnije svrhe. Sok crnogoričnog drveta sadrži aromatična jedinjenja koji se nazivaju terpene. Terpeni su jedna od glavnih komponenti terpentina, sredstvo za skidanje boje, proizvedeno od destilovane borove smole.

Kada je drvo oštećeno, smola prekriva otkriveno područje. Terpeni jakog mirisa djeluju kao sredstvo za spečavanje napada šumskih biljojeda i gljivica. Zbog toga svježe posječena božićna jelka često odaje više mirisa nego ona u saksiji.

Terpeni i aroma božićne jelke

Terpeni se nalaze i u vinovoj lozi, kao što je spomenuto u članku Chris Mercer’s article exploring the science behind white wine grape varieties. Studija objavljena u časopisu Foods za 2018. godinu otkrila je da sorte Torrontés i Muskat sadrže veće koncentracije manjih oblika terpena. To su terpeni nazvani monoterpeni koji ‘doprinose voćnim i cvjetnim aromama’, rekao je Mercer. U grožđu i vinu, prema UC Davis, identifikovano je preko 50 terpenskih jedinjenja, a dolaze u mnogim oblicima i mirisima. Rotundone je poznat po svojoj aromi crnog pepra, tipično povezanog sa Rhône Syrah vinima. Limonene se pojavljuje u bijelim citrusnim vinima kao što su Albariño i Riesling.

U članku ThoughtCo, dr Anne Marie Helmenstine (naučni dopisnik) navodi uobičajene monoterpene božićnog drveta. Poznate kao pinene (oštar, drvenasti miris), limonene, myrcene (hmeljast, biljni miris), camphene (povezan sa kamforom) i α- phellandrene (odgovoran za mirise mente ili citrusa). Ovi terpeni božićnog drveta mogu se grupisati u tri ključna profila arome: drvenasti, biljni i agrumi. Note božićnog drveta možete pronaći u vinima koja kombinuju ove profile. Kao i onima proizvedenim od sorti grožđa koje dijele monoterpene sa aromatičnim četinarima poput balzamovih jelki, kedra ili borova.

Aroma balzama

Potražite vina sa „balzamičnim crtama“ u njihovim notama degustacije, jer to ukazuje na aromu balzama, koja je ustvari smola izvađena iz četinara. Ova vina su uopšteno složena, zemljana i crvena vina punog tijela, kao što je (Clos des Papes, Châteauneuf-du-Pape, Rhône 2010 ). Ovo vino je dobilo 98/100 bodova od strane Matt Walls, koji je pohvalio osobine vina kao ‘balzamične i šumske note’. Starenje hrastove buradi takođe može dati vinske note smole i začinjenog drveta. Note koje podsjećaju na božićno drvo, posebno kada se te arome kombinuju sa notama kamfora, mentola ili eukaliptusa.

Australijska vina sorte Shiraz poznata su po snažnoj začinjenoj hrastovini i biljnom karakteru, posebno onima iz južnih regija poput Barossa Valley i Coonawarra. Penphods, Bin 128 Shiraz 2017 ima “izrazito začinjene, mirisne arome” sa “snažnim hitom začina cimeta i kamfora, dobijenim 25% od novog francuskog hrasta i hladne klime”, izjavio je Anthony Rose.

Začinjeno drvo, citrusi i biljne note božićnog drveta mogu se naći i u bijelim vinima. Posebno kod sorti grožđa sa jakim aromatičnim profilom, kao što su Torrentés, Riesling ili Gewürtztraminer, kao i stilovi vina iz hrastovog bureta Chardonnay i Chenin Blanc. Pogledati i: https://ovinu.info/arome-vina/

Probati: (Peter Jakob Kühn, Oestricher Doosberg Riesling, Grosses Gewächs 2016), (Hugel, Grossi Laüe Gewurztraminer, Alsace 2010) i (David & Nadia, Plat’bos, Swartland 2018)

Izvor:https://www.decanter.com/. Naslov orginala: Festive tasting notes decoded: Christmas Tree? (Dekodirane note za praznične degustacije: Božićna jelka). Objavljeno: 23.12.2019. by Laura Seal. Prevod: Dragutin Mijatović. Ključne riječi: vino, degustacija, božićna jelka

Ako želite više: US National Christmas Tree Association, ThoughtCo.com , UC Davis